Byggbranschen slår larm - kan missa regeringens jämställdhetsmål

Andelen kvinnor i byggbranschen växer stadigt – men extremt långsamt, visar en ny undersökning. 

”Vi måste bli bättre på att visa att allt arbete inte behöver ske med en hammare”, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen. 

Foto:Oskar Omne

Snart tre år har gått sedan regeringen satte målet om att minst 25 procent av de som nyanställs inom bygg- och anläggningsbranschen ska vara kvinnor senast år 2030. 

Och utvecklingen går åt rätt håll, om än alldeles för långsamt. 

I dag ligger andelen kvinnor på cirka 11 procent, med en tillväxttakt på 0,21 procentenheter per år det senaste decenniet. Skulle den inte öka, kommer andelen kvinnor i branschen inte att ha nått högre än drygt 13 procent om knappa tio år. Detta enligt en färsk undersökning från bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen. 

”Det går inte snabbt nog att öka andelen kvinnor. Mycket gammal struktur och kultur lever kvar, hur män och kvinnor har varit uppdelade traditionellt. Det är mycket fördomar och mycket okunskap”, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen. 

Kvinnor, säger hon, efterlyser ofta saker som laganda, kreativitet, utveckling och en möjlighet att göra karriär då de väljer yrke.

”Allt detta finns i byggbranschen, men det är kanske inte alla som känner till det. Man går i gamla vanor och har inte tänkt på byggbranschen som ett alternativ”, säger hon. 

Vad kan ni göra för att förändra det här?

”Många enskilda byggföretag tar in kvinnliga trainees och har lärlingsplatser enbart för kvinnor. Som bransch måste vi visa vad det faktiskt innebär att jobba här, från tjänstemannasidan, till yrkesarbetarsidan. Att man kan jobba hållbart, digitalt, att man kan projektleda – att man till och med kan arbeta som spelutvecklare. Det har nog inte många tänkt på att man kan göra i byggbranschen.”

Varför är det då så viktigt att öka andelen kvinnor i branschen? Catharina Elmsäter-Svärd påminner om att fler perspektiv gynnar alla företag.

”Det viktigaste är att ha en blandning av all kompetens. Vi bygger samhällen för båda kvinnor och män, då är det perspektiv vi måste få in. Arbetsplatser med fler perspektiv är oftast mycket bättre arbetsplatser, det är basic”, säger Catharina Elmsäter-Svärd. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?