ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Carlsberg sågas för sitt bristande MR-arbete

Starbucks, Carlsberg och 93 andra globala företag får kritik för att vara dåliga på mänskliga rättigheter i den årliga rankningen Corporate Human Rights Benchmark.

Nu kräver 176 internationella investerare att bolagen bättrar sig, rapporterar Aktuell Hållbarhet. 

Investerargruppen, som går under namnet The Investor Alliance for Human Rights och förvaltar ett samlat kapital på över 4,5 biljoner dollar, kräver att bolagen blir bättre på att identifiera och bedöma risker för mänskliga rättigheter i den egna verksamheten, i sina affärsrelationer och i sina levarantörsled.

Investerarna kräver också att bolagen berättar vilka väsentlighetsanalyser som gjorts för att kunna prioritera rätt MR-risker, samt vilka strategier som använts för att spåra MR-risker i värdekedjan.

Amerikanska bolag dominerar listan över de 95 lågpresterarna, med Kina och Japan på delad andraplats. Bland bolagen som pekas ut återfinns danska bryggeriet Carlsberg, amerikanska kaffekedjan Starbucks och klädföretaget Ralph Lauren, japanska Canon och ryska Gazprom. 

I brevet lämnas också en tidsfrist. Investerarna vill nämligen att åtgärderna ska vara genomföra redan i början av juni, då det är dags för nästa bedömning i CHRB. 

”Vi ser fram emot ditt svar och att få lära oss mer om din strategi för att hantera mänskliga rättigheter i den kommande CHRB-bedömningen”, avslutar investerarna sitt brev.

Bland de kravställande investerarna finns de svenska AP-fonderna, Nordea och Öhman Fonder.

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer