1515
Annons

Blackrock sätter kraft bakom orden: ”Vi har röstat emot 55 ordföranden i år ”

Bolagsstyrelser måste övertyga investerare om att de är redo att klara klimatomställningen. ”Vi har röstat emot 55 ordföranden i år på grund av bristande framsteg i klimatfrågan”, säger Amra Balic, toppchef på förvaltarjätten Blackrock i Europa i en exklusiv intervju med Di.

Blackrock har prioriterat upp klimat- och hållbarhetsfrågorna och har satt upp bolag som inte sköter sig på en ”watchlist”. Amra Balic är Europachef för Blackrocks ägarstyrning.
Blackrock har prioriterat upp klimat- och hållbarhetsfrågorna och har satt upp bolag som inte sköter sig på en ”watchlist”. Amra Balic är Europachef för Blackrocks ägarstyrning.Foto:MARK LENNIHAN & BLACKROCK

I januari skrev Blackrocks vd Larry Fink i sitt årliga brev till världens företagsledare att investerare snart kommer att vända sig från företag som inte anses kunna hantera hållbarhetsrisker tillräckligt bra. Samt att styrelser ska hållas ansvariga.

Sedan dess har Blackrock uppmärksammats för att ha gått emot ett antal bolag som inte lever upp till förväntan. I Sverige fick AB Volvo i somras känna på att det ligger handling bakom orden, då Blackrock röstade emot att Carl-Henric Svanberg skulle väljas om till styrelseordförande för lastbilsjätten.

Blackrock röstade emot att Carl-Henric Svanberg skulle få förnyat förtroende som styrelseordförande i AB Volvo. Anledningen var bland annat att misslyckandet att driva klimatpolitik.
Blackrock röstade emot att Carl-Henric Svanberg skulle få förnyat förtroende som styrelseordförande i AB Volvo. Anledningen var bland annat att misslyckandet att driva klimatpolitik.

I en röstningsbulletin konstaterar Blackrock att man ser med oro på Volvos brister i klimatrapporteringen.

”Klimat är i hjärtat för hur vi investerar. Från hur vi sätter samman portföljer till hur vi hanterar risk och utövar vårt ägarskap”, säger Amra Balic, Europachef för Blackrocks ägarstyrning.

Hon vill inte kommentera fallet Volvo specifikt. Och exakt hur väl världens största kapitalförvaltare faktiskt lever upp till ordförande Finks hårda budskap är svårt att avgöra.

Enligt senaste årsrapporten för ägarstyrning, som kom i september, röstade Blackrock under första halvåret 2020 emot 5.100 styrelseledamöter. Av dem är det dock inte många som rör hållbarhet specifikt:

”Av dessa har vi i år röstat emot 55 ordföranden på grund av bristande framsteg i klimatfrågan. Ofta handlar det om att man inte lever upp till TCFD:s krav och att man inte tillgängliggör tillräckligt med information”, säger hon. 

Men, påpekar Amra Balic, Blackrocks fokus har år 2020 först och främst legat på 400 identifierade bolag som man håller ögonen på särskilt ur hållbarhetssynpunkt. Av de här bolagen – där AB Volvo ingår – har 191 stycken satts upp på en så kallad ”watchlist”:

”Det är bolag som vi kommer att hålla extra koll på framåt. Några av dem kommer att leva upp till våra förväntningar 2021, andra kommer inte att göra det. De som inte gör tillräckliga framsteg kan förvänta sig att vi röstar emot dem på nästa stämma.”

Enligt en artikel i Financial Times, som hänvisar till data från databolaget Proxy Insight, gav Blackrock under årets första halvår sitt stöd till färre miljörelaterade aktieägarförslag än i fjol – ned från 8 till 6 procent. Samtidigt ökade flera konkurrenter sitt stöd till den här typen av förslag, vilka ofta handlar om att bolagen ska börja rapportera sina utsläpp eller fastställa en plan för övergången till en koldioxidsnål ekonomi.

Amra Balic konstaterar att resultatet hänger samman med hur man skär datan.

”Ägarstyrning är bredare än aktieägarförslag på stämmor, vilket är förhållandevis ovanligt i Europa. Vi har valt att fokusera och sätta press på de här 400 bolagen, där det handlar om att hålla styrelseledamöter ansvariga”, säger hon. 

Vad innebär det då att, liksom Carl-Henric Svanberg, få en Blackrock-röst emot sig?

”Generellt sett är en nejröst på styrelseledamöter vårt sätt att uttrycka bekymmer. Vi säger inte att de som vi röstar emot måste lämna styrelsen. Men vi säger att vi inte är nöjda med deras arbete i vissa frågor.”

I Sverige framhåller investerare ofta att en ständigt pågående ägardialog är viktigare än hur man röstar på stämmor. Håller du med?
”Absolut. Att lyssna till varför bolagen agerar som de gör är helt avgörande för att förstå vad som händer. När vi pratar om att rösta på stämmorna är det bara en del av det vi gör.”

Amra Balic framhåller här att Blackrock under det senaste året haft ägardialoger kring klimat och miljö med 1.260 bolag. Detta ska dock sättas i relation till de 16.200 bolagsstämmor där man röstat.

Varför har Blackrock agerat med större beslutsamhet i klimat- och miljörelaterade frågor först under senare år?
”Det finns ett antal skäl, och de gäller för hela industrin. En del handlar om kvaliteten på data, som är avgörande för oss i investeringsprocessen, där det har skett stora förbättringar under senare år. Vi måste se att det här är en pågående process, men kvaliteten kommer och måste förbättras framåt.”

Hur mycket tror du att er nya strategi kommer att påverka andra investerare?
”Investerare ser att det här är viktiga saker. Klimatet är en kritisk investeringsrisk. Jag tror att det här är ett ämne som behöver adresseras av alla, från beslutsfattare till investerare och företag.”

Om du ser till den större bilden, vilken skillnad hoppas ni göra för klimatet?
”Målet för oss är att som en långsiktig investerare stötta och i vissa fall knuffa företag framåt mot övergången till en koldioxidsnål ekonomi.”

Vi befinner oss i en akut klimatkris. Hur viktigt är det för finansmarknaderna att förändras för att världen ska klara Parisavtalet?
”De senaste sex månaderna har varit helt extraordinära, vilket innebär att världen på kort sikt mött nya utmaningar. För oss är det viktigt att veta hur företagen hanterar corona, men de måste hålla fokus på långsiktiga frågor. Klimatet är en långsiktig risk och vår högsta prioritet.

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?