ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Börsbolagen missar att ställa hållbarhetskrav

  • Foto: Amanda Lindgren

Kollektivavtalade upphandlingar av svenskarnas tjänstepension omfattar drygt 2.000 miljarder kronor. Trots det är börsens bolag – och företag generellt – dåliga på att ställa hållbarhetskrav vid placering av kapitalet, visar en studie från SPP.

Hälften av kapitalet på världens börser utgörs av pensionspengar. Att de placeras på ett hållbart sätt har med andra ord avgörande betydelse för att Parisavtalet och FN:s globala hållbarhetsmål ska kunna uppfyllas. 

Trots detta är svenska företag generellt sett dåliga på att styra de pengar som finns här i en mer hållbar riktning. 

”Både näringslivet och den offentliga sektorn är gemensamt inriktade på att nå klimatavtalet och Agenda 2030. Då behövs alla bidrag. En av de största källorna till påverkan är placeringen av tjänstepension och annan pension. Hur de investeras har alltså en avgörande betydelse”, säger Staffan Hansén, vd för SPP.

SPP har under våren undersökt hur bolagen på OMXS30 – med de mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen – har agerat genom att ta granska deras hållbarhetsredovisningar. Och resultatet är tydligt: av de 29 noterade bolagen på listan som hållbarhetsredovisade är det i dag inget som ställer några krav på hållbarhet vid pensionsupphandlingar och kapitalplaceringar, bankerna undantagna.

”Det här är ingen pekpinne. Många svenska bolag ligger i framkant vad gäller hållbar produktion och inköp av produkter. Men man missar att ställa hållbarhetskrav för sina anställdas pensionspengar och går därmed miste om en enorm möjlighet att flytta hela kapitalet i en hållbar riktning.”

Varför missar man det här?
”Vi tror inte att det är medvetet. Men pengar och kapital är ansiktslöst – anonymt. Men väldigt viktigt att få med i den omställning vi behöver göra.”

Hur långt skulle vi komma om 2.000 miljarder kronor placerades mer hållbart?
”Att en person låter bli att placera sina pengar i bolag som bryter kol eller investerar i bolag som sysslar med korruption – då kommer vi kanske inte så långt. Men när allt fler är med och investerar hållbart innebär det att man är med och påverkar. Och det är påverkan som är det viktiga.”

Sämst på att ställa hållbarhetskrav vid placeringen av tjänstepension är statliga bolag. 

”Man tror att kollektivavtalsparterna har hållbarhetskrav i sina upphandlingar, men det är ett missförstånd. Där finns inga explicita hållbarhetskrav. Ofta investeras kapitalet i stället i en riktning som går rakt emot de globala utvecklingsmålen som världens ledare och näringsliv enats om. För att vända utvecklingen måste även pensionsupphandlingarna omfattas av krav och riktlinjer i enlighet med målen”, säger Staffan Hansén. 

 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies