ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Chokladkex får uselt betyg i hållbarhetsrankning

  • Ikea toppar listan över mest hållbara varumärket. Oreo ligger långt efter. Foto: Jessica Gow/AP

Möbeljätten Ikea tar förstaplatsen när svenska konsumenter rankar det mest hållbara varumärket. I botten återfinns spelbolag, biltillverkare och ett chokladkex. 

Ikea toppar för andra året i rad Sustainable Brand Index lista som visar vilket företag konsumenterna anser är mest hållbart. Möbeljätten har uppenbarligen lyckats förknippa sitt lågprisfokus med hållbarhetsarbete, Ikea har bland annat lovat vara klimatpositivt till 2030. 

”Det kan vara förvånande för vissa att Ikea förknippas med saker som hög kvalitet givet företagets historia. Vi ser dock att det är en tydlig effekt av Ikeas successiva förflyttning från slit-och-släng till cirkularitet. De har lyckats förmedla att de tar  världens utmaningar på allvar och vill vara en del av lösningen”, kommenterar Erik Elvingsson Hedén, grundare av Sustainable Brand Index.

På andra plats på listan kommer Änglamark, Coops varumärke för ekologiska produkter, följt av Ica och Coop. När konsumenterna rankar olika branscher är det just apotek och dagligvarubutiker som får bäst betyg.

De minst hållbara branscherna är spelbolag och flyg, vilket också syns på listan över hållbara varumärken. I botten dominerar fyra spelbolags varumärken, men här finns också biltillverkaren Chevrolet och chokladkexet Oreo.

Sustainable Brand Index har genomförts i tio år. I Sverige har 21.640 konsumenter intervjuats och bedömt 381 varumärken på den svenska marknaden. Undersökningen rankar också mest hållbara bolagen i olika branscher.

 

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer