Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Bara norrmännen slösar mer vatten än svenskarna

Den nordiska studien Vattenbarometern visar att majoriteten av svenskarna anser att de förbrukar vatten på ett hållbart sätt. Samtidigt visar studien att svenskarna gör av med näst mest vatten per capita i Norden efter norrmännen. 

Foto:Markus Schreiber

Studien Vattenbarometern visar också var femte svensk är ointresserade av att minska sin vattenkonsumtion. En tredjedel uppger i undersökningen att de aldrig reflekterar över sin vattenförbrukning. Det är den högsta andelen av alla nordiska länder. 

I genomsnitt förbrukar en svensk 51.100 liter per person och år, vilket motsvarar 140 liter vatten om dagen. Genomsnittet för invånarna i Malmö, Göteborg och Stockholm är dock högre, en storstadsbo gör av med 224 liter vatten dag.

Christina Holmberg är marknadschef på sanitetsproduktföretaget Grohe som står bakom undersökningen.

”Syftet med Vattenbarometern är att åskådliggöra de enorma mängder vatten som slösas dagligen i Norden. Vi vill få fler människor att reflektera över sin vattenförbrukning och förhoppningsvis göra aktiva val för att minska den. Slöseri eller onödigt vattenspill i kombination med klimatförändringar och rekordlåga grundvattennivåer gör det viktigt för varje land att värna om världens naturresurser”, säger hon i en kommentar. 

Enligt Grohe har 12 procent av svenskarna trasiga sanitetsprodukter som loggar, vilket ytterligare bidrar till det företaget kallar vattenspill. Årligen uppgår spillet till cirka 20 miljoner kubikmeter vatten årligen.

 

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?