Endast bilar med noll utsläpp från avgasröret kommer att räknas som hållbara i EU:s nya taxonomi från 2026. I praktiken betyder det att enbart elektrifiering och vätgas godkänns som hållbara tekniker för fordon. Fordon som kan köras på biodrivmedel kommer således inte ses som hållbara.
Drivmedlet då? Här har EU tittat på var råvarorna kommer ifrån. Biobränslen i sig är nämligen inte klassade som ohållbara, men taxonomin biodrivmedel som framställts av grödor som kan användas som foder eller för mänsklig konsumtion anses inte vara hållbara. Slakt- och matavfall, som också är en vanlig ingrediens i flera av biobränslena, får grönt ljus, liksom skogsprodukter.
”Vi är glada för att skogsavfall i produktion av biodrivmedel klassas som hållbart. Men det är olyckligt att man inte kan nyttja potentialen från jordbruket. I dag kommer mycket av vårt biobränsle därifrån”, säger Mattias Bergman, vd på Bil Sweden.
Några exempel på biodrivmedel som påverkas av taxonomin är etanol, som huvudsakligen tillverkas av vete, sockerbetor och majs och biodiesel, där den vanligaste formen är RME som tillverkas av till exempel rapsolja.
Johan G Andersson som är vd på branschorganisationen Drivkraft Sverige är orolig för att taxonomins klassning kommer att få en direkt negativ effekt på utsläppen i Europa.
”2030 kommer EU, enligt unionens egna beräkningar, ha en flotta på cirka 10 procent elfordon och 90 procent fordon med förbränningsmotorer. Om vi inte gynnar produktionen av biodrivmedel kommer dessa fordon behöva köra på fossila drivmedel. Det är närmare 300 miljoner fordon som kommer behöva köra på gammal fossil teknik istället”, säger Johan G Andersson, vd på Drivkraft Sverige och fortsätter:
”Om man klassar biodrivmedel som en icke hållbar teknik på lång sikt så kommer ingen vilja investera i den och då kommer det inte finnas någon produkt som är tillgänglig 2030”.
Även 2030-sekretariatets vd Jakob Lagercrantz är kritisk mot att man utesluter biodrivmedel från jordbruket ur taxonomin, som han menar är en oerhört viktig faktor för att nå transportsektorns klimatmål.
”Du kommer inte kunna tanka den befintliga bilflottan på de biodrivmedel som i dag till 70 procent bygger på grödobaserat avfall. Det bränslet kommer man inte kunna få bidrag till, eller utveckla”, säger Jakob Lagercrantz, vd på 2030-sekretariatet och fortsätter:
”EU-taxonomin styr transportsektorn tillbaka mot en fossil ekonomi. Det är en katastrof.”
Svante Axelsson, vd för Fossilfritt Sverige, anser att det är olyckligt att biodrivmedel från jordbruksmark inte får vara med i den gröna taxonomin.
”Om vi inte odlar biodrivmedel på åkermark i Sverige så kommer den växa igen. Och då har vi ingen åkermark om vi kommer få livsmedelsförsörjningsproblem i framtiden. Biodrivmedel räddar ju åkermarken i Sverige”, säger han.
En annan risk som han ser med taxonomin är att den sänker incitamenten att utveckla nya raffinaderier i Europa, vilket gör oss mer beroende av att importera biodrivmedel. Men han är däremot inte orolig för att det kommer att bli en brist som till exempel skulle kunna hota den svenska reduktionsplikten.
”Betalningsviljan för just jordbruksbaserade drivmedel riskerar att sjunka, men jag tror inte att det kommer vara en så stor kris egentligen. Vi kommer att ha en sån efterfrågan så även om man inte får den gröna skylten så kommer man i praktiken vara godkänd i reduktionsplikten. Den säger ju inte något om att man inte får använda etanol eller raps”.