Bolund kräver ny förvaltning av pensionskapitalet

På onsdagen klubbar regeringen propositionen om ändrade placeringsregler för AP-fonderna. Per Bolund (MP) är tydlig med att han förväntar sig förändringar i hur kapitalet förvaltas:

”Finner vi att styrelserna inte förstår den signalen så har vi utnämningsmakten”, säger finansmarknadsministern.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP).
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP).Foto:Janerik Henriksson/TT

Inför ett tidigarelagt regeringsmöte hade finansmarknadsminister Per Bolund (MP) kallat pressen till en träff om de nya hållbarhetskrav som Första–Fjärde AP-fonderna från den 1 januari 2019 har att förhålla sig till enligt lag. 

Hädanefter ska fonderna, enligt ministern, ”förvalta kapitalet ansvarsfullt och agera föredömligt”. I förarbetena förtydligas hur detta ska ske, med hänvisningar till såväl de svenska miljömålen som internationella konventioner. 

Per Bolund pekade också på att AP-fonderna ska ha ett vetenskapligt förhållningssätt.

”Det är för att förtydliga att inte minst klimatvetenskapen har kommit väldigt långt”, sa han med hänvisning till den kolbudget som FN:s klimatpanel tagit fram:

”Det innebär i princip att man inte kan göra några nyinvesteringar.”

Vilka konkreta förändringar kommer vi att få med den uppdaterade lagen?

”Det kommer att vara ett ökat fokus på hållbara investeringar. Både för att nå avkastningsmålet och för att nå miljö- och hållbarhetsmålen, så kommer det att krävas förändringar i hur man förvaltar kapitalet”, säger Per Bolund.

I en intervju med Dagens industri sa nyligen AP4:s vd Niklas Ekvall att ”i stora delar kan man säga att den lagtext som skrivs är en beskrivning av hur AP-fonderna jobbar med hållbarhet i dag”.

Det låter inte som att man planerar några stora förändringar?

”Där har vi varit väldigt tydliga, både från regeringen och från pensionsgruppen. Det här är en ny lagstiftning där vi för första gången lyfter in hållbarhetsfrågorna i lagtext. Det är klart att vi förväntar oss en förändring i hur man förväntar det statliga pensionskapitalet. Och som sagt, om vi finner att styrelserna inte förstår den signalen, så har vi utnämningsmakten.”

Enligt Per Bolund är exempelvis investeringar i kärnvapenbolag inte längre möjliga med den nya lagstiftningen. 

"Vad gäller koldioxidintensitet förväntar vi oss att man ännu snabbare ska minska sin klimatpåverkan. Men det är bara början. Man ska också arbeta för att alla 16 miljömål ska uppnås."

Första–Fjärde AP-fonderna förvaltar tillsammans ett kapital på 1 400 miljarder kronor. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ContentorAnnons

Contentor hjälper e-handeln att komma ur coronakrisen som vinnare

Coronapandemin har gjort att e-handeln ökat avsevärt och att företag vill starta e–handel i andra länder för att följa med i utvecklingen. Men många kämpar också med kostnadsbesparingar vilket gör det svårt att satsa på en internationalisering. Contentor är en content- och översättningsbyrå som är expert inom internationell e-handel med innovativa lösningar som hjälper företag att lyckas med expandering och digitalisering.

I och med restriktioner har människor behövt stanna hemma för att minska spridningen av coronaviruset. Det har inneburit att fler undvikit fysiska butiker och istället handlat över nätet. Rabie Salem, vd på Contentor, menar att det är mer läge än någonsin för företag att satsa på e-handel och på så sätt ta stora kliv.

– Vi har lösningen för handlarna som behöver SEO–texter för e-handel eller översätta en hemsida; dels eftersom vi kan ersätta många av processerna som tidigare gjorts manuellt, men även för att kostnadseffektivt kunna understödja en fortsatt expansion trots färre resurser och tuffare kostnadsbesparingar, säger Rabie Salem.

Erbjöd en lansering på 10% av den ursprungliga kostnaden

Contentor grundades 2007 då e-handeln började utvecklas i större skala. Det har gjort dem till experter på e-handelsbolagens innehålls- och översättningsbehov i över 13 år. Företaget har en stor kunskap om effektiva flöden som gör att kunderna snabbt når en bredare publik. Med hjälp av Contentors expertis kunde en kund snabbt gå in i ett nytt land med få kostnader. 

– Under början av pandemin blev vi kontaktade av en kund som såg en bra möjlighet att expandera i Finland. Vid första anblick skulle det kosta 1,5 miljoner kronor. Vi på Contentor kunde erbjuda en taktisk aspekt som bestod av mänsklig översättning och maskinöversättning. På så sätt kunde vi erbjuda en lansering på 10 procent av den ursprungliga kostnaden, säger Rabie Salem och fortsätter:

– Det spelar ingen roll för oss hur många länder man vill expandera i. Vi har hjälpt kunder expandera till flera marknader parallellt och det tar lika lång tid som när man gör det i ett land. Det här har gett våra kunder en möjlighet att vinna marknadsandelar under krisen.

Innovativa lösningar

Contentor erbjuder skalbart innehållskapande och experthjälp för att bygga en optimerad innehållstrategi med SEO i åtanke. Deras innovativa lösning för e-handlare är Optimised Return On Content Investment.

– Contentor hjälper företag att optimera sin investering på content. I vår approach i dag jobbar vi mycket med prioriteringar där vi kollar på kundens budget och anpassar investeringen efter det. Genom att prioritera vilka texter man kan lansera med och sedan följa upp det får man ut bästa möjliga resultat, säger Rabie Salem. 

Just nu arbetar Contentor med att bygga in det här i deras system, så att man datadrivet kan följa hur texterna fungerar på en hemsida och se vilka åtgärder som måste göras för att nå bästa resultat. Tanken är tjänsten ska erbjudas under 2021. 

Vill du läsa mer om Contentor? Klicka här

FAKTA: CONTENTOR

Contentor är en content- och översättningsbyrå. Med e-handelns unika krav i åtanke som snabba leveranser, SEO-anpassning och automatisering hjälper Contentor tusentals kunder. Några av Contentors kunder är Partykungen, Footway, Sportamore, CDON, Orkla, Gents, KitchenTime och Nordiska Galleriet.

 

Mer från Contentor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Contentor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?