ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Bara norrmännen slösar mer vatten än svenskarna

  • Foto: Markus Schreiber

Den nordiska studien Vattenbarometern visar att majoriteten av svenskarna anser att de förbrukar vatten på ett hållbart sätt. Samtidigt visar studien att svenskarna gör av med näst mest vatten per capita i Norden efter norrmännen. 

Studien Vattenbarometern visar också var femte svensk är ointresserade av att minska sin vattenkonsumtion. En tredjedel uppger i undersökningen att de aldrig reflekterar över sin vattenförbrukning. Det är den högsta andelen av alla nordiska länder. 

I genomsnitt förbrukar en svensk 51.100 liter per person och år, vilket motsvarar 140 liter vatten om dagen. Genomsnittet för invånarna i Malmö, Göteborg och Stockholm är dock högre, en storstadsbo gör av med 224 liter vatten dag.

Christina Holmberg är marknadschef på sanitetsproduktföretaget Grohe som står bakom undersökningen.

”Syftet med Vattenbarometern är att åskådliggöra de enorma mängder vatten som slösas dagligen i Norden. Vi vill få fler människor att reflektera över sin vattenförbrukning och förhoppningsvis göra aktiva val för att minska den. Slöseri eller onödigt vattenspill i kombination med klimatförändringar och rekordlåga grundvattennivåer gör det viktigt för varje land att värna om världens naturresurser”, säger hon i en kommentar. 

Enligt Grohe har 12 procent av svenskarna trasiga sanitetsprodukter som loggar, vilket ytterligare bidrar till det företaget kallar vattenspill. Årligen uppgår spillet till cirka 20 miljoner kubikmeter vatten årligen.

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer