Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Biodrivmedel får skatteundantag av EU

På torsdagen kom till slut ett efterlängtat besked från EU-kommissionen. Genom beskedet förhindras prisökningar på vissa biodrivmedel.

HVO är ett av bränslena som får ytterligare ett års skatteundantag av EU.
HVO är ett av bränslena som får ytterligare ett års skatteundantag av EU.Foto:Anders Wiklund TT

Sverige får ytterligare ett års skatteundantag för koncentrerade biodrivmedel som HVO 100, RME 100, ED 95 och E85. 

”Beskedet kom sent, och var efterlängtat. Två och en halv månader innan vi kunder skulle sett prishöjningar på upp till sex kronor litern för på koncentrerade biodrivmedel, beslöt EU-kommissionen att bevilja den svenska ansökan om fortsatt skattefrihet”, säger Jakob Lagercrantz, vd för 2030-sekretariatet, i en kommentar.

Skatteundantaget har beviljats efter en så kallad notifiering från den svenska regeringen då undantaget bryter mot vissa EU-regler. När det gäller biogas har redan ett tioårigt undantag beviljats men för rena biobränslen måste alltså en ny dispens sökas igen redan om ett år om samma typ av lösning ska kunna fortsätta.

Enligt 2030-sekretariatet använder Sverige mest biodrivmedel i Europa i förhållande till folkmängden. 2030-sekretariatet, som tillsammans med sina partners arbetar med att ställa om transportsektorn, försöker få EU-kommissionen att ha en mer positiv syn på biodrivmedel.

”EU har valt att försämra villkoren för biodrivmedel som kommer från grödor eller oljeväxter. De bortser från den stora klimatvinsten med dessa biodrivmedel. Den svenska etanolen reducerar exempelvis klimatpåverkan med mer än 90 procent, men EU ser inte klimatnyttan”, säger Jakob Lagercrantz.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera