ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Börsbolag saknar policy mot sexuell exploatering

  • Foto: Wong Maye-E

De flesta börsbolag har inte någon policy mot sexuell exploatering och endast vart femte bolag har tydliga riktlinjer i sin uppförandekod eller resepolicy om förbud mot sexköp vid tjänsteresor. 

Det visar en ny studie som gjorts av anti-trafficking-organisationen Real Stars med stöd av Jämställdhetsmyndigheten.

”Frågan om att aktivt motverka sexuell exploatering är fortfarande en vit fläck hos många företag, men arbetet har gått framåt sedan vi började samarbeta med företag för att integrera traffickingfrågor i hållbarhetsarbetet. Det borde i dag vara en standard att ha de här delarna på plats”, säger Malin Roux Johansson som tagit initiativ till Business Against Trafficking.

Studien bygger på en enkätundersökning som under våren skickades ut till 113 OMX Nasdaq-noterade bolag och de större bankerna. Svarsfrekvensen i undersökningen låg på omkring 60 procent.

Betaltjänster, finansiella lösningar, transporttjänster och kommunikations- och internetlösningar är några av branschriskerna som Real Stars har identifierat. Enligt studien har några av företagen också uppmärksammat dessa risker, men totalt sett har endast tre av tio bolag identifierat några risker kopplade till att direkt eller indirekt bidra till människohandel för sexuella ändamål och prostitution.

Företagens främsta drivkrafter för att föra in ett anti-traffickingarbete och motverka sexuell exploatering är enligt studien i tur och ordning att motverka brott mot mänskliga rättigheter, bidra till hög affärsetik, bidra till FN:s hållbarhetsmål 5:2 och att vara en attraktiv arbetsgivare.

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer