Och när näringslivshöjdare uttalar sig om flygsektorns utsläpp för att ge sken av att de inte är så stora – då hamnar debatten snett.
Vilket så klart påverkar alla dem som inte har den senaste statistiken i huvudet.
Flygets utsläpp kan möjligen tyckas vara små. Men då svenska folkets luftburna resor utomlands inkluderas och den så kallade höghöjdseffekten adderas – då summerar utsläppen till 10 miljoner ton koldioxidekvivalenter.
Det innebär att vårt flygande har lika stor klimatpåverkan som vårt bilåkande.
Med den skillnaden att vi för markburna transporter har ett tydligt mål och en hyfsad idé om hur utsläppen ska minska. Flygets klimatpåverkan har länge ökat och även om branschen numera har satt upp mål för såväl inrikes som utrikes resor, så återstår alldeles för många frågetecken.
Fortfarande inte övertygad om svenskarnas ansvar?
Ha då i åtanke att bara 3 procent av jordens befolkning flyger utomlands under ett år. Och att så många som 80 procent aldrig någonsin satt sin fot på ett flygplan, enligt uppskattningar.
I Sverige har resorna fördubblats sedan början på 90-talet. I dag gör vi i snitt en utlandstripp per person och år.
Bara de som flyger kan minska sitt flygande.
Och nog går det att slänga in en tanke om att det utsläppsutrymme som möjligen finns för flyget borde fördelas mer demokratiskt över klotet.
Så vad göra?
Att flyga är ju både enklare och billigare än att åka tåg.
Centralt är förstås att beslutsfattare tar sitt ansvar och inte duckar för jobbiga fakta. Om sektorn betalade miljöskatter och moms på samma sätt som andra branscher skulle flygresan till Thailand kosta 18.000 kronor i stället för dagens 10.000 kronor, visar beräkningar från Naturskyddsföreningen.
Men långväga resande ska inte bara finnas tillgängligt för dem med pengar. Vi behöver alla ta oss en funderare över vad som faktiskt betyder något i livet.
Biobränsle och elmotorer kommer att stöpa om flygbranschen, absolut. Dessvärre inte i den takt som vetenskapen säger krävs.
Enligt klimatforskaren Kevin Anderson är flyget egentligen inte tillgängligt för mycket mer än nödsituationer om världen ska ha en chans att klara 1,5-gradersmålet.
De närmare 50.000 medlemmar i Facebook-gruppen Tågsemester som tagit steget mot minskat flygande har insett att vi inte har något annat val än att resa mer hållbart.
Men också att det alls inte behöver vara tråkigt.