Börschefen: Kräv hållbarhet – eller bli omsprungen

Finansmarknaden måste bli mer hållbar. Det är Stockholmbörsens vd Lauri Rosendahls uppmaning till branschen.

Samtidigt utesluter han hållbarhetskriterier på börsen.

Lauri Rosendahl är vd för Stockholmsbörsen.
Lauri Rosendahl är vd för Stockholmsbörsen.Bild:Jesper Frisk

Vi måste alla se oss själva i spegeln och börja fundera på hur vi kan göra finansmarknaden mer hållbar. Det går och är bara en fråga om att ta ansvar”, säger Lauri Rosendahl.

Det har uppskattats att det behöver investeras 180 miljarder euro, motsvarande knappt 1.900 miljarder kronor, per år i Europa för att uppnå målen i Parisavtalet. Där kommer det privata kapitalet att behöva spela en stor roll, enligt Lauri Rosendahl.

”Ska vi klara det så måste vi öka takten och det är viktigt att investerare börjar säga ifrån och är tydliga med vad de kräver för att allokera kapital till företag”, säger han.

En mer hållbar kapitalmarknad är också en framtida konkurrensfördel, enligt Lauri Rosendahl

”Det kommer en dag när alla placerare letar efter de hållbara investeringarna och då vill vi att Norden ska vara platsen dit de vänder sig. Vi har ett försprång i de här frågorna och måste fortsätta driva förändringen”, säger han.

Två saker efterfrågas framför allt av börs-vd:n, att företagen tydligare redovisar hur hållbarhet integreras i deras affärsstrategi och fler investeringsprodukter med en hållbar inriktning.

”På så sätt ger vi placerarna en möjlighet att rikta sina pengar till affärsmodeller och verksamheter som kan överleva de trender vi ser i omvärlden. Som placerare vill du inte äga en verksamhet som presterar bra det här kvartalet och nästa men som riskerar att förbjudas om tio år. Vad är nuvärdet av diskonterade kassaflödet då?” säger han.

Nasdaq Stockholm var först i världen med en marknad för hållbara obligationer och för ett år sedan införde man rekommendationer kring ESG-rapportering, en form av hållbarhetsrapportering.

Kan det bli aktuellt att rekommendationen blir krav på samma sätt som ett börsbolag måste redovisa sin finansiella ställning?

”Det kan nog bli så över tid, men hittills har vi inte velat höja ribban för listningar högre än på andra marknader för att inte företagen ska söka sig åt andra håll. I stället försöker vi påverka våra bolag och få dem att förstå att det som i dag efterfrågas av investerare snart kan vara ett krav och att det gäller att förbereda sig för det.”

Som börs är det ju ni som ger företag tillgång till kapitalmarknaden. Kan det bli aktuellt att ni inför hållbarhetskriterier för att ge dem access till den marknaden? 

”Det finns en lång lista av verksamheter som man kan fråga sig om det bra att de existerar, men så länge det är lagligt så tycker jag inte att vi som börs kan ställa upp extra regler.”

Kan man inte argumentera för att ni undviker att ta ert ansvar genom att varken ställa krav eller ha hållbarhetskriterier?

”Är det börsens roll att säga vem som får vara listad på börsen eller inte, i termer av till exempel miljöpåverkan? Vi opererar marknader och sedan är det upp till placerarna om de vill vara med och finansiera de enskilda bolagen.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?