Annons

Astra Zeneca lägger 10 miljarder på nya mål

Astra Zeneca investerar 1 miljard dollar för att uppnå nya hållbarhetsmål.

”Vi vill inte släppa ut koldioxid över huvud taget”, säger Sverigechefen Katarina Ageborg.

Katarina Ageborg, Sverigechef Astra Zeneca.
Katarina Ageborg, Sverigechef Astra Zeneca.Foto:Patrik Olsson

Som Di nyligen kunde berätta har Astra Zeneca arbetat med att uppdatera sina hållbarhetsmål. På onsdagen meddelar bolaget att det ska nå nollutsläpp i den egna verksamheten (så kallade scope 1- och 2-utsläpp) till 2025. Det kan jämföras med att de tidigare målen innebar att inte öka utsläppen till 2025 trots ökad försäljning. Reduceringen ska ske utan att klimatkompensering.

”Det känns vettigast att ta hand om våra egna utsläpp till hundra procent utan att kompensera”, säger Katarina Ageborg som förutom Sverigechef även sitter i koncernledningen bland annat som globalt hållbarhetsansvarig.

När det gäller utsläppen i hela värdekedjan, så kallat scope 3, ska dock bolaget klimatkompensera. Ambitionen är att vara klimatnegativa till 2030.

”Vi sätter tuffare mål och flyttar fram våra planer på att vara koldioxidnegativa med ett decennium. Det innebär att vi kommer att ställa hårdare krav på våra leverantörer men också kompensera för de utsläpp som vi inte kan påverka”, säger Katarina Ageborg.

Fram till 2030 investerar Astra Zeneca 1 miljard dollar, motsvarande knappt 10 miljarder kronor för att uppnå de nya målen. Det motsvarar ungefär 1-2 procent av investeringarna i forskning och utveckling sett över 10 år (baserat på forskningsbudgeten för 2018 som låg på knappt 6 miljarder dollar).

Skulle ni inte kunna göra mer?

”Jag är faktiskt stolt över och känner mig nöjd med att att vi lägger en miljard dollar på våra klimatmål. Det är en stor investering som underbygger det vi säger att vi ska göra.”

I strategin ingår även att lansera andningsinhalatorer med minst 90 procent lägre klimatpåverkan, en helt elektrisk bilflotta samt att plantera 50 miljoner träd, bland annat i Australien.

”Träd är ett positivt sätt att minska koldioxiden i atmosfären, men planteringen är inte kompensation för våra egna utsläpp utan ligger ovanpå det andra vi gör”, säger Katarina Ageborg.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera