1515

Bidens klimathopp: Var tredje amerikan bor i ett katastrofområde

USA:s president Joe Biden äntrade Vita huset med högtflygande löften om att sätta klimatfrågorna högst upp på den politiska agendan.

Åtta månader in i hans presidentskap är betyget blandat men höstens tuffa budgetdebatter lär bli avgörande.

Sexåriga Mary-Louise Lacobon sitter på ett nedfallet träd bredvid vad som återstår av hennes hem efter orkanen Idas framfart i början av september.
Sexåriga Mary-Louise Lacobon sitter på ett nedfallet träd bredvid vad som återstår av hennes hem efter orkanen Idas framfart i början av september.Foto:TT

Bara timmar efter att han svors in som president i januari i år hade Joe Biden förbundit USA att återgå till Parisavtalet.

Det var den första i en rad åtgärder på det klimatpolitiska området efter att presidenten under fjolårets valkampanj lovade att leverera både välbetalda jobb och ett bättre anseende för USA globalt genom stora klimatsatsningar. 

Tidigare i år stakade han också ut målet mer konkret: USA, som är världens näst största producent av växthusgaser och står för närmare 15 procent av utsläppen i dag, ska kapa sina utsläpp till hälften av 2005 års nivå innan 2030. Till 2050 ska den amerikanska ekonomin vara helt koldioxidneutral.

I augusti togs det första steget mot att göra verklighet av ambitionerna. Joe Bidens kollegor i kongressens undre kammare klubbade då igenom ett budgetförslag som fått mer uppmärksamhet för välfärdssatsningar men som i själva verket innehåller stora delar av presidentens klimatpolitik.

Enligt beräkningar från Demokraterna i representanthuset ska åtgärderna i budgetförslaget vara tillräckligt för att sänka USA:s utsläpp med 40 procent jämfört med 2005 års nivåer. 

USA:s president Joe Biden.
USA:s president Joe Biden.Foto:Susan Walsh

De politiska marginalerna är små och om budgeten ska överleva krävs total lydnad under partipiskan. Flera senatorer från Demokraterna har indikerat att de kan tänka sig att rösta emot sitt eget parti i frågan.

Faller budgetpaketet är det ett tungt slag mot Joe Bidens klimatlöften. Omdömena hittills från experter och aktivister är blandade. Tidigare under sommaren fick presidenten till exempel knappt godkänt i en rapport från miljöorganisationen Center for Biological Diversity.

”Trots den ambitiösa vision som framfördes under valkampanjen tycks en stor del av president Bidens klimatagenda vara i fara sex månader in i hans första mandatperiod”, summeras läget i rapporten.

Om Joe Biden någonsin ska övertyga amerikanerna om storskaliga miljösatsningar är det kanske efter en sommar i klimatförändringarnas tecken.

Skogsbränder, framför allt i de västra delarna av landet, har ätit sig igenom ett område lika stort som delstaten New Jersey. En historisk värmebölja drog in över både USA och Kanada i juni. I augusti tvingades myndigheter för första gången någonsin begränsa vattenuttag från Coloradofloden efter att vattennivåerna fallit till rekordlåga nivåer i flera av USA:s största reservoarer.

Enligt tidningen Washington Post, som analyserat federala katastrofförklaringar under sommaren, bor nästan var tredje amerikan i ett område som drabbats av en väderkatastrof de senaste tre månaderna. Närmare två tredjedelar upplevde värmeböljor under sommaren.

Prenumerera på nyhetsbrevet Hållbart näringsliv här


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?