ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

"Bioekonomi utgör ett allvarligt hot mot klimatet"

  • Biomassa ger inte lägre koldioxidutsläpp än fossilt kol, framhåller upproret. Foto: Ruud, Vidar

120 organisationer från 40 länder kräver att statligt stöd till bioenergi och andra kortlivade bioprodukter upphör.

I ett internationellt pressmeddelande som gick ut på torsdagen varnar organisationerna för att bioekonomin, när den nu växer snabbt världen över, utgör ett allvarligt hot mot klimatet, naturen och mänskliga rättigheter. 

Regeringar världen över uppmanas att istället främja beprövad teknik med låga koldioxidutsläpp, agera för minskad överkonsumtion och skydda skogar och andra ekosystem.

Pressmeddelandet gick ut dagen efter att initiativet BioFuture Platform samlat industrin och politiker i San Francisco, USA, ett initiativ som stöds av bland annat 20 länder, internationella energiorganet IEA och FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO.

”Under de senaste åren har Sveriges regering tillsammans med regeringar från bland annat Storbritannien, Brasilien och Sydkorea förordat förbränning av skogsbiomassa för energiändamål för att motverka klimatförändringarna. Ett stort och växande antal vetenskapliga studier visar dock att förbränning av biomassa inte ger lägre koldioxidutsläpp än fossilt kol, samtidigt som biologisk mångfald och mänskliga rättigheter hotas”, säger föreningen Skydda skogen, en av organisationerna som står bakom initiativet, i en kommentar.

”I södra USA ser vi redan nu en omättlig aptit på grund av den europeiska efterfrågan på biomassa. Bioekonomin skadar våra värdefulla skogar, landsbygdssamhällen och klimatet”, säger Rita Frost, kampanjchef för amerikanska Dogwood Alliance.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies