Annons

Boliden: TCFD är definitivt värt insatsen

Investerarnas intresse för klimatriskanalyser växer snabbt. Boliden och Husqvarna tar hjälp av ramverket TCFD för att kunna bidra med en bättre riskanalys och kartlägga klimatutmaningarna på sikt. 

Åsa Jackson, hållbarhetsdirektör på Boliden, till vänster. Åsa Larsson, ansvarig för hållbarhetskommunikation på Husqvarna, till höger.
Åsa Jackson, hållbarhetsdirektör på Boliden, till vänster. Åsa Larsson, ansvarig för hållbarhetskommunikation på Husqvarna, till höger.

Task Force on Climate-related Financial Disclosures, TCFD, är relativt nytt i företagsvärlden. Bara 14 av de 89 bolag som svarat på enkäten från Lunds universitet – som skickas ut i samband med Di-rankningen Hållbara bolag – rapporterar enligt TCFD och hos dessa är ambitionsnivån varierande. 

Di har pratat med två av bolagen, Boliden BOL -1,06% Dagens utveckling och Husqvarna HUSQ B +0,81% Dagens utveckling , som båda implementerade TCFD för två år sedan.

Åsa Jackson, hållbarhetsdirektör på Boliden, berättar att bolaget började försöka sätta sig in i metodiken 2018. Skälet till att man började använda TCFD var att man länge hade eftersökt en standardiserad rapporteringsmodell, med tydlighet och transparens. 

”Det finns alla möjliga olika initiativ, och alla möjliga olika konsulter som vill hjälpa till. TCFD omfattar risker och möjligheter. I och med att intresset var stort, så chansade vi lite grann och började även vi med TCFD. Vi har gjort bedömningen att det här kommer att bli en modell som blir en global standard. Det är det vi skulle vilja se”, säger hon.

Enligt Åsa Jackson kräver TCFD som modell ganska mycket resurser av företagen. På Boliden har man en anställd som arbetar med de olika standarder som finns för rapportering. Mycket hade man etablerat redan innan man införde TCFD. 

”För oss har det inte varit en jättestor ansträngning att börja rapportera enligt TCFD. Det är klart, en viss ansträngning är det. Men med tanke på hur viktigt vi tycker att det är så är det definitivt värt insatsen.”

Hur långt kommit i arbetet?

”Vi ser att det fortfarande finns en viss utvecklingspotential för att vara helt hundra procent i linje med den här metodiken. Vi saknar fortfarande vissa delar som kopplar till scenarioanalyser.”

Vad har ni lärt er i arbetet med TCFD?

”Det är just mycket kring hur man arbetar med scenarioanalyser. Vi jobbar med att få med möjligheterna i de analyserna.”

Särskilt positivt, tycker Åsa Jackson, är att förhoppningsvis ”kunna jämföra äpplen med äpplen” framåt.

”Om det blir den standard vi hoppas att det ska bli så får vi ett verktyg och en modell med enhetliga definitioner som gör att man kommer att kunna göra bedömningar av bolagen.”

Åsa Larsson, ansvarig för hållbarhetskommunikation på Husqvarna, säger att det i sambamnd med att bolaget satte vetenskapligt baserade klimatmål (SBTi) också blev viktigt att förstå långsiktiga klimatrisker och möjligheter. Dessutom får de många frågor om TCFD från sina investerare. 

”Vi har en tydlig strategi för att minska våra CO2-utsläpp och vill rapportera om våra klimatrisker på ett så transparent sätt som möjligt. Därför är det självklart för oss att arbeta efter TCFD:s rekommendationer. Vi ser det som ett viktigt verktyg som underlättar för oss att skapa en samstämmig syn på klimatrisker mellan företaget och investerare.”

Hur är det att jobba med TCFD? 

”TCFD talar ett tydligt affärsmässigt språk. Det är ett strukturerat verktyg för företag och investerare för att förstå balansen mellan långsiktiga risker och vad en bra investering är. Att skapa relevanta scenarier med längre tidshorisont är den mest komplexa delen av TCFD.

Hur mycket resurser kräver analysen?

”Det är ett pågående arbete och inbakat i vårt övriga riskanalysarbete.”

Vad har ni lärt er i arbetet med TCFD?

”Intresset hos investerarna växer. För oss är det väldigt viktigt att kunna kommunicera på ett sätt som tydligt kopplar klimatarbete med företagets analys av sina strategiska risker. TCFD ger oss möjligheter att tänka mer långsiktigt. Att som företag våga sätta långsiktiga scenarier även om det är utmanande och svårt.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?