ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Carnegie hållbarhetsrankar bolag – ”Påverkar långsiktigt aktieägarvärde”

  • Foto: Patrik Olsson

Hållbarhet blir allt mer affärskritiskt och innebär ökade risker men också möjligheter för bolag. Det menar investmentbanken Carnegie som genomlyst och hållbarhetsrankat 173 börsnoterade svenska bolag. 

Rankningen har ESG-struktur och har anpassats till olika sektorer.

”Vi ser att allt fler bolag ser det här som en affärsmöjlighet och driver det som en del av affärsverksamheten. Men information och data är en bristvara. Exempelvis har banker i dag svårt att benchmarka sina portföljers klimatpåverkan eftersom den data som finns har dålig kvalitet. Därför har vi valt att själva genomföra datainsamlingen”, säger Lena Österberg, chef över svensk aktieanalys på Carnegie till Aktuell Hållbarhet.

Nästa steg är att inkludera bolagens hållbarhetsprestation i värderingen.

”Inom vår aktieanalys premierar vi företag som har integrerat hållbarhet i sin strategi för att driva tillväxt och som aktivt undviker risker kopplade till hållbarhetsområden. Vi värderar inte enskilda sektorer framför andra utan fokuserar på företagens aktiva hållbarhetsarbete. Det skapar möjligheter som ger konkurrensfördelar inom respektive bransch, vilket också påverkar långsiktigt aktieägarvärde, säger Lena Österberg.

Hon nämner också att sämre hållbarhetsprestanda på sikt kan innebära högre kapitalanskaffningskostnad som en konkret affärsrelaterad hållbarhetsrisk.

På onsdagen arrangerade banken sitt första hållbarhetsseminarium och i samband med det delades utmärkelser ut till de bäst presterande bolagen i rankningen. 

Bolagen som fick utmärkelsen ”Årets hållbarhetsföretag 2019” var Nibe (Large-Cap), Thule (Small-Cap) och NCAB (Årets nykomling).

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies