1515
Annons

Bolund kräver ny förvaltning av pensionskapitalet

På onsdagen klubbar regeringen propositionen om ändrade placeringsregler för AP-fonderna. Per Bolund (MP) är tydlig med att han förväntar sig förändringar i hur kapitalet förvaltas:

”Finner vi att styrelserna inte förstår den signalen så har vi utnämningsmakten”, säger finansmarknadsministern.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP).
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP).Foto:Janerik Henriksson/TT

Inför ett tidigarelagt regeringsmöte hade finansmarknadsminister Per Bolund (MP) kallat pressen till en träff om de nya hållbarhetskrav som Första–Fjärde AP-fonderna från den 1 januari 2019 har att förhålla sig till enligt lag. 

Hädanefter ska fonderna, enligt ministern, ”förvalta kapitalet ansvarsfullt och agera föredömligt”. I förarbetena förtydligas hur detta ska ske, med hänvisningar till såväl de svenska miljömålen som internationella konventioner. 

Per Bolund pekade också på att AP-fonderna ska ha ett vetenskapligt förhållningssätt.

”Det är för att förtydliga att inte minst klimatvetenskapen har kommit väldigt långt”, sa han med hänvisning till den kolbudget som FN:s klimatpanel tagit fram:

”Det innebär i princip att man inte kan göra några nyinvesteringar.”

Vilka konkreta förändringar kommer vi att få med den uppdaterade lagen?

”Det kommer att vara ett ökat fokus på hållbara investeringar. Både för att nå avkastningsmålet och för att nå miljö- och hållbarhetsmålen, så kommer det att krävas förändringar i hur man förvaltar kapitalet”, säger Per Bolund.

I en intervju med Dagens industri sa nyligen AP4:s vd Niklas Ekvall att ”i stora delar kan man säga att den lagtext som skrivs är en beskrivning av hur AP-fonderna jobbar med hållbarhet i dag”.

Det låter inte som att man planerar några stora förändringar?

”Där har vi varit väldigt tydliga, både från regeringen och från pensionsgruppen. Det här är en ny lagstiftning där vi för första gången lyfter in hållbarhetsfrågorna i lagtext. Det är klart att vi förväntar oss en förändring i hur man förväntar det statliga pensionskapitalet. Och som sagt, om vi finner att styrelserna inte förstår den signalen, så har vi utnämningsmakten.”

Enligt Per Bolund är exempelvis investeringar i kärnvapenbolag inte längre möjliga med den nya lagstiftningen. 

"Vad gäller koldioxidintensitet förväntar vi oss att man ännu snabbare ska minska sin klimatpåverkan. Men det är bara början. Man ska också arbeta för att alla 16 miljömål ska uppnås."

Första–Fjärde AP-fonderna förvaltar tillsammans ett kapital på 1 400 miljarder kronor. 

Innehåll från InyettAnnons

Håll koll på EU:s sanktionslista i höst: ”Därför bör svenska företag bry sig”

Efter Rysslands invasion av Ukraina pratar alla om EU:s sanktioner, men samtidigt finns det inget stöd för det enskilda företaget att faktiskt följa sanktionslistan – och det är svårt att ens veta i vilken ände man ska börja.

– Därför har vi lanserat en sanktionskontroll som är en automatiserad kontroll mot EU:s sanktionslista. På bara några sekunder får man reda på om företaget man gör eller ska göra affärer med är med på listan, förklarar Magnus Månsson, vd på fintech-bolaget Inyett.

Läs mer om vad EU:s sanktioner innebär för din verksamhet

Sanktioner är ett verktyg för att sätta press på en stat eller en aktör – och om man bryter mot dem kan straffet bli böter eller fängelse. Utvecklingen i omvärlden har gjort det allt viktigare för svenska företag och organisationer att kontrollera vilka företag och personer man faktiskt gör eller ska göra affärer, men det är också en utmaning.

– Vad är det egentligen som behöver kontrolleras? Handlar det bara om leverantörer och kunder? Eller bör även associerade företag i en koncern eller associerade personer bakom ett bolag kollas upp? Hur ofta ska man titta igenom listan – och vad gör man med svaret man får? Många företag med verksamheter som normalt inte är förknippad med risk när det kommer till sanktioner, finner sig nu osäkra och frågande till hur man bör agera på bästa sätt, säger Magnus Månsson.

– Bara att hitta vilka listor man ska ha koll på är svårt och att sedan gå igenom alla namn på listorna varje gång man gör en betalning eller skriver på ett avtal är nästintill omöjligt.

”Det handlar om människoliv”

Om man gör affärer med en individ eller ett företag som finns med på en sanktionslista stöttar man allt från krig till terrorverksamhet och penningtvätt.

– I slutändan handlar det om människoliv, vilket gör själva incitamentet att bry sig om sanktioner enormt stort. De allra flesta företag vill göra rätt för sig, men då måste det också vara enkelt att göra det.

Gör en koll i realtid

Hela idén med Inyetts automatiserade lösning är att se till att användarna gör affärer med rätt aktörer och att deras pengar inte hamnar i fel händer. Tjänsten flaggar inte bara för aktörer som är med på EU:s sanktionslista utan varnar även för andra typer av risker, misstag och bedrägerier kopplade till leverantörsbetalningar.

– Om man betalar in många fakturor per dag är det omöjligt, eller i alla fall extremt tidskrävande, att exempelvis kontrollera om leverantören har gått i konkurs, blivit av med sin F-skatt eller är ett aktivt bluffbolag. Men vår lösning kan göra det på ett ögonblick.

Läs mer om vad EU:s sanktioner innebär för din verksamhet

Mer från Inyett

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inyett och ej en artikel av Dagens industri

Vattenfall bygger ny vindkraft i Tyskland

Svenska Vattenfall får snurra igång tyskt havsbaserat vindkraftsprojekt. Projektet väntas ge fossilfri el till över en miljon tyska hushåll, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Foto:Vattenfall/Ties van der Horst

Den havsbaserade vindkraftsparken ska byggas 85 kilometer utanför ön Borkum på den tyska Nordsjökusten. År 2027 väntas den anslutas till det tyska elnätet och parken kommer då att ha en effekt om 908 MW årligen. Det motsvarar elkonsumtionen för över en miljon tyska hushåll.

Energijätten förvärvade det havsbaserade vindkraftsprojektet redan 2016, men nya upphandlingssystem gjorde att projektet auktionerades på nytt. Vattenfall använde sig då av företrädesrätten och behåller nu ansvaret för att utveckla parken.

”Vi är mycket glada över att ha fått kontraktet för detta projekt. Den snabba utbyggnaden av förnybar energi är nyckeln till att permanent minska Tysklands beroende av fossila bränslen”, säger Catrin Jung, chef för havsbaserad vindkraft på Vattenfall.

Vattenfall har sedan innan de tyska vindkraftsparkerna ”Dantysk” och ”Sandbank”.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera