Annons

CCS-industrin i startgroparna – politikernas besked dröjer

Snart kan fartyg lastade med koldioxid lämna Sverige – om alla bitar faller på plats. 

”För mångas skull hoppas jag verkligen är att det sker senast 2025”, säger Anders Egelrud, vd för Stockholm Exergi.

Anders Egelrud, vd för Stockholm Exergi
Anders Egelrud, vd för Stockholm ExergiFoto:Press.

En blå container i Värtahamnen i Stockholm visar att avskiljning av koldioxid fungerar i verkligheten. I pilotanläggningen fångar energibolaget Stockholm Exergi in 700 kilo koldioxid om dagen genom att köra rökgaser från värmeverket genom en kompressor. Det är första steget i vad som kallas CCS, Carbon Capture and Storage, att fånga och avskilja koldioxid för att lagra den i marken. 

Tekniken fungerar och Stockholm Exergi står redo att bygga en fullskalig anläggning, vilket beräknas kosta 1,5-2,5 miljarder kronor.

”För de pengarna får vi bort 800.000 ton koldioxid per år”, säger Stockholm Exergis vd Anders Egelrud.

Anläggningen som kan vara klar om ett par år skulle därmed kunna minska Sveriges totala koldioxidutsläpp med 1,5 procent, ett steg mot målet att Sverige inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser år 2045.

”Det här är enormt billigt om vi tittar på vad alternativen är, men också vad konsekvenserna är om vi inte gör det” säger Anders Egelrud.

Men för att energibolaget som hälften ägs av finländska Fortum och Stockholms Stad ska trycka på knappen och börja bygga CCS-anläggningen krävs att finansieringen är klar. Bolaget och i förlängningen kunderna kan inte stå för hela kostnaden. 

”Här behöver politiken komma in med styrmedel och skapa förutsättningar för tvärsektoriell handel, för det finns ingen marknad för negativa utsläpp av koldioxid”, säger Anders Egelrud.

Tanken är att den koldioxid som Stockholm Exergi fångar in ska transporteras i flytande form till Norge för lagring i havsbotten. Avgörande för att detta ska bli verklighet är att det norska Stortinget i höstens statsbudget avsätter pengar för att bygga ut hamn och mellanlager i Brevik nordväst om Bergen. Därifrån ska koldioxiden pumpas ut till lagringsplatser i Nordsjön.

”Vi är i ett läge där teknik för att skilja av koldioxid har testats och visats fungera. Vi vet hur vi skall bygga anläggningen men är beroende av en samfinansiering med norska staten för att klara investeringens”, säger Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef för norra Europa på Heidelberg Cement som bland annat äger Cementas fabrik på Gotland.

Heidelberg Cement driver ett projekt på sin fabrik i Brevik söder om Oslo. Om alla bitar faller på plats kan avskiljningsanläggningen här vara i full gång 2024. 

Kostnaden för att etablera hela CCS-kedjan beräknas till drygt 11 miljarder norska kronor, då ingår dels cementfabrikens avskiljningsanläggning och ökade driftskostnader men också hamn och lagring.

”Det är viktigt att få hela kedjan på plats eftersom det skapar lagringsförutsättningar för utsläpp från fler anläggningar, exempelvis från fabriken på Gotland. Sedan måste även elförsörjningen stärkas till Gotland och kunderna efterfråga en klimatneutral cement för att vi skall lyckas med detta”, säger Karin Comstedt Webb.


Innehåll från NorrenergiAnnons

Snart streamar Norrenergi förnybar kyla till Bromma

Bild: NCC
Bild: NCC

Utbyggnaden av fjärrkyla till området vid Bromma Blocks är i full gång. Expansionen innebär att Norrenergi kan tillgodose den växande efterfrågan på förnybar kyla hos många företag i Bromma.

Bygg- och fastighetsbolaget NCC var först ut med att teckna avtal. Det omfattar fastigheten Hangar 5 med cirka 50 000 kvadratmeter kontor, kommersiella lokaler och hotell. Två exempel på aktörer som etablerar sig där är Maxi ICA Stormarknad och Biz Apartment lägenhetshotell.

 – Det känns oerhört roligt att vi bygger ut vår kyla till Bromma, och är med och bidrar till regionens hållbara utveckling. Vår värme är sedan tidigare utbyggd till Bromma, bland annat till Bromma flygplats, så nu kan vi erbjuda både värme och kyla här – något som kunderna brukar efterfråga, säger Maria Carvinge, marknadschef på Norrenergi.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Norrenergis förnybara kyla till Bromma. 

Helt förnybar kyla

Norrenergis fjärrkyla är helt förnybar och produceras bland annat med hjälp av frikyla, vilket innebär att man använder kallt bottenvatten från Lilla Värtan. Spillvatten från Bromma reningsverk är en annan energikälla som används för att producera både värme och kyla.

Även Norrenergis fjärrvärme står sig väl miljömässigt och är nästan helt förnybar, till cirka 99 procent. Den är dessutom märkt med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval.

– Vi ser att våra tjänster fjärrvärme och fjärrkyla hjälper kunderna i deras hållbarhetsarbete, bland annat då man lätt uppnår höga nivåer i de olika systemen för miljöcertifiering av byggnader, säger Maria Carvinge. 

Tack vare Norrenergis fjärrvärme och fjärrkyla kan städerna växa hållbart. Väljer man fjärrvärme står Norrenergi för kontinuerlig utveckling enligt senaste teknik och miljöprestanda som minskar miljöpåverkan och sänker kostnader för både kunder och Norrenergi. Väljer man en alternativ uppvärmningsform som en värmepump köper man den teknik som är aktuell vid köptillfället.

– Vi säger att vi streamar värme och kyla. Tjänsterna levereras över nät, vilket innebär att vi kan dra en parallell till streaming av musik och filmer. Med digitaliseringen och en ökad uppkoppling av kundcentraler kan vi hjälpa kunden att optimera sin energianvändning ännu mer – något som sparar både pengar och miljö.

Fortsatt expansion

Expansionen av fjärrkylnätet gör det möjligt för många fastighetsägare i denna del av Bromma att få förnybar kyla. På sin väg från Solnaverket till Bromma Blocks-området passerar fjärrkylan bland annat Ulvsunda industriområde. 

– Det krävs stora investeringar att dra rör så här långt, och vi tror att det finns många företag i Ulvsunda industriområde som vill ha kyla. Efterfrågan på förnybar fjärrkyla är stor och vi för samtal med ett flertal fastighetsägare.

Norrenergi har ambition att fortsätta expandera i framtiden.

– Vi följer alltid stadsplaneringen såväl i Solna som i Sundbyberg och närliggande kommuner. Det finns flera spännande utbyggnadsområden i Västerort som vi hoppas kommer välja värme och kyla från Norrenergi, avslutar Maria Carvinge.

Fjärrkylan till Hangar 5 beräknas vara utbyggd hösten 2020.

Fakta: Norrenergi

Kärnverksamhet: Fjärrvärme och fjärrkyla

Försäljning värme: cirka 1 000 GWh /år

Andel förnybart: cirka 99 %

Försäljning kyla: cirka 70 GWh/år

Andel förnybart: 100 %

Antal brukare: fler än 100 000 människor

Ägare: Solna stad (2/3) och Sundbybergs stad (1/3)

Antal anställda: 79 personer

Omsättning: cirka 790 Mkr per år

www.norrenergi.se

Mer från Norrenergi

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Norrenergi och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?