Med inspiration från den omtalade duschlösningen Orbital Systems började Per Eriksson, som länge jobbat med produktutveckling inom VVS och sett slöseriet med vatten, att skissa på en idé om att göra en lösning för cirkulärt gråvatten för en hel fastighet.
Det blev grunden för göteborgsbaserade Graytec där han är grundare och vd
”Jag tog min idé till personer på KTH och Chalmers som gav tummen upp så jag drog igång Graytec i april 2016 med hjälp av pengar från Naturvårdsverket, Vinnova och Boverket.”
HSB Living Lab på Chalmers, där framtidens boende formas, var först ut med att testa.
”Testerna som gjordes under 2020 och 2021 visade väldigt stora besparingar, upp till 60 procent för vatten och 90 procent för energi, eftersom det vatten som återanvänds redan är cirka 30 grader varmt.”
Graytecs cirkulära lösning, Blue circle system, leder vatten från dusch och handfat i badrummet i ett separat rör till en reningsutrustning i källaren på fastigheten.
”Ut kommer ett vatten som vida överstiger Livsmedelsverkets krav på dricksvatten. Dessutom saknar det näringsämnen som gör att det inte växer till bakterier och blir mjukt och behagligt att duscha i. Om du spolar kallt vatten i kranen så kommer det via de vanliga vattenledningsystemet.”

Men det är inte tekniken som hindrar en utbredning av systemet, det är människors syn på att dela vatten med sina grannar.
”Det handlar om en mental inställning som måste förändras.”
I väntan på att det ska hända säljer Graytec ett system där gråvatten från dusch samlas för att användas till toalettspolning eller andra behov i fastigheten som cykeltvätt eller bevattning av odlingar och gräsmattor.
”Det är fortfarande en stor besparing. Varje gång vi spolar i toaletten går det åt sex liter vatten och snitt gör vi det sex gånger varje dag.”
Just nu installeras denna lösning i nya bostadshus som ägs av det kommunala fastighetsbolaget Junehem i Jönköping.
”Satsningen är en del i vårt hållbarhetsarbete och vi testar ständigt nya idéer”, säger bolagets vd Eric Engelbrektsson.
”Än så länge är vatten billigt i Sverige men om vi skulle köpa vatten på en världsmarknad så skulle det inte kosta 25 kronor per kubik utan tio gånger så mycket. Vi kan inte använda dricksvatten för att spola toaletten längre.”
Totalt omfattar nybygget elva fastigheter. I de första husen som byggdes grävdes reningstanken ned utomhus medan de påföljande fick sin tank i källaren, något som gjorde det lättare att utföra service och förhindra frostskador.
”Vi har inga mätvärden ännu för hur mycket vi sparat ännu, men nu ska vi testa lösningen i samband med en stamrenovering av en befintlig fastighet.”

Vilka fördelar ser ni vid sidan av minskad vattenförbrukning?
”Det är ett sätt att profilera oss och ger våra hyresgäster möjlighet att bo i ett miljösmart, resurssnålt boende.”
I de nybyggda fastigheterna samlas även regnvatten för bevattning av odlingar. Det finns även en torr damm och bäckfåror som kan fånga upp kraftiga regnfall och begränsa trycket på det kommunala dagvattensystemet, berättar Eric Engelbrektsson.
Nästa steg för Graytec är att utveckla en lösning för återvinning av vatten från köket.
”Det är mycket fetter och näringsämnen i avloppsvattnet från kök, så det är krångligare. Här handlar det också om mindre mängder vatten”, säger Per Eriksson som passar på att ge en eloge till ett kommunalt fastighetsbolag som Junehem som vågar gå i bräschen och testa nya lösningar.