Annons

Centralbankerna fruktar för ”greenflation”

Centralbanker fruktar att inflationen ska eldas på ytterligare av både energiomställningen och klimatförändringarna, skriver Bloomberg. Nu kan de behöva se över sina ramverk.

Den franska centralbankschefen Francois Villeroy de Galhau.
Den franska centralbankschefen Francois Villeroy de Galhau.Foto:Ng Han Guan
Isabel Schnabel, sitter i Europeiska Centralbankens direktion.
Isabel Schnabel, sitter i Europeiska Centralbankens direktion.Foto:Alex Kraus
Foto:Helena Landstedt/TT

Det var under en global konferens för centralbanker som frågan vädrades under fredagen.

Inflationen är ett stort problem för världens centralbanker, och försöken att ställa om från fossila bränslen gör knappast saken lättare.

Isabel Schnabel, som är en del av den Europeiska Centralbankens direktion, har tidigare varnat för att EU:s inflationsprognoser kan behöva justeras uppåt i takt med att unionen försöker göra sig oberoende av rysk gas.

Under konferensen fick hon stöd av den franska centralbankschefen Francois Villeroy de Galhau, som varnade för att åtgärder för att ställa om till en grön ekonomi inte bara kan elda på inflationen utan till och med leda till stagflation.

”Men jag säger kanske, för vi vet inte än”, tillade han, enligt Bloomberg.

Den svåra balansgången är att klimatförändringar i sig kan spä på inflationen genom utbuds- och efterfrågechocker. Riskerna som det medför har klättrat allt högre upp på centralbankernas agenda.

Läs mer: Hållbarhetschefen: Förbered er på ”greenflation” – prisdubbling på gång 

M. Ayhan Kose, chefsekonom på Världsbanken, menar att centralbankerna kan behöva omvärdera sina penningpolitiska ramverk, inflationsmål eller både och. De största riskerna finns i tillväxtekonomier, konstaterade han.

”Det finns spänningar mellan tillväxtmarknader och utvecklade marknader när det gäller klimatfinansiering. Vi måste vara ärliga om kärnan i utmaningen vi står inför, och det är finansiering”, sade han.

Prenumerera på Hållbart näringslivs nyhetsbrev och följ oss på Twitter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera