1515

Chokladkex får uselt betyg i hållbarhetsrankning

Möbeljätten Ikea tar förstaplatsen när svenska konsumenter rankar det mest hållbara varumärket. I botten återfinns spelbolag, biltillverkare och ett chokladkex. 

Ikea toppar listan över mest hållbara varumärket. Oreo ligger långt efter.
Ikea toppar listan över mest hållbara varumärket. Oreo ligger långt efter.Foto:Jessica Gow/AP

 

Ikea toppar för andra året i rad Sustainable Brand Index lista som visar vilket företag konsumenterna anser är mest hållbart. Möbeljätten har uppenbarligen lyckats förknippa sitt lågprisfokus med hållbarhetsarbete, Ikea har bland annat lovat vara klimatpositivt till 2030. 

”Det kan vara förvånande för vissa att Ikea förknippas med saker som hög kvalitet givet företagets historia. Vi ser dock att det är en tydlig effekt av Ikeas successiva förflyttning från slit-och-släng till cirkularitet. De har lyckats förmedla att de tar  världens utmaningar på allvar och vill vara en del av lösningen”, kommenterar Erik Elvingsson Hedén, grundare av Sustainable Brand Index.

På andra plats på listan kommer Änglamark, Coops varumärke för ekologiska produkter, följt av Ica och Coop. När konsumenterna rankar olika branscher är det just apotek och dagligvarubutiker som får bäst betyg.

De minst hållbara branscherna är spelbolag och flyg, vilket också syns på listan över hållbara varumärken. I botten dominerar fyra spelbolags varumärken, men här finns också biltillverkaren Chevrolet och chokladkexet Oreo.

Sustainable Brand Index har genomförts i tio år. I Sverige har 21.640 konsumenter intervjuats och bedömt 381 varumärken på den svenska marknaden. Undersökningen rankar också mest hållbara bolagen i olika branscher.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?