Hoppa till innehållet

Annons

Bara norrmännen slösar mer vatten än svenskarna

Den nordiska studien Vattenbarometern visar att majoriteten av svenskarna anser att de förbrukar vatten på ett hållbart sätt. Samtidigt visar studien att svenskarna gör av med näst mest vatten per capita i Norden efter norrmännen. 

Foto:Markus Schreiber

Studien Vattenbarometern visar också var femte svensk är ointresserade av att minska sin vattenkonsumtion. En tredjedel uppger i undersökningen att de aldrig reflekterar över sin vattenförbrukning. Det är den högsta andelen av alla nordiska länder. 

I genomsnitt förbrukar en svensk 51.100 liter per person och år, vilket motsvarar 140 liter vatten om dagen. Genomsnittet för invånarna i Malmö, Göteborg och Stockholm är dock högre, en storstadsbo gör av med 224 liter vatten dag.

Christina Holmberg är marknadschef på sanitetsproduktföretaget Grohe som står bakom undersökningen.

”Syftet med Vattenbarometern är att åskådliggöra de enorma mängder vatten som slösas dagligen i Norden. Vi vill få fler människor att reflektera över sin vattenförbrukning och förhoppningsvis göra aktiva val för att minska den. Slöseri eller onödigt vattenspill i kombination med klimatförändringar och rekordlåga grundvattennivåer gör det viktigt för varje land att värna om världens naturresurser”, säger hon i en kommentar. 

Enligt Grohe har 12 procent av svenskarna trasiga sanitetsprodukter som loggar, vilket ytterligare bidrar till det företaget kallar vattenspill. Årligen uppgår spillet till cirka 20 miljoner kubikmeter vatten årligen.

 

 

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera