Norges Högsta domstol dömde till fördel för norska staten i det uppmärksammade målet där miljö- och ungdomsorganisationer har stämt staten för att ha öppnat för ny oljeborrning i Arktis. Domen som meddelades under gårdagen var oenig men en majoritet av domarna röstade till fördel för den norska staten.
Det är miljöorganisationerna Natur og Ungdom och Greenpeace Norge som har stämt norska staten med hänvisning till miljöparagraf 112 i den norska grundlagen som fastställer alla människors rätt till en hälsosam miljö och ålägger regeringen att säkra denna rättighet för kommande generationer. Målet rörde även huruvida borrning efter olja och gas i Arktis är förenligt med Norges åtagande enligt Parisavtalet.
Therese Hugstmyr Woie, ledare för Natur og Ungdom, säger i en kommentar att domen lämnar ungdomar och framtida generationer utan skydd för grundlagen:
”Högsta domstolen väljer lojalitet med norsk olja framför våra rättigheter till en säker och hälsosam framtid.”
4 av 15 domare ansåg att oljelicenserna i Arktis borde vara ogiltiga på grund av bristfälliga miljöavvägningar som borde ha påverkat beslutet att öppna Barents hav för oljeborrning. Vidare menade de att det var ett misstag att eventuella framtida utsläpp av växthusgaser inte beaktades i den underliggande konsekvensbedömningen.
”Domstolen har friat regeringen just nu, men lämnar samtidigt dörren öppen för en ny bedömning av klimatpåverkan, inklusive exporterade utsläpp, när väl oljeproduktionen i Arktis startar. Detta borde vara en varning för oljeindustrin och norska staten”, säger Frode Pleym, chef för Greenpeace Norge, i en kommentar.
Norge rasade nyligen i rangordningen på FN:s Human Development Index på grund av koldioxidavtrycket från oljeindustrin som ses som en riskfaktor för människors hälsa.