Annons

Chocksiffror om insektsmos på vindrutan

Insektsmoset på vindrutan har halverats sedan 2004. Det visar en ny studie, rapporterar Aktuell Hållbarhet.

Foto:Pontus Lundahl/TT

Brittisk miljöorganisationen Kent Wildlife Trust utrustade i fjol bilar med ”splatometer” för att uppskatta hur många insekter bilarna krockar med. Resultatet blev 0,1 ”splat” per engelsk mil (1.609 meter), en halvering jämfört med en liknande undersökning 2004.

Det ur ekologisk synvinkel dystra resultatet är i linje med en större dansk studie publicerad i vetenskapstidskriften ”Ecology and evolution”. Den visade att antalet insekter som mosas mot vindrutor minskat med hela 80 procent mellan 1997 och 2017.

Enligt den brittiska undersökningen dödar nya, mer strömlinjeformade, bilar fler insekter än äldre bilar, skriver Aktuell Hållbarhet


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?