ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Företagens inköp av förnybar energi växer på global nivå

  • Foto: Björn Sigurdsön/TT

Företagens inköp av förnybar energi växte under första halvan av 2019. Tillväxten domineras av amerikanska företag.

Under årets första sex månader har kontrakt för inköp av 8,6 gigawatt förnybar energi signerats av företag, jämfört med 7,2 gigawatt under samma period 2018. Det visar Bloomberg New Energy Finance, BNEF, senaste Corporate Energy Outlook.

Rapporten visar att Europa, Mellanöstern och Afrika underpresterar på området. 

Totalt har kontrakt för 950 megawatt förnybar energi signerats under första halvåret. BNEF skriver att nordiska företag, som normalt sätter tempot i regionen, endast har signerade kontrakt för 300 megawatt förnybar energi trots att flera av inköpsavtalen i Sverige är de första av sitt slag. Rapporten visar även att det finns en efterfrågan i nya europeiska marknader som Polen och Frankrike, samt att ett kontrakt signerats av ett olje- och gasbolag i Oman, men i övrigt ligger regionen efter på området.   

Tillväxten domineras i stället av amerikanska företag som står för 69 procent av alla signerade kontrakt på global nivå under första halvåret. BNEF konstaterar också att kinesiska företags efterfrågan på förnybar energi väntas växa snabbt, vilket till stor del beror på att regeringen utvecklar ny lagstiftning som kommer kräva att stora företag möter en del av sina energibehov med hjälp av solenergi eller vindkraft.

På global nivå bedömer BNEF att företagens inköp av förnybar under helåret 2019 är på god väg att överstiga 2018 års resultat på 13,4 gigawatt.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer