Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Chefsekonom blir ny hållbarhetschef på Danske Bank

Danske Bank Sverige utser tidigare chefsekonomen Roger Josefsson till ny hållbarhetschef. 

Foto:Press

Banken skriver i ett pressmeddelande att kundernas ökade efterfrågan på hållbara finansiella lösningar och ökad reglering inom området ställer nya krav på rollen som hållbarhetschef.

”Banksektorn är på väg in i ett läge där det blir ännu mer verkstad. Det kommer mycket tvingande lagstiftningar och regleringar från EU i och med till exempel taxonomin. Förhoppningen är att jag med min bakgrund och mina kunskaper om finansiella marknader och produkter ska kunna hjälpa banken omvandla det här till praktiska hållbarhetsåtgärder”, säger Roger Josefsson till Aktuell Hållbarhet

Roger Josefsson, som var chefsekonom på Danske Bank 2004-2017, konstaterar också att miljö- och hållbarhetsfrågor allt oftare kopplas till ekonomiska modeller. 

”Miljöfrågan har, av lite olika orsaker, levt något av ett eget liv utanför ekonomisk-politiska beslut och modeller. Det är egentligen först under de senaste åren som hållbarhetsfrågorna har börjat integreras i ekonomiska modeller med möjligheter att verkligen koppla ihop ekonomiska beslut och klimat. Där kan jag förhoppningsvis bidra med ett nytt perspektiv på hållbarhetsarbetet.”

Aktuell Hållbarhet berättade nyligen om en rankning av europeiska storbankers klimatarbete där Danske Bank hamnade i botten. Störst kritik fick Danske Bank tillsammans med övriga banker för sina fortsatta investeringar i olje-, kol- och gasbolag. 

”Man kan arbeta på flera sätt och hur man påverkar bäst är förstås en viktig fråga. Jag tror dock att dialog är ett effektivare sätt att påverka än att säga tvärt nej”, säger Roger Josefsson.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?