Annons

Billigare vindkraft till havs ska ge mer el i södra Sverige

Regeringen kommer att underlätta utbyggnaden och minska kostnaderna för havsbaserad vindkraft, uppger energiminister Anders Ygeman (S) på en pressträff.

Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S).
Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S).Foto:Jessica Gow/TT/Kollage

”Vindkraft till havs har en enorm potential”, säger miljö-och klimatminister Per Bolund (MP) på en pressträff med energiminister Anders Ygeman (S).

De uppger att en utbyggnad framför allt kommer att öka tillgången på el i södra Sverige.

”Ny elproduktion i södra Sverige är centralt. Här kommer havsvinden spela en central roll”, säger Anders Ygeman.

Regeringen kommer nu att besluta om att ge Svenska Kraftnät i uppdrag att bygga ut stamnätet till områden inom sjöterritoriet.

Syftet är att anslutningskostnaderna för havsbaserad vindkraft ska minska. Därmed blir det billigare för elproducenter att göra vindkraft till havs.

På senare år har intresset för att bygga vindkraft till havs ökat kraftigt. I den numera spruckna energiöverenskommelsen från 2016 mellan regeringen, Kristdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet aviserades att avgiften för att ansluta havsbaserad vindkraft till nätet på land skulle slopas. Men regeringen har inte kommit till skott.

Avgiften har tidigare pekats ut som en faktor som står i vägen för en kraftig utbyggnad eftersom den gör det svårare att få de ekonomiska kalkylerna att gå ihop.

Ett hinder av ett annat slag har varit att bland annat Försvarsmakten motsätter sig utbyggnadsplaner med hänvisning till att det kan störa försvarets intressen.

För ett knappt år sedan hade Svenska Kraftnät fått in ansökningar motsvarande runt 40 gigawatt i effekt. Den siffran har nu fram till i dag stigit till 135 gigawatt i 70 olika unika ansökningar. Det kan översättas till ungefär 500 terawattimmar (TWh) i årlig elproduktion, att jämföras med cirka 140 TWh som Sverige förbrukar under ett år.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera