1515
Annons

Bankerna som är bäst i Europa på hållbarhet

BNP Paribas och Lloyds Banking Group ligger i topp i klimatrankning, medan Danske Bank hamnar i botten.

Foto:Nora Lorek/TT

Klimatåtgärderna från Europas 20 största noterade banker är fortfarande otillräckliga och bankernas strategier ligger fortfarande inte i linje med Parisavtalets 2-gradersmål. Det anser organisationen Share Action i sin senaste rankning av europeiska bankers klimatarbete. Det område där bankerna presterar sämst är enligt rankningen investeringar i kol, olja och gas.

Enligt den nya rankningen finns det i dag ingen europeisk bank som kan ses som ett föredöme på klimatområdet. De banker som kommit längst enligt rankningen är BNP Paribas följd av Lloyds Banking Group. Nordea hamnar på 14 plats av de 20 rankade bankerna och placerar sig i den mindre smickrande kategorin ”Business as usual”. Längst ner i rankningen hamnar Danske Bank DANSKE -0,58% Dagens utveckling och Intesa Sanpaolo som hamnar i kategorin ”Eftersläntrare”. 

Rapportens författare understryker dock att Danske Bank inte valt att delta i undersökningen. Danske Banks plats i rankningen bygger därför på öppen tillgänglig information vilket troligtvis inte ger en rättvisande bild av bankens hållbarhetsstrategier.

”Resultaten av vår studie kan inte vara tydligare: den europeiska banksektorn rör sig lika långsamt som en glaciär och sviker därmed aktieägare, kunder och samhället i stort. Vi förväntade oss att bankerna tagit betydligt fler och större steg sedan vi granskade dem förra gången för tre år sedan”, säger rapportförfattaren Sonia Hierzig i en kommentar. 

 

Världens tredje största pensionsfond fortsätter att satsa på kol

Sydkoreas nationella pensionsfond ser över en ny kolpolicy. Ett förslag som övervägs är att sälja av bolag som får mer än hälften av sina intäkter från kolverksamhet. En nivå som väcker stark kritik, rapporterar Bloomberg.  

Genrebild.
Genrebild.Foto:Malin Palmqvist

Fonden, som förvaltar tillgångar värderade till över 7.000 miljarder kronor och uppskattas vara världens tredje största pensionsfond, lovade i fjol att sälja av innehaven inom de smutsigaste fossila bränslena. Det landade i april i ett förslag från ett konsultbolag att införa ett förbud mot investeringar i bolag med intäkter från kolkrafts- eller kolgruvsverksamhet som antingen överstiger 30 eller 50 procent. 

Vilken gränsnivå det blir är inte bestämt än, men oavsett ligger de på en betydligt lägre nivå än vad som vanligtvis införs när stora fonder genomför liknande policyförändringar.

”De negativa konsekvenserna av att den nationella pensionsfonden misslyckas med att göra klimatmedvetna investeringar kommer bli enorm”, säger Kim Sung-Ju, tidigare ordförande i fondbolaget och oppositionspolitiker i Sydkorea, till Bloomberg. 

Den nationella pensionsfonden är Sydkoreas största institutionella investerare. Skulle fonden välja den lägre gränsnivån innebär det att 10 miljarder i tillgångar skulle behöva säljas av. Samtidigt behålls tillgångar kopplade till kol som är värda runt 30 miljarder kronor fram till 2030.

Kol är den största energikällan i Sydkorea, strax före naturgas och kärnkraft. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera