1515

Bankchef: Klimatpolitiken ologisk – ”pensionspengarna jobbar mot oss”

Klimatpolitiken blir ”pannkaka” när Bromma flygplats ska läggas ned samtidigt som pensionspengar investeras i flygbolag, menar ESG-pionjären Sasja Beslik. Och det nya lagförslaget om hållbarhetskrav på ”soffliggarfonden” AP7 dömer han ut som tandlöst.

Sasja Beslik, chef för hållbar finansutveckling på den schweiziska banken J. Safra Sarasin
Sasja Beslik, chef för hållbar finansutveckling på den schweiziska banken J. Safra Sarasin

Politikerna sätter krokben för Sveriges mål att bli klimatneutralt till år 2045 eftersom de inte förstår pensionspengarnas stora påverkan. Det menar Sasja Beslik som är chef för hållbar finansutveckling på den schweiziska banken J. Safra Sarasin.

”Allt det vi åstadkommer genom höghastighetståg eller skatter på utsläpp och plastpåsar raderas eftersom de svenska pensionspengarna jobbar mot oss. Politiskt har man inte tänkt igenom det här”, säger han och fortsätter:

”Politikerna vill att folk återvinner, men samtidigt investeras pensionspengar i plasttillverkning i Kina. Man vill lägga ned Bromma flygplats men pensionsfonderna äger bolag som gör att flygbranschen växer. Konsekvensen blir pannkaka.”

Han påminner om att pengarna är svenska och menar att investeringarnas klimatavtryck bör räknas som svenska även om utsläppen sker utanför Sverige. Effekterna av rent politiska beslut begränsar sig däremot ofta till landets gränser.

”Vi kan rösta i riksdagsvalet vart fjärde år men investeringarna röstar varje dag. Styr vi om kapitalflöden åstadkommer vi förändring mycket snabbare. Pensionskapitalet måste in i matchen om Sverige ska bli klimatneutralt.”

Sasja Beslik vänder sig också mot att klimatdebatten har ett fokus på individens handlingar samtidigt som frågan om ägande har hamnat i skymundan. Det enskilt viktigaste klimatarbetet en privatperson kan göra är att placera sina pengar med omsorg, menar han.

”Man gör större klimatnytta genom att se över sina pensionspengar än genom att sluta flyga. När någon berättar att de har köpt en elbil brukar jag fråga, 'det är jättebra, men hur har du placerat dina pensionspengar'?”, säger han.

För att illustrera den bristande förståelsen från politiskt håll tar han upp det faktum att den nytillträdda finansmarknadsministern Åsa Lindhagen (MP) i februari visade sig ha innehav i bland annat franska, indiska och norska oljebolag genom sitt pensionssparande. Samtidigt vill hennes parti ta täten i miljö- och klimatfrågor i riksdagen.

”Det visar hur lite politikerna förstår av kopplingen mellan sparande och klimatmål. Det vore förträffligt om partiledarna under nästa Agenda i SVT fick berätta hur deras pensioner och investeringar bidrar till Sveriges klimatneutralitet”, säger Sasja Beslik.

I juni ska regeringen presentera en lagändring som syftar till att förmå ”soffliggarfonden” Sjunde AP-fonden, som förvaltar pensionen åt fem miljoner svenskar, att minska sina fossila innehav. Sasja Beslik sätter inget större hopp till lagändringen.

”Så länge våra pensionspengar investeras i olje- och gasbolag och i bankerna som finansierar dem så spelar det ingen roll vilka krav vi har på pappret”, säger han.

Statliga AP7:s strategi med ägarstyrning och påverkansdialoger – som understundom kritiseras för att vara effektlös – ska inte ruckas på trots lagändringen, har fondens chef för ägarstyrning meddelat Di.

Sasja Beslik är inte negativ till ägarstyrning som metod och har själv använt sig av den. Tidigare har han jobbat tio år på Nordea och byggt upp storbankens arbete med ansvarsfulla investeringar. Men han tvivlar på att svenska pensionsfonder använder metoderna på ett tillräckligt effektivt sätt. 

”Ägarstyrningsarbete används ibland som en ursäkt för att inte göra något. Det skadar konceptet”, säger han.

I hans mening är metoden effektiv när en aktiv ägare är tydlig med sina förväntningar. Dessutom ska kunderna, alltså pensionsspararna, meddelas om vilka frågor som lyfts, och om resultatet.

AP7 för enligt egen utsago dialog med över 300 bolag varje år. Kan en ägare meningsfullt påverka så många bolag samtidigt?

”Det är bara att glömma att en dialog med 300 bolag ska ge resultat. Det är för många och arbetet blir för ytligt. Bolagen får många förfrågningar från investerare och har standardsvar redo.”

Istället borde förvaltarna sikta in sig på att borra djupare i ett fåtal bolag och vara noggranna med uppföljningarna, tycker han.

”Från ett skrivbord i Stockholm kan du absolut inte göra ägardialoger med bolag utanför Sveriges gränser. Du måste gå ned på marknivå, förstå verksamheten och fokusera på saker som ger avtryck”, säger han.

Prenumerera på nyhetsbrevet Hållbart näringsliv här

Läs mer om pensionerna och klimatet:
-
Sveriges största fond får nytt grönt investeringskrav
-
Sjunde AP-fonden: ”Vi kan inte lösa klimatkrisen på egen hand”
-
Nordea Liv & Pension nobbar förvaltare som missar klimatmål


Innehåll från CatalystOneAnnons

HR-systemet CatalystOne en av nycklarna till Aller medias transformation

Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.
Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.

De senaste sju åren har Aller media genomgått en omfattande transformation, såväl när det gäller affärsmodellen som tekniken och kulturen. De senaste två åren har de dessutom gjort sina bästa resultat i företagets historia. En del av transformationen för att strukturera HR-arbetet har varit CatalystOne.

– Det finns inga genvägar till att göra en sån här omställning, säger Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.

Omorganisationen hos Aller media har inneburit ett enormt arbete där man gjort stora digitala satsningar, bland annat genom nyanställning av ett helt nytt team inom tech. Implementeringen av systemet CatalystOne har varit en viktig faktor för att bli en digitalt mogen arbetsplats och stötta både chefer och medarbetare i deras vardag. Arbetet med att implementera HR-systemet har varit ett riktigt lagarbete där alla medarbetare på HR- och lön har varit inblandade. 

– Vi har anpassat systemet till Aller medias vardag och strukturer. En process där allas våra olika kunskaper var extermt viktig. Vår tillämpning av CatalystOne går hand i hand med utvecklingen av våra chefer i ett långsiktigt ledarskapsprogram och hjälper våra chefer att vara autonoma och hantera sina processer själva. Det hjälper oss också att få en bättre struktur, som tillsammans med datan möjliggör utrymme för dialog och utveckling. Det leder i sin tur till effektivitet och resultat, säger Joakim.

Hög efterfrågan på effektiva och automatiserade processer

CatalystOne är ett HR-system baserat på olika moduler som vida täcker de processer som behövs ur ett modernt HR-perspektiv. Den modulbaserade designen innebär att lösningarna kan uppdateras efter behov, allteftersom organisationen förändras.

– Det som främst efterfrågas idag är effektiva och automatiserade processer som sköter sig själva, och där ligger vi verkligen i framkant. CatalystOne gör i princip allt i kundens HR-värld utom att betala ut löner, säger Rickard Hellner, VP Customer Success på CatalystOne.

En ny kultur

I och med omställningen hos Aller media gjordes stora förändringar för att bygga en ny kultur, präglad av tillit, öppenhet och ett nytt arbetssätt där alla medarbetare har möjlighet att skapa sin optimala vecka med en mix av hemmakontor och arbete från kontoret. 

– Vi kallar vårt nya arbetssätt för life@allermedia och det inrymmer så mycket mer än bara vilken fysisk plats vi ska arbeta ifrån. Självledarskapet kommer att bli extremt viktigt och underlättas av ett stabilt och strukturerat HR-system. Vi har satsat stort på medarbetarkommunikation internt, både för information och transparens men också för att bygga broar i organisationen och skapa en förståelse för att alla medarbetare och deras kompetenser är viktiga kuggar för att nå våra högt satta mål. Det har fungerat bra –  på bara några år har vi gått från -48 i eNPS till, i den senaste mätningen +28, som av mätinstituten räknas som fantastiskt bra. Branschgenomsnittet ligger på -11, säger Joakim.

Mer lätthanterlig HR-process

De senaste åren har Aller media dubblerat kundnöjdheten, attraherat välrenommerade data scientists och framför allt – de har gjort sina bästa resultat i företagets historia. Joakim har dessutom nominerats till årets HR-direktör.

– CatalystOne har hjälpt oss med bättre processer gällande on- och offboarding, är ett smidigt verktyg för att se organisationsscheman och också ändra dessa, och kanske framförallt att samla strukturerad och överskådlig masterdata om medarbetare. Hela vår HR-process har blivit mer lätthanterlig och transparent för både chefer och medarbetare, avslutar han.

Om CatalystOne 

CatalystOne är ett IT-företag med ett brinnande engagemang för människan. Med stöd av sitt HR-system hjälper man företag att öka kvalitet och säkerhet i HR-data och processer samt skapa engagerande och utvecklande arbets-platser med dedikerade medarbetare. CatalystOnes kunder återfinns bland nordiska medelstora och stora företag, med systemanvändare över världens alla kontinenter. CatalystOne har kontor i Stockholm, Oslo, Köpenhamn och Sandefjord samt ett FoU-centrum i Chandigarh, Indien.

Läs mer här

 

Mer från CatalystOne

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CatalystOne och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?