1515
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Återhämtningsplanen: Frankrike satsar 50 miljarder euro på klimatet

Den här veckan presenterar regeringarna inom EU hur den återhämtning efter pandemin som är finansierad av unionen ska gå till. Överlag är det så här långt ett större fokus på gröna investeringar än vad som krävs i programmet.

Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Både länderna har aviserat stora klimatsatsningar som ett led i återhämtningen efter Covid-19-pandemin.
Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Både länderna har aviserat stora klimatsatsningar som ett led i återhämtningen efter Covid-19-pandemin.Bild:Hannibal Hanschke/Kollage.

Senast 30 april ska varje regering inom EU ha meddelat hur den tänker hantera bidragen från Next Generation EU, ett tillfälligt återhämtningsinstrument som ska bidra till att reparera ekonomierna efter pandemin. Det handlar om sammanlagt 750 miljarder euro.

De senaste dagarna har EU:s stora ekonomier börjat kommunicera vad de avser att göra och det är ett fokus på klimat som övertrumfar kraven från EU kopplat till återhämtningsinstrumentet. 

Frankrike planerar att investera 100 miljarder euro i återhämtning varav 40 miljarder kommer från EU-finansieringen. 50 miljarder euro riktas mot klimatrelaterade åtgärder, alltså betydligt mer än den andel på 37 procent som EU-kräver. Här finns bland annat en nationell plan för energieffektivisering och renovering av bostäder, där redan 230 000 fastighetsägare sökt utlovade bidrag. 

Tyskland har å sin sida meddelat att 40 procent av budgeten för återhämtningen, motsvarande 11 miljarder euro, kommer att öronmärkas för klimatet.

Från Spanien kommer rapporter om återhämtningsplaner med stort fokus på hållbar mobilitet. Det handlar bland annat om en satsning på en mobilitetsstrategi med elfordon i fokus på totalt 13,2 miljarder euro. Därefter följer planer på energieffektivisering av bostäder och stadsförnyelseprogram på sammanlagt 6,8 miljarder euro. 

På fredag avser den svenska regeringen att presentera hur drygt 13 miljarder kronor från EU ska investeras och användas.  

Läs även: Experten om svenska vårbudgeten: ”Att säga att det är en grön budget är att ta det för långt”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?