Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Corona stoppar inte EU:s tuffare klimatkrav

EU-parlamentarikern Jytte Guteland (S) fick överlag positiva reaktioner när miljöutskottet för första gången diskuterade EU:s klimatlag och de rejäla ambitionshöjningar som hon föreslår. Det kan Aktuell Hållbarhet rapportera.

EU-parlamentarikern Jytte Guteland
EU-parlamentarikern Jytte GutelandFoto:Filip Erlind/TT

Nya tuffare utsläppsmål redan till 2030, bindande krav om klimatneutralitet och ett europeisk IPCC. Det är några av förslagen från Jytte Guteland (S), miljöutskottets rapportör i EU-parlamentets arbete med klimatlagen. Beredningen av hennes förslag började med debatt i parlamentets miljöutskott. 

”För mig var det viktigt att lyssna och värdera positiva signaler för att avgöra om det finns majoritet för olika delar av förslaget. Och många av inläggen i debatten tydde på att utskottet vill gå längre än kommissionen och att det finns ett stort stöd för ett tydligare vetenskapligt fokus på klimatarbetet”, säger Jytte Guteland, direkt efter dagens debatt, till Aktuell Hållbarhet. 

Det av hennes förslag som på förhand har avfärdats från många håll är att EU ska nå 65 procents reduktion av koldioxidutsläpp till 2030 jämfört med 1990. Det kom även fram i debatten, men det betyder inte att Jytte Guteland har gett upp i den delen.

”Jag ser det inte så. Det här är tidigt i processen och det återstår flera förhandlingar, skuggmöten och debatter. Vi gör det här tillsammans och vilka delar som finns kvar i vårt slutliga förslag är det allt för tidigt att avgöra.” 

Jytte Guteland konstaterar också att det inte var en debatt med coronafokus. 

”Några få konservativa ledamöter ville avfärda klimatsatsningar med hänsyn till att resurserna nu behövs på annat håll. Med det var isolerade inlägg, de allra flesta påpekande att den gröna omställningen innebär möjligheter som kommer till väl pass både för coronakrisen och för klimatomställningen.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?