ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Unik anläggning ska utvinna mineraler ur giftig aska

  • Foto: JANERIK HENRIKSSON

Miljöföretaget Ragn-Sells investerar 600 miljoner kronor i en egenutvecklad teknik för att utvinna mineraler ur giftig aska.

”Sverige blir ledande i världen på det här”, säger hållbarhetschefen Pär Larshans.

När svenska kraftverk bränner avfall bildas varje år 300.000 ton giftig flygaska med höga halter av bland annat dioxiner. Men askan innehåller också värdefulla resurser som kaliumklorid.

Den svenska flygaskan har hittills lagrats i ett nedlagt kalkbrott i Norge och i saltgruvor i Tyskland. Men nu bygger det privatägda återvinningsföretaget Ragn-Sells en anläggning norr om Stockholm för 600 Mkr för att utvinna salter ur askan.

”Vi är först i världen med att kunna sortera ut kaliumklorid, koksalt och kalciumklorid ur den här giftiga askan”, säger bolagets hållbarhetschef Pär Larshans.

Kaliumklorid används för gödselproduktion, koksalt används i kemiindustrin och kalciumklorid kan exempelvis användas för halk- och dammbekämpning på vägar. All tre salterna kan säljas på råvarumarknaden, vilket gör att Ragn-Sells kan räkna hem investeringen, den största i bolagets snart 100-åriga historia och kanske den största i världen i den här sektorn.

”Den här investeringen är lönsam redan i dag, och vi tror den kommer bli ännu mer lönsam framöver när samhället ställer om till en cirkulär ekonomi”, säger Pär Larshans.

Tekniken för utvinningen har Ragn-Sells utvecklat på egen hand. Sverige är först ut, men bolaget som också har verksamhet fem andra länder räknar med att bygga fler anläggningar i framtiden.

”Sverige blir ledande i världen på det här och vår tanke är förstås att kunna exportera den här tekniken”, säger Pär Larshans.

Ragn-Sells har beviljats 50 Mkr i stöd från det statliga Klimatklivet som ska stötta projekt som minskar utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet. 

”Att utvinna råvaror ur flygaska innebär att vi kapar bort mycket koldioxidutsläpp. Annars hade de salterna tagits fram genom gruvbrytning eller från havet”, säger Pär Larshans.

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer