1515
Annons

Byggbranschen slår larm - kan missa regeringens jämställdhetsmål

Andelen kvinnor i byggbranschen växer stadigt – men extremt långsamt, visar en ny undersökning. 

”Vi måste bli bättre på att visa att allt arbete inte behöver ske med en hammare”, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen. 

Foto:Oskar Omne

Snart tre år har gått sedan regeringen satte målet om att minst 25 procent av de som nyanställs inom bygg- och anläggningsbranschen ska vara kvinnor senast år 2030. 

Och utvecklingen går åt rätt håll, om än alldeles för långsamt. 

I dag ligger andelen kvinnor på cirka 11 procent, med en tillväxttakt på 0,21 procentenheter per år det senaste decenniet. Skulle den inte öka, kommer andelen kvinnor i branschen inte att ha nått högre än drygt 13 procent om knappa tio år. Detta enligt en färsk undersökning från bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen. 

”Det går inte snabbt nog att öka andelen kvinnor. Mycket gammal struktur och kultur lever kvar, hur män och kvinnor har varit uppdelade traditionellt. Det är mycket fördomar och mycket okunskap”, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen. 

Kvinnor, säger hon, efterlyser ofta saker som laganda, kreativitet, utveckling och en möjlighet att göra karriär då de väljer yrke.

”Allt detta finns i byggbranschen, men det är kanske inte alla som känner till det. Man går i gamla vanor och har inte tänkt på byggbranschen som ett alternativ”, säger hon. 

Vad kan ni göra för att förändra det här?

”Många enskilda byggföretag tar in kvinnliga trainees och har lärlingsplatser enbart för kvinnor. Som bransch måste vi visa vad det faktiskt innebär att jobba här, från tjänstemannasidan, till yrkesarbetarsidan. Att man kan jobba hållbart, digitalt, att man kan projektleda – att man till och med kan arbeta som spelutvecklare. Det har nog inte många tänkt på att man kan göra i byggbranschen.”

Varför är det då så viktigt att öka andelen kvinnor i branschen? Catharina Elmsäter-Svärd påminner om att fler perspektiv gynnar alla företag.

”Det viktigaste är att ha en blandning av all kompetens. Vi bygger samhällen för båda kvinnor och män, då är det perspektiv vi måste få in. Arbetsplatser med fler perspektiv är oftast mycket bättre arbetsplatser, det är basic”, säger Catharina Elmsäter-Svärd. 

Innehåll från Patent - och RegistreringsverketAnnons

Sök svenskt patent!

Första steget är viktigast. Utan det blir inget av. Det är också betydelsefullt när du ska förverkliga en bra idé och beslutar dig för att skydda den. Det första steget på företaget Moving Floors framgångsresa började med att grundaren, Tommy Lindvall, kom på en idé som han valde att skydda med hjälp av ett svenskt patent. Idag finns produkten på en internationell marknad.

Ett TV-program på National Geographics blev startskottet. Gnuer på savannen färdas över stora områden och blir därför inte sjuka, trots tusentals djur i samma flock. De betar, gödslar och vandrar vidare.

Gotlänningen Tommy Lindvall insåg att om inte djuren kan förflytta sig från sin gödsel, måste gödslet förflytta sig från djuren. Sedan 1995 har han utvecklat familjeföretagets självrengörande golvsystem för djurhållning. Det rörliga golvet som rensas efter varje besök får ner bakterietillväxten radikalt, vilket ger friskare djur. Ambitionen är att på så sätt minska användningen av antibiotika.

Svenskt patent första steget på internationell resa

Tommy förstod tidigt att idén kunde vara unik och möjlig att patentera eftersom han inte sett produkten på den internationella marknaden. 

–  Vi har upplevt att det funkar så himla bra med PRV. Det har varit fantastisk att få till patentkraven och forma patentansökan hos PRV, i det svenska patentsystemet, för att sedan ta resultatet vidare ut i världen i de internationella systemen. Vi upplever att det vi fått igenom i Sverige nästan i samtliga fall har hållit för granskning och blivit beviljade patent i de länder vi vill vara i, säger Katja Lindvall, vice VD på Moving Floor. 

Moving Floor valde att i ett första steg ansöka om svenskt patent hos PRV, vilket också var första steget i en expansiv patentstrategi. 

–  En annan stor fördel med PRV är att det såklart är enklare att ha invändningar på sitt hemmaspråk och inte jobba med ombud som i sin tur har ombud. Ta till exempel Kina: vi jobbar med ett svenskt ombud som har ett eget ombud i Kina, som i sin tur jobbar mot kinesiska patentverket. Det blir ju en mycket mer komplicerad och framför allt kostsam process där borta än här hemma i Sverige, på svenska, säger Katja. 

Immateriella rättigheter avgörande för framgång

Idag har Moving Floor över 135 patent, och de exporterar till hela världen. 

– Vi var pionjärer inom området så vår portfölj av immateriella rättigheter har varit avgörande i vår framgång och expansion. Vi hade möjlighet att tidigt få ett brett skydd när det gällde rörliga golv, vilket hindrade andra större aktörer så att vi hann utveckla och marknadsföra vår idé. Det har betytt mycket för oss som litet bolag, avslutar Katja. 

Läs mer på: prv.se/svensktpatent 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Patent - och Registreringsverket och ej en artikel av Dagens industri

Vattenfall bygger ny vindkraft i Tyskland

Svenska Vattenfall får snurra igång tyskt havsbaserat vindkraftsprojekt. Projektet väntas ge fossilfri el till över en miljon tyska hushåll, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Foto:Vattenfall/Ties van der Horst

Den havsbaserade vindkraftsparken ska byggas 85 kilometer utanför ön Borkum på den tyska Nordsjökusten. År 2027 väntas den anslutas till det tyska elnätet och parken kommer då att ha en effekt om 908 MW årligen. Det motsvarar elkonsumtionen för över en miljon tyska hushåll.

Energijätten förvärvade det havsbaserade vindkraftsprojektet redan 2016, men nya upphandlingssystem gjorde att projektet auktionerades på nytt. Vattenfall använde sig då av företrädesrätten och behåller nu ansvaret för att utveckla parken.

”Vi är mycket glada över att ha fått kontraktet för detta projekt. Den snabba utbyggnaden av förnybar energi är nyckeln till att permanent minska Tysklands beroende av fossila bränslen”, säger Catrin Jung, chef för havsbaserad vindkraft på Vattenfall.

Vattenfall har sedan innan de tyska vindkraftsparkerna ”Dantysk” och ”Sandbank”.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera