De nya hållbarhetslänkade lånen, där verksamhetens hållbarhetsmål kopplas till lånekostnader, har blivit alltmer populära. Finessen är att bankerna i upplägget premierar låntagaren genom en ränterabatt om målen uppnås och straffar genom en högre ränta när så inte sker. Måluppfyllelsen stäms av årligen.
Hittills har SEB SEB A +2,30% Dagens utveckling , som är hållbarhetsrådgivare i det konsortium av totalt sex banker som ligger bakom lånet till Göteborgs Stad, haft samma roll i över 25 lån av den här typen. Fram till i dag är det klimat- och miljömål som dominerar i uppläggen.
”Det har funnits sociala mål i våra hållbarhetslänkade lån tidigare, men då har det främst handlat om frågor som en jämnare könsfördelning i ledningsgruppen eller om att minska arbetsplatsolyckor”, säger Mats Olausson, senior rådgivare inom Sustainable Finance på SEB.

I lånelöftet på 8 miljarder kronor till Göteborgs Stad kopplas tre klimatrelaterade mål och ett socialt mål. Det sociala målet, att ingen av kommunens stadsdelar ska finnas med på polisens lista över särskilt utsatta områden 2025, är både djärvt och uppseendeväckande.
”Det är utmanande att göra sociala produkter, och ofta svårt att utvärdera nyttan. Då kom idén att införliva ett mål som vårt allmännyttiga bostadsbolag Framtidenkoncernen redan hade sedan budgeten 2020”, säger Fredrik Block, portföljförvaltare på Göteborgs Stad. Han har liksom de övriga inblandade jobbat hårt under de senaste 15 månaderna för att Göteborg skulle bli den första staden i världen med ett hållbarhetslänkat lån.
”Lantmäteriet i den australiska regionen New South Wales har gett ut ett hållbarhetslänkat lån. Vi har inte hittat någon annan stad som gjort det”.
Framtiden, som äger 78.000 hyresrätter i Göteborg, har i sin strategi för utvecklingsområden, eller särskilt utsatta områden, noggrant beskrivit vad som behöver göras för att nå målet.
”När målet sattes var vi många som såg det som omöjligt, men nu börjar såväl jag som mina kollegor tro att det här faktiskt går att genomföra. Gårdsten har ju förändrats”, säger Annie Hohlfält, utvecklingschef social hållbarhet på Framtiden.
”Vi tror inte att vi ska kunna komma till rätta med ojämlikhet och segregation men vi som fastighetsägare har en viktig roll att fylla när det gäller att skapa trygghet och framtidstro. Idag finns det fem stadsdelar på polisens lista över särskilt utsatta områden i Göteborg: Bergsjön, Biskopsgården, Hammarkullen, Hjällbo och Lövgärdet. För att nå målet har två strategier identifierats, superförvaltning och framtidens stadsutveckling.
”Genom en god förvaltning skapas förutsättningar för trygga områden, vilket i sin tur också skapar framtidstro och möjliggör investeringar och stadsutveckling. Genom ett innovativt och modigt stadsutvecklingsarbete skapas förutsättningar för framtidstro, som i sin tur bidrar till trygga områden”, står det att läsa i strategidokumentet.

I den första strategin handlar det om allt från trygghetsvärdar till nolltolerans mot kriminell verksamhet och i den andra om exempelvis renovering, nybyggnation och jobblyft.
”Det handlar om 14 insatser som vi resurssatt med 11 miljarder kronor. Insatser som vi har god erfarenhet av. Den årliga måluppfyllelsen mäts på hur väl vi lyckats genomföra våra insatser, att vi gör det vi har sagt att vi ska göra”, säger Annie Hohlfält.
Hon erkänner att slutmålet är utmanande, och även om de ”bara” lyckats få bort tre eller fyra områden från listan till 2025 så är det en stor framgång. Samtidigt pekar hon på en enkel räkneövning som gör att utmaningen inte känns lika himlastormande.
”Den öppna arbetslösheten ligger på 20 procent i Bergsjön och på 5,2 procent i snitt i Göteborg, exklusive de utsatta områdena. Allt annat lika behöver vi förflytta 600 personer extra till någon form av egenförsörjning per år för att komma ned i snittet till 2030, dit vår långsiktiga strategi sträcker sig”, säger Annie Hohlfält.
”Vi kan inte kliva in på Arbetsförmedlingens område, men vi kan skapa mötesplatser där relevanta aktörer finns på plats. Alla skriker efter kompetens, här finns en arbetskraftsreserv med stor potential. Det handlar om att börja förändra normer och föreställningar.”