Initialt satte coronautbrottet käppar i hjulet hos börsbolagens hållbarhetsavdelningar. Men i takt med att pandemin blivit vardag har arbetet tagit fart igen, enligt de bolag som Di talat med.
”I januari var det fokus på medarbetarna på vårt inköpskontor, tillverkning och varuförsörjning i Kina. Sen i mars, när covid kom till Sverige, blev det ett totalt fokus på liv och hälsa. Många områden har fått stå tillbaka under den här tiden. Men något som är superkul är att vi hela vägen har prioriterat hållbarhet”, säger Tina Englyst, chefsjurist och hållbarhetschef på Clas Ohlson CLAS B -2,16% Dagens utveckling .
För ett år sedan beslutade bolaget att utveckla en ny hållbarhetsstrategi. Arbetet med den har pågått intensivt under våren med support av styrelse och ledning, enligt Tina Englyst. Så sent som i september antog Clas Ohlson målet om att bli klimatneutrala och cirkulära i hela värdekedjan år 2045.
”Vi har investerat i arbetet och tagit in extern expertis. Jag tror att alla ser att om man långsiktigt ska kunna leverera på tillväxt över tid, då måste vi leverera på det här området också. Det är dessutom en fråga som ger medarbetarna energi – och det behövs just nu”.

Filip Elland, hållbarhetschef på Castellum CAST -0,89% Dagens utveckling , sa i mitten på april till Di att bolaget då hade planerat större projekt för energieffektivisering som man nu inte skulle kunna dra igång.
I dag säger han att osäkerheten där och då var stor, men att man lärt sig mycket sedan dess. Nu upplever han istället att utvecklingen inom hållbarhetsfrågorna går fortare än tidigare.
”Initialt under pandemin trodde vi kanske att vi skulle få dra i handbromsen, men det blev tvärtom. Kravbilden från våra kunder fortsätter att öka och efterfrågan på hållbarhet förstärks.”
Ett konkret exempel rör bygget av en 30.000 kvadratmeter stor solcellsanläggning på Hisingen Logistikpark som man trodde att man skulle få pausa.
”Produktionen hos vår leverantör låg nere tre veckor, sen blev det full fart igen. Anläggningen färdigställdes nu i veckan”, säger han.
Inga investeringar inom hållbarhet har pausats till följd av Corona, enligt Filip Elland. Två nya färdplaner har antagits för att nå bolagets klimatmål till 2030, och nu hoppas han att hela byggindustrin ska få skärpta krav på sig.
”Pandemin är fruktansvärd. Men det finns en insikt om att klimatkrisen kommer att bli ännu värre om den inte hanteras”, säger Filip Elland.

Även på SKF SKF B -1,71% Dagens utveckling säger man sig ha känt ett ökat tryck på hållbarhet sedan pandemin bröt ut.
”Vi har pratat hållbarhet länge och kämpat för att få ut det här. Nu kommer kunderna specifikt och frågar om det ‘gröna’ i våra produkter”, säger hållbarhetschef Johan Lannering.
Liksom Clas Ohlson och Castellum har SKF har antagit nya mål i år och meddelade i juni att man siktar på koldioxidneutral tillverkning till 2030.
”Det kräver mycket jobb, men har varit otroligt drivande. Vi jobbar intensivt med energieffektivisering. Det har snarast varit så att vi ökat investeringarna. Vilket har underlättats av att vi har har ett ramverk för grön finansiering.”
En del som SKF lagt ökade resurser på är personalfrågor.
”Prio när det här drog igång var folks hälsa och säkerhet. Det driver mycket resurser. Sedan är det en enorm belastning att inte få träffa kolleger. Där har vi lagt ner mycket tid på rekommendationer, tips och interaktiva event”, säger Johan Lannering.