ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Chocksiffror om insektsmos på vindrutan

  • Foto: Pontus Lundahl/TT

Insektsmoset på vindrutan har halverats sedan 2004. Det visar en ny studie, rapporterar Aktuell Hållbarhet.

Brittisk miljöorganisationen Kent Wildlife Trust utrustade i fjol bilar med ”splatometer” för att uppskatta hur många insekter bilarna krockar med. Resultatet blev 0,1 ”splat” per engelsk mil (1.609 meter), en halvering jämfört med en liknande undersökning 2004.

Det ur ekologisk synvinkel dystra resultatet är i linje med en större dansk studie publicerad i vetenskapstidskriften ”Ecology and evolution”. Den visade att antalet insekter som mosas mot vindrutor minskat med hela 80 procent mellan 1997 och 2017.

Enligt den brittiska undersökningen dödar nya, mer strömlinjeformade, bilar fler insekter än äldre bilar, skriver Aktuell Hållbarhet

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer