ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Bolånejätten tar upp kampen – trimmar räntan med gröna lån

  • Foto: TT

Gröna bolån är det senaste vapnet i kampen om kunderna.

Bolånebanken SBAB ger drygt 2.200 villakunder rabatt direkt och senare i år väntas bostadsrättskunder omfattas av rabatten.

För drygt en månad sedan lanserade SEB gröna bolån, vilket innebär rabatt på räntan för kunder som bor i energieffektiva bostäder. Nu tar SBAB upp handsken med produkten ”Grönt bolån”.

”Genom att premiera energieffektiva bostäder skapar vi incitament för ökad energieffektivitet”, säger Malin Pellborn, hållbarhetschef på SBAB.

I ett första steg ges en rabatt på 0,10 procent till de villaägare som har energiklass A eller B enligt Boverkets energideklaration. För energiklass C blir rabatten 0,05 procent. Energiklass C är det lägsta kravet på energiprestanda som tillåts i nybyggnationer.

Rabatten ges automatiskt till 2.283 villaägare med sammanlagt bolån på 5,7 miljarder kronor i SBAB. Rabatten ges direkt även till kunder med bunden ränta.

För kunder med bostadsrätt räknar SBAB med att det gröna bolånet kan vara i funktion under det tredje kvartalet.

”En majoritet av svenska fastigheter ligger i kategori D eller E. Vi hoppas att det gröna bolånet kan leda till ett förändrat beteende och fungera som incitament när man renoverar sin bostad”, säger Malin Pellborn.

Vad kan fastighetsägare då göra?
”Med rimliga åtgärder kan man energieffektivisera. Till exempel ordna nya tätningslister, byte till LED- och lågenergilampor och genom att sänka inomhustemperaturen”, säger Malin Pellborn.

För att få en bättre energiklassning gäller större ingrepp, som att tilläggsisolera, byta fönster eller skaffa en effektiv energikälla.

Bolånefajten berör ännu en mindre del av marknaden, men det är ingen vågad gissning att anta att den gröna bolånevågen snart sprider sig till andra stora aktörer.

Bolånekunderna kan också skynda på processen genom att aktivt fråga efter en grön rabatt. Oddsen för att få igenom en grön prutning ser goda ut.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies