1515
Annons

Blockkedja ska säkra miljarder till nya heta trenden

Finansbranschen skriker efter hållbara investeringar, men utbudet är tunt. 

Det vill Cecilia Repinski, grundare av Stockholm Green Digital Finance, ändra på. 

Foto:AP/Amanda Lindgren
Cecilia Repinski, grundare av Stockholm Green Digital Finance.
Cecilia Repinski, grundare av Stockholm Green Digital Finance.Foto:Amanda Lindgren

Intresset för gröna obligationer har de senaste åren ökat explosionsartat och vid årsskiftet var det samlade värdet 300 miljarder dollar, motsvarande 2.600 miljarder kronor. 

Utbudet motsvarar i dag mindre än 1 procent av värdet på alla utgivna obligationer. Det beror bland annat på att de är dyra att emittera, enligt Cecilia Repinski, grundare av Stockholm Green Digital Finance. 

”Emittenter av gröna obligationer både i Sverige och på tillväxtmarknader antyder att det kostar mer än det smakar. Det är ett marknadsmisslyckande.”

Stockholm Green Digital Finance är icke-vinstdrivande och arbetar med att öka gröna investeringar genom tekniska innovationer. 

”De senaste två åren har allt fler aktörer tydligare börjat se kopplingen mellan hållbarhetsrisker och finansiella risker”, säger Cecilia Repinski, som sedan tidigt 2000-tal har arbetat inom grön finans.  

Hon såg att viljan fanns, men att det fortfarande var svårt att finna tillförlitliga gröna investeringar. Det var där Stockholm Green Digital Finance kunde fylla en lucka, bland annat genom det blockkedjebaserade flaggskeppsprojektet Green Asset Wallet, som finansieras av tyska staten och beräknas vara färdigställt i slutet av året. 

Blockkedjor, som kanske mest är kända för att ligga till grund för handeln med bitcoin, ska i det här fallet användas som ett verifieringsverktyg.  

”Den här tekniken är ett sätt att automatisera processen och därmed reducera kostnader hos emittenter, och samtidigt leverera tillförlitlighet och transparens för att göra fler investeringar tillgängliga."

Vid köp av gröna obligationer behöver investeraren veta att pengarna gått till rätt saker. Då krävs utlåtanden från andra parter och även att emittanten rapporterar effekten. Det kan vara en kostsam process. 

”Ibland kan bolag klassa projekt som gröna men avstå för att det blir för dyrt", säger Cecilia Repinski. 

Via Green Asset Wallet skulle till exempel solcellsbolag med hjälp av automatiserade satellitbilder kunna visa att paneler verkligen har installerats. Sådan information kan sedan sparas på blockkedjan för att användas vid nästa köp. 

Det här skulle inte bara minska kostnaderna utan även vara ett sätt för nya gröna aktörer att locka kapital, hävdar Cecilia Repinski. 

”Vi vill framför allt stötta nya emittenter på tillväxtmarknader att demonstrera tillförlitlighet och attrahera grön finansiering.” 

Hur ska ni hitta sådana bolag och hur ska de hitta er?
”Vi är med i ett globalt nätverk och för just nu diskussioner med både asiatiska och afrikanska aktörer.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?