1515

Börsbjässe redo växa sin cirkulära affär – välkomnar slopat monopol

Ett avskaffat monopol skulle öka potentialen att återvinna de tusentals ton pappershanddukar svenska företag årligen förbrukar, enligt hygienbolaget Essity. ”Med återvinning skapar vi en lojalitet hos kunderna”, säger Åsa Degerman, cirkulär affärsutvecklare.

Foto:Kollage: Peter Hoelstad/TT

Avskaffa det kommunala avfallsmonopolet på hushållsliknande avfall från verksamheter för att främja återvinning och framväxten av cirkulära affärsmodeller, föreslår en utredning som presenterades för Miljödepartementet i veckan.

En sak som då skulle kunna återvinnas i högre grad än i dag är pappershanddukar. Åtminstone enligt börsbolaget Essity ESSITY B +1,81% Dagens utveckling .

I Europa förbrukas årligen 1 miljon ton pappershanddukar och bara i Stockholm är återvinningspotentialen från företag tusentals ton årligen. Men mindre än 1 procent av Essitys variant återbrukas i dag. Den siffran vill man öka.

”Vår långsiktiga ambition är definitivt högre än en procent. Förhoppningsvis blir den så hög att vi inte kommer att påverkas av nedgångarna från sekundära fibrer från exempelvis tidningspapper”, säger Åsa Degerman, som är cirkulär affärsutvecklare på Essity.

Hygienbolaget välkomnar utredningens förslag om ett frival av avfallshanterare.

”Gör man det lättare kommer också efterfrågan på den här tjänsten att öka”, säger Sofia Krigsman som är ansvarig för samhällskontakter på bolaget.

”I stället för att ha en halvårslång dialog med en kommun kanske vi skulle kunna få ned tiden till veckor. Det vore en enorm lättnad för administrationen och skulle underlätta för våra kunder”, säger Åsa Degerman.

I vissa kommuner har man redan i dag en dispens för att ta tillvara på företags pappershanddukar och på kundlistan finns bland annat Folksam och Astra Zeneca.

Åsa Degerman, cirkulär affärsutvecklare på Essity
Åsa Degerman, cirkulär affärsutvecklare på EssityFoto:Essity/Press

Bolaget är nu i färd med att bygga logistikhubbar för återvinningen i Göteborg, Stockholm och Malmö-Lund. Men att öka återvinningen kommer att ta tid.

”Vi startade 2019 och befinner oss än så länge i lindan med att starta upp och implementera och vi ser en stadig utveckling med nya kunder varje månad”, säger hon.

Vilken ekonomisk betydelse har återvinningen för er?

”Kunderna värdesätter att kunna reducera sitt avfall och koldioxidavtryck. Med återvinning skapar vi en lojalitet hos kunderna som gör att de vill stanna hos oss. Det finns också ett värde i fibrerna som gör att vi kan finansiera affärsmodellen och sänka kostnader för logistik”, säger Åsa Degerman.

Även i andra branscher har avfallet som skulle beröras av ett frival redan börjat användas i olika utsträckning. Antingen genom dispenser eller genom att företagen har gjort en egen tolkning av regelverket, eller tagit strid i rätten.

Frityrolja från restauranger kan exempelvis samlas in och bli en råvara i den kemitekniska industrin. Matspill får också till viss grad nytt liv redan i dag. På Gotland har osålda bakelser och annat matsvinn gått till ett lokalt destilleri för att bli sprit medan dagligvarujätten Axfood har tagit strid för att få tillvarata frukt och grönt.

Avfall Sverige, som är kommunernas branschorganisation inom avfallshantering, motsätter sig ett frival och lyfter i stället fram en utvidgad dispensmöjlighet som ett bättre alternativ.

”Tvärt emot regeringens intentioner riskerar förslaget om frival att försvåra möjligheterna att skapa en cirkulär ekonomi. När fler aktörer engageras kring verksamheternas avfall lär vi se ökade transporter, dyrare hantering, ökat tillsynsbehov och större administrativ börda för kommunerna”, säger Tony Clark, som är VD för Avfall Sverige.

Läs mer: Utredning föreslår slopat avfallsmonopol – ”Slöseri att elda upp material som kan återvinnas”


Innehåll från Saft ABAnnons

Saft lanserar framtidens batteriövervakning

Daniel Nilsson, chef för datahantering och Niclas Fock, service manager på Saft i Oskarshamn.
Daniel Nilsson, chef för datahantering och Niclas Fock, service manager på Saft i Oskarshamn.

Från utveckling till tillverkning och försäljning skapar Saft morgondagens batteri. I början på april lanserade företaget den kraftfulla digitala övervakningslösningen Intelli-Connect som tar Safts kundsamarbete till nya nivåer.

Saft i Oskarshamn är Sveriges och östkustens batterimecka. Därifrån levereras batterier till hela världen som används i flera marknadssektorer – allt från flyg, marin och järnväg till telekom, hälsa och energi. Batteribolaget har fantastiska anor och erfarenhet som sträcker sig mer än ett sekel bakåt i tiden.

– Vi hade inte varit där vi är idag om vi inte kunnat utveckla processen och inte minst kompetensen genom åren. Idag befinner vi oss i en position där vi är ledande inom vår nisch, säger Niclas Fock, service manager på Saft i Oskarshamn.

Värdeskapande övervakningssystem

I början av april lanserades Intelli-Connect – ett intelligent batteriövervakningssystem som effektiviserar underhåll och tar branschen till nästa nivå. Grundtanken är enkel: Saft i Oskarshamn arbetar mot stand by-industrier där man vill undvika strömavbrott. Batterierna förekommer ofta i extrema miljöer långt bort från bebyggelse, vilket ställer stora krav på underhållspersonalen. 

– För våra kunder är det kritiskt att våra batterier alltid fungerar. Genom Intelli-Connect kan de övervaka sina batterier på distans i realtid och bättre förstå sin användning och sina behov. Vi kan dessutom dela med oss av vårt expertkunnande oavsett var installationen finns och genom att analysera data tillsammans med våra kunder, säger Daniel Nilsson, chef för Safts datahantering.

Flertalet fördelar

Daniel Nilsson beskriver testinstallationerna som en väldig framgång och Saft har fått eminent respons efter lanseringen. Insikten i vad Intelli-Connect kan användas till växer på marknaden och skapar intresse hos kunderna. Och det finns flera fördelar, inte minst är det en vinst tids-, kostnads- och miljömässigt.

– De utvärderingar vi gjort av systemet visar att vi har kunnat se problem i batteriernas omgivning som funnits hos kunden innan det hunnit orsaka någon skada. På så sätt har vi kunnat hjälpa kunden att åtgärda problemet i ett tidigt skede. Systemet möjliggör också att vi kan rekommendera åtgärder och kostnadsbesparingar, vilket vi vet är uppskattat.

Med nylanserade Intelli-Connect ser den 100-åriga batteriproducenten ut att gå en ljus framtid till mötes. Övervakningssystemet öppnar dörrarna för ett närmare arbete med kunderna. 

– Vi har inte alltid haft kontakt med slutanvändaren innan, men med Intelli-Connect blir det möjligt. Det är otroligt roligt och lärorikt för både oss och kunderna som hittills visat stort intresse för produkten, säger Niclas Fock.

Unik återvinningsprocess

I Oskarshamn finns centret för nickel-kadmium energilagrings- och reservkraftsbatterier. Här finner man, förutom utvecklingsavdelningen, dessutom en återvinningsanläggning som av insamlade gamla batterier tillverkar nya aktiva elektroder. En överlägsen koppling mellan design, produktion och återvinning jämfört med andra batteritekniker menar Daniel Nilsson.

– Det är en unik egenutvecklad process. Förutom produktionsspill återvinner vi både positiva och negativa elektroder från batterier vilket ger en stor vinning långsiktigt. Våra batterier har en livslängd på omkring 20 år, vilket är det dubbla mot vad man förväntar sig på övriga marknaden. Och därefter kan de få ett nytt liv.

Om Saft AB:

Saft-koncernen är världsledande inom tillverkning, forskning och utveckling av batterier för bland annat rymd-, försvars-, industri- samt kommunikationsapplikationer. I Oskarshamn finns centret för nickel-kadmium energilagrings- och reservkraftsbatterier. Där finns också en återvinningsanläggning där man tillverkar nya aktiva elektroder av gamla batterier.

Läs mer om Saft här. 

Mer från Saft AB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Saft AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?