1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Catella skärper sina krav på hållbarhet

Fondförvaltaren Catella meddelar att fonden Catella Hedgefond kommer att öka sitt hållbarhetsfokus och bland annat utesluta alla bolag som är involverade i kolproduktion. 

Fondförvaltaren Catella ökar sitt hållbarhetsfokus och får även nya möjligheter att tjäna på ohållbara affärer – genom blankning.
Fondförvaltaren Catella ökar sitt hållbarhetsfokus och får även nya möjligheter att tjäna på ohållbara affärer – genom blankning.Foto:Henrik Montgomery

Fondens förvaltare konstaterar också att att de ser en möjlighet att tjäna pengar på bolag som bedriver ohållbara affärer. 

Catella CAT B +1,72% Dagens utveckling Hedgefond har nämligen möjligheten att blanka aktier i företag som det går dåligt för.

Eftersom Catella har möjlighet att gå kort, blanka aktier, i hedgefonden, kan den med andra ord också tjäna pengar när det går dåligt för dessa aktier. Det kan till exempel gälla bolag vars risker inte prissatts korrekt av marknaden. Så Catella kan tjäna pengar på ohållbara bolag genom blankning om företagets förvaltare vill, uppger fonden.

Blankning av aktier går ut på att låna aktier av en aktör, sälja dem för att sedan köpa tillbaka till ett lägre pris och till slut lämna tillbaka aktien vid en bestämd tidpunkt. Catella Hedgefond berättar emellertid inte om blankningsstrategin än så länge använts mot företag som anses bedriva ohållbara affärer.

Den nya hållbarhetsstrategin för Catella Hedgefond innebär att fonden exkluderar alla bolag inom tobak, alkohol och spel. 

När det kommer till energi meddelar Catella att fonden kommer att utesluta bolag som är involverade i kolproduktion. 

Fonden meddelar också att fonden från och med nu kommer att undvika investeringar kopplade till vapen och pornografi.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?