ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Chefsförhandlare varnar för misslyckande på klimatmötet

  • Sveriges chefsförhandlare, Mattias Frumerie, varnar för misslyckande under klimatmötet i Madrid. Foto: Jessica Gow/TT

Om förhandlingarna kring Parisavtalets regelbok avslutas lyckosamt kan det i förlängningen leda till att världens handelssystem för utsläppsrätter knyts närmare varandra, tror experter. Men Sveriges chefsförhandlare, Mattias Frumerie, varnar för misslyckande under klimatmötet i Madrid.

Internationellt samarbete i syfte att höja ambitionsnivån i klimatarbetet.

Det borde vara lätt att enas kring. I stället ska artikel 6, som det handlar om, dryftas på ännu ett av FN:s årliga klimatmöten. Efter att förhandlarna i fjol misslyckades med att komma överens om ett regelverk i Katowice, blir den uppgiften nu en av de viktigaste för mötet i Madrid, som börjar på måndag. 

Och artikel 6 berör frågor som inte är oviktiga ur ett näringslivsperspektiv. 

Enkelt uttryckt handlar det om att länder inom ramen för sina nationella klimatplaner ska kunna samarbeta med andra parter för att nå sina mål och höja ambitionen i det globala klimatarbetet. 

Sveriges chefsförhandlare i Madrid, Mattias Frumerie, lyfter ett påhittat exempel: 

* Sverige ingår avtal med annat land om att minska utsläppen av metangas från landets avfallsdeponier. Här blir det en fråga om tekniköverföring, där Sverige upphandlar expertis och teknik – mest sannolikt från den privata sektorn. Vid tillämpning av artikel 6 redovisas utsläppsminskningarna sedan helt eller delvis i Sverige som ”kompletterande åtgärder”. Båda parter har då tjänat på samarbetet.

”Tanken är att hitta mekanismer som bidrar till ökad ambition för att globalt få ner utsläppen”, säger Mattias Frumerie.

Den här typen av mekanismer har funnits länge, men inte under Parisavtalet. Eftersom detta har en helt annan uppbyggnad än Kyotoprotokollet, måste även regelverket bli ett annat. Just nu pågår en dragkamp om hur det ska se ut, där den svenska delegationen reser varningsflagg. Enheter från gamla systemet ska inte kunna föras över, menar man. Därtill måste ambitionsnivån ligga tillräckligt högt och systemet för bokföring och rapportering bli robust.

Mest omdiskuterat är kanske risken för dubbelräkning.

”Den minskning av utsläppen som sker får bara räknas i ett land. Både köpar- och säljarland kan inte tilllgodogöra sig sänkningen. Det är en stor och svår fråga att klara ut i förhandlingarna”, säger Mattias Frumerie. 

I tidigare avtal skedde utbytet i den här typen av mekanismer mellan fattigare och rikare länder. I Parisavtalet finns ingen tydlig uppdelning mellan parterna, vilket öppnar upp för samarbeten mellan fler stater.

En annan effekt av förhoppningsvis robust regelverk för artikel 6 tror sakkunniga kan bli att det stimulerar handel mellan regioner som har olika typer av handelssystem. 

”Artikel 6 har absolut potential att länka handelssystemen i världen. Att sätta pris på utsläppen är oerhört viktigt. De företag som vi i dag har i EU:s handelssystem kommer naturligtvis att påverkas av den framtida prisbilden”, säger Annika Christell, klimatförhandlare och jurist vid Naturvårdsverket och del av den svenska delegationen i Madrid.

Hon tror därtill att ett eventuellt nytt regelverk kan komma att bidra till ytterligare tekniköverföring länder emellan. Som exempel lyfter hon parter som i sina nuvarande nationella klimatåtaganden undantagit sektorer där de inte har tillräcklig kapacitet eller kunskap för att rapportera eller minska utsläppen. 

”I sådana fall kan man tänka sig att jobba med artikel 6 med det landet för att få till en kapacitetsuppbyggnad och få in den tekniken som man saknar.”

Mattias Frumerie påpekar dock att alla samarbeten verkligen ska leda till att utsläppen går ner. 

”Annars är det inte så stort mervärde”, säger han. 

EU:s princip här är ”hellre inget avtal än ett dåligt avtal”?

”Precis.”

Han ser en risk för att regelverket för artikel 6 inte faller på plats. 

”Det vore olyckligt. Så länge vi inte har artikel 6-regelverket på plats kommer vi inte att kunna använda den pusselbiten i ansträngningarna för att få en ökad ambition. I det avseendet blir det en lucka i regelverket som kanske inte kan tillämpas fullt ut.”

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer