ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Bolund kräver ny förvaltning av pensionskapitalet

  • Finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Foto: Janerik Henriksson/TT

På onsdagen klubbar regeringen propositionen om ändrade placeringsregler för AP-fonderna. Per Bolund (MP) är tydlig med att han förväntar sig förändringar i hur kapitalet förvaltas:

”Finner vi att styrelserna inte förstår den signalen så har vi utnämningsmakten”, säger finansmarknadsministern.

Inför ett tidigarelagt regeringsmöte hade finansmarknadsminister Per Bolund (MP) kallat pressen till en träff om de nya hållbarhetskrav som Första–Fjärde AP-fonderna från den 1 januari 2019 har att förhålla sig till enligt lag. 

Hädanefter ska fonderna, enligt ministern, ”förvalta kapitalet ansvarsfullt och agera föredömligt”. I förarbetena förtydligas hur detta ska ske, med hänvisningar till såväl de svenska miljömålen som internationella konventioner. 

Per Bolund pekade också på att AP-fonderna ska ha ett vetenskapligt förhållningssätt.

”Det är för att förtydliga att inte minst klimatvetenskapen har kommit väldigt långt”, sa han med hänvisning till den kolbudget som FN:s klimatpanel tagit fram:

”Det innebär i princip att man inte kan göra några nyinvesteringar.”

Vilka konkreta förändringar kommer vi att få med den uppdaterade lagen?

”Det kommer att vara ett ökat fokus på hållbara investeringar. Både för att nå avkastningsmålet och för att nå miljö- och hållbarhetsmålen, så kommer det att krävas förändringar i hur man förvaltar kapitalet”, säger Per Bolund.

I en intervju med Dagens industri sa nyligen AP4:s vd Niklas Ekvall att ”i stora delar kan man säga att den lagtext som skrivs är en beskrivning av hur AP-fonderna jobbar med hållbarhet i dag”.

Det låter inte som att man planerar några stora förändringar?

”Där har vi varit väldigt tydliga, både från regeringen och från pensionsgruppen. Det här är en ny lagstiftning där vi för första gången lyfter in hållbarhetsfrågorna i lagtext. Det är klart att vi förväntar oss en förändring i hur man förväntar det statliga pensionskapitalet. Och som sagt, om vi finner att styrelserna inte förstår den signalen, så har vi utnämningsmakten.”

Enligt Per Bolund är exempelvis investeringar i kärnvapenbolag inte längre möjliga med den nya lagstiftningen. 

"Vad gäller koldioxidintensitet förväntar vi oss att man ännu snabbare ska minska sin klimatpåverkan. Men det är bara början. Man ska också arbeta för att alla 16 miljömål ska uppnås."

Första–Fjärde AP-fonderna förvaltar tillsammans ett kapital på 1 400 miljarder kronor. 

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer