Hoppa till innehållet

Annons

Begagnat vatten ger supereffekt i duschen

Vatten är inte den oändliga resurs som många länge trott. Göteborgsbaserade Graytec har utvecklat innovativa lösningar där så kallat gråvatten från badrummet återanvänds. 

Foto:Most Photos

Med inspiration från den omtalade duschlösningen Orbital Systems började Per Eriksson, som länge jobbat med produktutveckling inom VVS och sett slöseriet med vatten, att skissa på en idé om att göra en lösning för cirkulärt gråvatten för en hel fastighet. 

Det blev grunden för göteborgsbaserade Graytec där han är grundare och vd 

”Jag tog min idé till personer på KTH och Chalmers som gav tummen upp så jag drog igång Graytec i april 2016 med hjälp av pengar från Naturvårdsverket, Vinnova och Boverket.”

HSB Living Lab på Chalmers, där framtidens boende formas, var först ut med att testa.

”Testerna som gjordes under 2020 och 2021 visade väldigt stora besparingar, upp till 60 procent för vatten och 90 procent för energi, eftersom det vatten som återanvänds redan är cirka 30 grader varmt.”

Graytecs cirkulära lösning, Blue circle system, leder vatten från dusch och handfat i badrummet i ett separat rör till en reningsutrustning i källaren på fastigheten.

”Ut kommer ett vatten som vida överstiger Livsmedelsverkets krav på dricksvatten. Dessutom saknar det näringsämnen som gör att det inte växer till bakterier och blir mjukt och behagligt att duscha i. Om du spolar kallt vatten i kranen så kommer det via de vanliga vattenledningsystemet.”

Per Eriksson.
Per Eriksson.

Men det är inte tekniken som hindrar en utbredning av systemet, det är människors syn på att dela vatten med sina grannar. 

”Det handlar om en mental inställning som måste förändras.”

I väntan på att det ska hända säljer Graytec ett system där gråvatten från dusch samlas för att användas till toalettspolning eller andra behov i fastigheten som cykeltvätt eller bevattning av odlingar och gräsmattor. 

”Det är fortfarande en stor besparing. Varje gång vi spolar i toaletten går det åt sex liter vatten och snitt gör vi det sex gånger varje dag.”

Just nu installeras denna lösning i nya bostadshus som ägs av det kommunala fastighetsbolaget Junehem i Jönköping.

”Satsningen är en del i vårt hållbarhetsarbete och vi testar ständigt nya idéer”, säger bolagets vd Eric Engelbrektsson.

”Än så länge är vatten billigt i Sverige men om vi skulle köpa vatten på en världsmarknad så skulle det inte kosta 25 kronor per kubik utan tio gånger så mycket. Vi kan inte använda dricksvatten för att spola toaletten längre.”

Totalt omfattar nybygget elva fastigheter. I de första husen som byggdes grävdes reningstanken ned utomhus medan de påföljande fick sin tank i källaren, något som gjorde det lättare att utföra service och förhindra frostskador. 

”Vi har inga mätvärden ännu för hur mycket vi sparat ännu, men nu ska vi testa lösningen i samband med en stamrenovering av en befintlig fastighet.”

Eric Engelbrektsson.
Eric Engelbrektsson.

Vilka fördelar ser ni vid sidan av minskad vattenförbrukning?
”Det är ett sätt att profilera oss och ger våra hyresgäster möjlighet att bo i ett miljösmart, resurssnålt boende.”

I de nybyggda fastigheterna samlas även regnvatten för bevattning av odlingar. Det finns även en torr damm och bäckfåror som kan fånga upp kraftiga regnfall och begränsa trycket på det kommunala dagvattensystemet, berättar Eric Engelbrektsson. 

Nästa steg för Graytec är att utveckla en lösning för återvinning av vatten från köket. 

”Det är mycket fetter och näringsämnen i avloppsvattnet från kök, så det är krångligare. Här handlar det också om mindre mängder vatten”, säger Per Eriksson som passar på att ge en eloge till ett kommunalt fastighetsbolag som Junehem som vågar gå i bräschen och testa nya lösningar. 

 

Innehåll från Wihlborgs fastigheterAnnons

Experttips: Så skapar du en hälsofrämjande arbetsplats

Tove Gleisner, HR-chef på Wihlborgs. Fotograf: Josefin Widell Hultgren
Tove Gleisner, HR-chef på Wihlborgs. Fotograf: Josefin Widell Hultgren

En genomtänkt arbetsplats som rymmer ytor för fokus, sociala möten och kreativitet främjar medarbetarnas välmående. Tove Gleisner som är HR-chef på Wihlborgs ger sina bästa tips för att nå dit.

Flera studier har visat att en väl anpassad kontorsmiljö kan leda till ökad produktivitet och välmående hos medarbetare. Fastighetsbolaget Wihlborgs har hjälpt många företag i Öresundsregionen att skapa den här typen av arbetsplats. Tove Gleisner, HR-chef, delar med sig av framgångsfaktorer för arbetsgivare.

Tips 1: Arbetsplatsen ska fungera för olika syften

– Utgå från vilka ni är. Att börja med frågan ”vilka är vi och vad vill vi främja?” kan vara en bra start, som leder till att arbetsplatsen får lov att innehålla de miljöer som krävs, säger Tove Gleisner och fortsätter: 

– Det är arbetsgivarens ansvar att se till att arbetsplatsen fungerar för flera syften. Vi ska forma mötesplatser där idéer och nya innovationer kan skapas, men även platser där vi kan få jobbet gjort i lugn och ro. 

Tips 2: Bygg kontor med välmåendet i fokus

Välmående och hälsa har stått högt upp på agendan vid utformningen av Wihlborgs nya huvudkontor, som fastighetsbolaget flyttar till under maj 2023. I det planeringsarbetet har Wihlborgs vägt in den samlade kunskapen från sina egna och kunders erfarenheter, certifieringskrav och flera arbetsplatsstudier. De har också hämtat in synpunkter från alla medarbetare. 

– Använd den samlade kunskap som finns, både internt och externt. Då kan ni plocka russinen ur kakan för att hitta just er bästa miljö, säger Tove Gleisner. 

Nyfiken på Wihlborgs? Ta reda på mer.  

Tips 3: ”Tänk på helheten” 

Hennes tredje tips är att säkerställa att kontoret är en plats där medarbetarna känner sig välkomna och trygga. För vissa passar fasta platser i ett kontorslandskap bäst. För andra företag kan det aktivitetsbaserade kontoret med fri placering vara en bättre lösning, menar Tove Gleisner.

– Jag tror inte att det finns några rätt eller fel här. Det viktiga är att man tänker på helheten, samlar in kunskap och ser till att alla anställda känner sig hemmahörande på arbetsplatsen. Det främjar välmåendet såväl hos bolaget som hos människorna, fastslår hon.

Ta del av fler tips för välmående på arbetsplatsen här.   

Om Wihlborgs 

Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

Mer från Wihlborgs fastigheter

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs fastigheter och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera