Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Artikel 6: ”Grunden lagd för ambitiöst genomförande”

Nu är det möjligt att planera klimatsamarbeten för utsläppsminskningar i andra länder – sedan regelverket för Parisavtalets artikel 6 är på plats. Sverige har redan aviserat klimatsamarbete med Ghana. 

Regelverk på plats för klimatsamarbeten gällande utsläppsminskningar i andra länder.
Regelverk på plats för klimatsamarbeten gällande utsläppsminskningar i andra länder.Foto:HENRIK MONTGOMERY / TT

Efter besluten under Cop26 i Glasgow går det nu att inleda klimatsamarbeten enligt Parisavtalets artikel 6:2, däremot kommer det dröja ett par år tills det är möjligt genomföra samarbeten enligt artikel 6:4. Det säger Martin Vogel, svensk klimatförhandlare på Energimyndigheten, som på det stora hela är nöjd med utgången av förhandlingarna om artikel 6.

”Vi är förvånade att det blev så bra. Grunden är lagd för ett ambitiöst genomförande av artikel 6”, säger Martin Vogel till Aktuell Hållbarhet. 

Artikel 6:2 rör bilaterala projekt för att stärka klimatambitionerna medan artikel 6:4 rör utsläppsminskningar och hållbar utveckling där överförbara krediter skapas. Efter att artikel 6:2 nu blivit möjlig att använda har Sverige inlett ett klimatsamarbete med Ghana. För att även artikel 6:4 ska gå att börja använda krävs att övervakningskommittén är operationell, något som enligt Martin Vogel kan komma att ske under 2022. Men det är enligt honom möjligt att redan nu planlägga sådana samarbeten.

Klimatsamarbetena har nu fått ett regelverk omkring sig som ska garantera insyn hos olika intressenter och lokalbefolkningen att urfolks rättigheter beaktas liksom bland annat kvinnors, barns, migranters och funktionsnedsattas rättigheter.

Den äldre mekanismen CDM, med krediter från klimatprojekt från 2013 och framåt, kommer efter besluten att få tillgodoräknas av parterna till Parisavtalet under den första åtagandeperioden fram till 2025 eller för vissa länder fram till 2030, vilket var något som Sverige inte önskade.

”Men frågan är vem som kommer vilja köpa och använda det här, eftersom det ger en tydlig signal att man inte använder den mest ambitiösa vägen att adressera klimatförändringar”, säger Martin Vogel.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera