1515
Annons

Billigare solceller eldar på redan superhet marknad

Ändrade EU-regler gör importerade solceller från Kina billigare för svenska konsumenter. Det kan tillsammans med ändrade bygglovsregler ge ett uppsving i installationerna. 

Babak Tighnavard, vd på solenergibolaget Otovo
Babak Tighnavard, vd på solenergibolaget Otovo

Tidigare har det funnits ett så kallat Minimum Import Price för solcellspaneler från Kina. Efter ett beslut från EU-kommissionen har detta tagits bort i september. Enligt Babak Tighnavard, som är vd på solenergibolaget Otovo innebär detta sjunkande priser hos svenska solcellsinstallatörer.

"Det kommer många olika sorters solceller från Kina, alla har inte samma kvalitet, men några av dem är bra", säger han. 

Själva kostnaden för en solcellsinstallation på en villa brukar ligga kring 100.000 kronor enligt honom, beroende på hur stort taket är. Ungefär 30 procent av kostnaden utgörs av priset för själva solpanelen. 

"Priset på panelerna från Kina blir nu ungefär 10 procent billigare", säger han. 

I kombination med att kravet på bygglov försvinner skapar det enligt Babak Tighnavard väldigt gynnsamma förhållanden för att den svenska solcellsmarkanden ska växa. 

"Enligt Energimyndigheten har marknaden vuxit 50 procent varje år de senaste åren. Då har ändå alla behövt söka bygglov och betala för det. Att det inte längre behövs gör att det nu går väldigt fort från beställning till installerad anläggning". 

Den 1 januari i år ändrades också den statliga stödnivån för solceller från 20 till 30 procent. 

På Otovo har man genom att utvärdera den installerade kapaciteten per invånare i Sverige och jämfört det med Danmark kommit fram till att potentialen i den framväxande marknaden är på 13 till 15 miljarder kronor. Beräkningen utgår från att varje watt kostar 10 kronor att installera.  

Otovo är en slags marknadsplats som kopplar ihop konsument med installatör. Bland konkurrenterna finns energijättar som Eon och Vattenfall, men också mindre fristående installatörer. 

På Eon har man också märkt av ett uppsving till följ av ändrade bygglovsbestämmelser och ändrade ersättningsnivåer. Enligt ett pressmeddelande räknar Eon med att försäljningen till privatkunder och mindre företagskunder kommer att öka "upp emot 250 procent" 2018, jämfört med året innan. 

Miljardärernas två gröna stålbolag börjar samarbeta

H2 Green Steel ska ”kemtvätta” sitt avfall i Greenirons patenterade ugnar. De gröna ståluppstickarna har tecknat ett samarbetsavtal för att göra ståltillverkningen mer cirkulär.

”Det är bra för både oss och miljön”, säger Greenirons vd Edward Murray. 

Harald Mix som är ägare i H2GS till vänster om Carl-Henric Svanberg som investerat i Edward Murrays Greeniron.
Harald Mix som är ägare i H2GS till vänster om Carl-Henric Svanberg som investerat i Edward Murrays Greeniron.Foto:Joey Abrait/Jack Mikrut/Jesper Frisk

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera