Ecogain, som förra året enbart granskade bolag i Norden och Baltikum, har i år tittat närmare på hur de 288 största bolagen i Europa prioriterar frågan om biologisk mångfald. Bolagen har betygsatts baserat på bland annat hur de mäter sin påverkan, om de har konkreta mål inom området och hur väl de arbetar för att uppnå dem.
Av 29 möjliga poäng fick Vattenfall 23 och toppar därmed listan före franska Engie och finska Stora Enso, som delade andra platsen på 20 poäng vardera.
”Det är av högsta prioritet att fortsätta att minska vårt fotavtryck för biologisk mångfald genom att uppfylla våra klimatmål och genom att skapa positiva effekter genom våra biodiversitetsprojekt och FoU-investeringar. Energiomställningen är avgörande för att stoppa förlusten av biologisk mångfald och vi gör vårt yttersta för att våra investeringar görs i samexistens med naturen”, säger Anna Borg, VD på Vattenfall, i ett pressmeddelande.

Ecogain har även tittat på hur det ligger till bland de största bolagen i Sverige och där är det bara elva stycken som når över 10 poäng. Förutom Vattenfall är det bara Ikea och AAK AAK -0,61% Dagens utveckling som får över 18 poäng, vilket är gränsen för en guldrating i Ecogains ”biodiversity index” (EBI).
En tendens i indexet är att bolag inom branscher som har en direkt påverkan på biologisk mångfald generellt har högre EBI-poäng. Något annat som lyfts fram i rapporten är att fler än 50 procent av de granskade företagen inom dagligvarubranschen satt mål för biologisk mångfald.
”För denna typ av företag är påverkan och beroende av biodiversitet mindre uppenbart än för företag med direkt markpåverkan, till exempel inom skogs- eller gruvindustrin. Den relativt höga siffran vi nu ser inom konsumentvaror vittnar därför om att dessa företag har identifierat biologisk mångfald som en viktig faktor i sin värdekedja”, säger Fredrik Höök, vd på Ecogain, i ett pressmeddelande.

I rapporten som publicerades för två år sedan hade inga svenska företag, bland de som granskades, satt vetenskapliga mål för biologisk mångfald. I år ligger andelen på 10 procent, något mindre än andelen för hela Europa som är 14 procent.
”Alla organisationer har någonstans i sin verksamhet beroenden av och påverkan på biologisk mångfald. Att identifiera och kartlägga dessa är det första steget mot att kunna sätta en strategi för sitt arbete med biologisk mångfald”, säger Fredrik Höök.
Andelen företag som inte ens nämnt biologisk mångfald i sina hållbarhetsredovisningar uppgår till 31 procent.
Prenumerera på Hållbart näringslivs nyhetsbrev