1515
Annons

Branschlättnad när EU skjuter upp grönt fond-regelverk

För andra gången väljer EU att skjuta upp del två av den så kallade disclosureförordningen.

”Det är ett tecken på att det gått lite för snabbt”, säger ESG-experten Tony Christensen.

Sedan i mars i år ska finansbranschen ange hur hållbara deras fonder är genom att placera in dom i kategorierna grön, mörkgrön eller grå. Anledningen är EU:s så kallade disclosureförordning, SFDR, som skapades för att undvika grönmålning av finansiella produkter.

Men trots att regelverket redan rullats ut är en fråga fortfarande obesvarad, nämligen vilka indikatorer ett finansbolag ska behöva redovisa för att backa upp påståendet att en fond är grön eller mörkgrön. Detta kommer att specificeras i de så kallade nivå 2-reglerna av SFDR.

”Om det första steget handlade om att fondbolagen skulle klassificera sina fonder som gröna eller mörkgröna så reglerar nivå 2 hur de ska bevisa det”, säger Tony Christensen, konsult på Enact Sustain Strategies.

Tillsynsmyndigheten ESA har fått i uppdrag att ta fram ett förslag på regelverk, vilket efter EU-kommissionens godkännande skulle ha trätt i kraft redan i januari 2022. 

Förslaget komplexitet har dock gjort beslutsprocessen tidskrävande och i veckan sköt EU-kommissionen för andra gången upp införandet av de nya reglerna. Denna gång till januari 2023, något som inte är helt ovälkommet, enligt Tony Christensen.

Tony Christensen på Enact Sustain Strategies.
Tony Christensen på Enact Sustain Strategies.Foto:Margareta Bloom Sandebaeck

”Det har funnits en stor otydlighet kring den nya lagstiftningen och det här kan ge finansbranschen lite andrum för att få saker på plats och EU:s institutioner mer tid att kommunicera förändringarna på ett tydligare sätt”, säger han.

Tror du att införande av nivå 2-reglerna kommer att leda till att några förvaltare omklassificerar sina fonder?

”Det skulle kunna hända och man ser redan nu att vissa omklassificerat sina produkter. Men i första hand handlar nivå 2 om att förvaltare ska erbjuda en bättre utvärderingsgrund för kunder och intressenter”.

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?