1515
Annons

Chefsekonom blir ny hållbarhetschef på Danske Bank

Danske Bank Sverige utser tidigare chefsekonomen Roger Josefsson till ny hållbarhetschef. 

Foto:Press

Banken skriver i ett pressmeddelande att kundernas ökade efterfrågan på hållbara finansiella lösningar och ökad reglering inom området ställer nya krav på rollen som hållbarhetschef.

”Banksektorn är på väg in i ett läge där det blir ännu mer verkstad. Det kommer mycket tvingande lagstiftningar och regleringar från EU i och med till exempel taxonomin. Förhoppningen är att jag med min bakgrund och mina kunskaper om finansiella marknader och produkter ska kunna hjälpa banken omvandla det här till praktiska hållbarhetsåtgärder”, säger Roger Josefsson till Aktuell Hållbarhet

Roger Josefsson, som var chefsekonom på Danske Bank DANSKE +0,39% Dagens utveckling 2004-2017, konstaterar också att miljö- och hållbarhetsfrågor allt oftare kopplas till ekonomiska modeller. 

”Miljöfrågan har, av lite olika orsaker, levt något av ett eget liv utanför ekonomisk-politiska beslut och modeller. Det är egentligen först under de senaste åren som hållbarhetsfrågorna har börjat integreras i ekonomiska modeller med möjligheter att verkligen koppla ihop ekonomiska beslut och klimat. Där kan jag förhoppningsvis bidra med ett nytt perspektiv på hållbarhetsarbetet.”

Aktuell Hållbarhet berättade nyligen om en rankning av europeiska storbankers klimatarbete där Danske Bank hamnade i botten. Störst kritik fick Danske Bank tillsammans med övriga banker för sina fortsatta investeringar i olje-, kol- och gasbolag. 

”Man kan arbeta på flera sätt och hur man påverkar bäst är förstås en viktig fråga. Jag tror dock att dialog är ett effektivare sätt att påverka än att säga tvärt nej”, säger Roger Josefsson.

Återvunna solpaneler väntas bli mångmiljardmarknad: ”Naturligt område för Sverige”

Marknaden för återvinning av solpaneler kommer uppstiga till 20 miljarder kronor 2026 och 40 gånger mer 2050, enligt den norska energikonsulten Rystad Energys senaste analys.

”Ett naturligt område för Sverige att briljera inom”, säger Anna Werner, vd för Svensk Solenergi.

Foto:ADAM IHSE / TT

I dag värderas den globala marknaden för återvinning av solpaneler, som kan innehålla silver, koppar, aluminium och flera sällsynta jordartsmetaller, till runt 1,7 miljarder kronor. Rystad Energy väntar sig att siffran kommer att stiga till 800 miljarder kronor inom 30 år.

”Det låter rimligt. Solkraft är världens snabbast växande kraftslag och när man har exponentiell tillväxt går det väldigt fort. Det finns mycket att tjäna här och inte bara pengar. Det handlar också om miljövinsterna”, säger Anna Werner.

Anna Werner vill se en svensk satsning på återvinning av solpaneler.
Anna Werner vill se en svensk satsning på återvinning av solpaneler.Foto:Jann Lipka

Bland faktorerna som kommer driva utvecklingen är ökningen av antalet installerade solpaneler som väntas fortsätta öka framöver. Enligt EU-kommissionens beräkningar kommer installerad kapacitet från solkraft gå från 165 till 600 GW inom unionen fram till 2030. Det internationella energiorganet IEA räknar med att solkraft kommer stå för 40 procent av världens energiförsörjning 2050. 

Tillsammans med att efterfrågan på mineralerna solpanelerna innehåller ökar, vilket väntas leda till högre priser och osäkrare leveranserna, skapas ett ökat behov av återvinning, enligt Rystad Energy. 

”Redan i dag finns det i Sverige ungefär 100.000 solanläggningar vilket innebär att antalet paneler kan räknas i miljontal”, säger Anna Werner. 

En annan faktor som väntas ha en påverkan är ökade regleringar. Peter Bennich, expert på Energimyndigheten, uppger att EU arbetar med att öka kraven på att i produktionen av olika produkter förenkla för nedmonteringen och återvinningen av dem. 

”Det är en jätteviktig fråga eftersom vi ska gå mot ett cirkulärt ekonomisamhälle. Jag jobbar mest med energieffektivitet där det kommit mer ekodesignkrav på reparerbarhet och återvinningsbarhet på exempelvis kylskåp och lampor. Men nu har EU börjat ställa krav på alla produkter”, säger han. 

Peter Bennich, expert på Energimyndigheten.
Peter Bennich, expert på Energimyndigheten.Foto:HENRIK MONTGOMERY / TT

För närvarande jobbar EU på krav om information från solpanelsproducenter om vilka mineraler som produkterna innehåller. 

”Det är ett viktigt steg eftersom det gör det lättare att återvinna panelerna. Nästa steg kan vara skärpta krav på hur insamlingen och återvinningen ska gå till samt vem som gör det. Annars får vi ett jätteberg av skrot som man inte kan ta hand om. Det gäller alla produkter”, säger Peter Bennich.  

Svensk Solenergi ser gärna att det redan nu börjar byggas en anläggning i landet för att kunna återvinna solpaneler. 

”Vi borde ha både en fabrik och en återvinningsanläggning. För mig är det här ett naturligt område för Sverige att briljera inom. Den största anläggningen ligger i Frankrike och det känns trist att ett så kärnkraftstungt land ligger före oss med en så viktig och uppenbart lukrativ solaffär”, säger Anna Werner. 

Något som också kan öka värdet av återanvändning och återvinning är ökade koldioxidskatter, enligt Rystad Energy. Både utvinning och raffinering av metaller leder till stora utsläpp.

”Jag vet egentligen inte varför det dröjer med en återvinningsanläggning. Det borde hänt i går. Vi går gärna in och är med i en satsning. Det vore bra för hela landet”, säger Anna Werner.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera