ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Chalmersforskare: CCS-teknikens förutsättningar behöver klargöras

  • Stockholm Exergi ska installera en testanläggning för avskiljning och lagring av CO2-utsläpp från förbränning av biomassa. Foto: Joey Abrait

Med CCS- och BECCS-teknik kan hälften av Sveriges totala koldioxidutsläpp tas bort till en kostnad i paritet med den svenska koldioxidskatten. 

Det handlar då bland annat om att avskilja och lagra utsläppen från de 27 svenska anläggningar med störst koldioxidutsläpp med CCS-teknik.

Det är slutsatsen i en ny rapport som Chalmersforskarna Filip Johnsson, Jan Kjärstad och Fredrik Normann har skrivit på uppdrag av Energimyndigheten.

Men detta är enligt forskarna verkligen inget som sker av sig självt. Kostnaderna är stora, och kraven på politikerna likaså. Här krävs kraftiga och långtgående åtgärder som i rapporten sammanfattas i nio punkter. I dessa punkter tar forskarna upp frågor som rör de finansiella riskerna med en sådan utveckling, behovet av nya lagar och regler samt en tydlig strategi kopplad till forskning och utveckling.

En avgörande fråga som snabbt måste få ett svar enligt forskarna är villkoren för lagring.

”Villkoren för lagring på norskt territorium i närtid bör utredas givet olika antaganden om lagringsmängder. Samtidigt bör möjligheterna och potentialen för lagring av koldioxid inom svenskt territorium utredas i större detalj. Ett sådant arbete bör kunna svara på om, och i så fall för vilka volymer, detta är realistiskt”, skriver forskarna och fortsätter:

”Om lagringsvolymen inom svenskt territorium bedöms vara alltför begränsad för att lagring på svenskt territorium ska vara intressant, bör det analyseras vad samverkan på längre sikt med andra länder och då speciellt med Norge innebär”.

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer