1515
Annons

Bara de som flyger kan minska sitt flygande

Det är så lätt att glömma eller inte vilja se hur svenskarnas flygvanor faktiskt påverkar klimatet.

Foto:Jessica Gow/TT

Och när näringslivshöjdare uttalar sig om flygsektorns utsläpp för att ge sken av att de inte är så stora – då hamnar debatten snett. 

Vilket så klart påverkar alla dem som inte har den senaste statistiken i huvudet.

Flygets utsläpp kan möjligen tyckas vara små. Men då svenska folkets luftburna resor utomlands inkluderas och den så kallade höghöjdseffekten adderas – då summerar utsläppen till 10 miljoner ton koldioxidekvivalenter.

Det innebär att vårt flygande har lika stor klimatpåverkan som vårt bilåkande.

Med den skillnaden att vi för markburna transporter har ett tydligt mål och en hyfsad idé om hur utsläppen ska minska. Flygets klimatpåverkan har länge ökat och även om branschen numera har satt upp mål för såväl inrikes som utrikes resor, så återstår alldeles för många frågetecken.

Fortfarande inte övertygad om svenskarnas ansvar?

Ha då i åtanke att bara 3 procent av jordens befolkning flyger utomlands under ett år. Och att så många som 80 procent aldrig någonsin satt sin fot på ett flygplan, enligt uppskattningar.

I Sverige har resorna fördubblats sedan början på 90-talet. I dag gör vi i snitt en utlandstripp per person och år.

Bara de som flyger kan minska sitt flygande.

Och nog går det att slänga in en tanke om att det utsläppsutrymme som möjligen finns för flyget borde fördelas mer demokratiskt över klotet.

Så vad göra? 

Att flyga är ju både enklare och billigare än att åka tåg. 

Centralt är förstås att beslutsfattare tar sitt ansvar och inte duckar för jobbiga fakta. Om sektorn betalade miljöskatter och moms på samma sätt som andra branscher skulle flygresan till Thailand kosta 18.000 kronor i stället för dagens 10.000 kronor, visar beräkningar från Naturskyddsföreningen.

Men långväga resande ska inte bara finnas tillgängligt för dem med pengar. Vi behöver alla ta oss en funderare över vad som faktiskt betyder något i livet.

Biobränsle och elmotorer kommer att stöpa om flygbranschen, absolut. Dessvärre inte i den takt som vetenskapen säger krävs.

Enligt klimatforskaren Kevin Anderson är flyget egentligen inte tillgängligt för mycket mer än nödsituationer om världen ska ha en chans att klara 1,5-gradersmålet.

De närmare 50.000 medlemmar i Facebook-gruppen Tågsemester som tagit steget mot minskat flygande har insett att vi inte har något annat val än att resa mer hållbart. 

Men också att det alls inte behöver vara tråkigt.


Innehåll från EKNAnnons

Så ska svenska RFID-bolaget mångdubbla omsättningen

RFID-bolaget 4E Antenna är i början av sin exportresa. Just nu gör de sin första stora leverans till Italien, och går allt som det ska kommer omsättningen att mångdubblas nästa år. Men det kostar att växa – därför har de vänt sig till EKN, Exportkreditnämnden.

Läs mer om hur du kan säkra finansiering för din fortsatta tillväxt

RFID-taggar är radiobaserade streckkoder som kan ersätta vanliga streckkoder. Taggarna är väldigt lätta att läsa av – det kan göras från cirka tio meters avstånd – och detta har öppnat för en mängd nya möjligheter inom lika många branscher.

– Tänk bara vad det gör för butiksinventeringar. Med RFID-taggar som prislappar i en butik kan du göra en hel inventering bara genom att gå in på lagret och svepa i luften med en läsare, säger Lars Granbom, vd på bolaget 4E Antenna som tillverkar en av RFID-taggarnas huvudkomponenter, antennerna.

Från giftigt till giftfritt

RFID är en växande bransch. Enligt Lars Granbom tillverkades det cirka 20 miljarder RFID-taggar 2021, och den siffran stiger med drygt 20 procent per år. Men det finns hållbarhetsproblem i den konventionella produktionen.

– Ser vi till antennerna så är de gjorda av plast- och aluminiumlager som lamineras ihop. I den konventionella tillverkningen etsas aluminium sedan bort från antennen. Det är ett slöseri med aluminium och det skapar en giftig avfallssörja som måste tas om hand.

4E Antenna har patenterat en tillverkningsprocess där antennerna görs av papper i stället för plast. Dessutom behöver man inte etsa bort aluminium i tillverkningen.

– I vår process används 70–80 procent mindre aluminium än vanligt. Vi blir helt av med plasten, vi använder inga giftiga etsningskemikalier och vi skapar inget giftigt avfall. Dessutom innebär vår process ett 60 procent lägre koldioxidavtryck än dagens konventionella tillverkning, säger Lars Granbom.

”Affärskritiskt stöd”

Affärsidén är att bygga och sälja de maskiner som producerar dessa miljövänliga RFID-antenner. 4E Antenna är mitt i sin första leverans; en maskin har beställts av ett italienskt dotterbolag till ett av världens största etikett-tillverkare. Varje maskin är dock en stor beställning för 4E Antenna, och under tillverkningsprocessen har det varit mycket viktigt att ha ordentligt med rörelsekapital genom banklån.

– Vår bank ansökte då om en rörelsekreditgaranti från EKN – och den garantin gjorde att EKN täckte en stor del av bankens risk. Det gjorde det så klart lättare för banken att säga ja, förklarar Lars Granbom.

Går allt som planerat så kommer den italienska kunden också att beställa fler enheter under året, och det kommer att ställa ännu högre krav på kassaflödet.

– Det är otroligt spännande men lika kostsamt att växa så snabbt. Stödet vi har fått från vår bank och EKN har varit affärskritiskt för oss. Förhoppningsvis kommer vi att ha skäl att vända oss till EKN igen redan i vår, säger Lars Granbom.

Läs mer om hur du kan få hjälp med att finansiera din exportsatsning

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?