1515
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Artikel 6: ”Grunden lagd för ambitiöst genomförande”

Nu är det möjligt att planera klimatsamarbeten för utsläppsminskningar i andra länder – sedan regelverket för Parisavtalets artikel 6 är på plats. Sverige har redan aviserat klimatsamarbete med Ghana. 

Regelverk på plats för klimatsamarbeten gällande utsläppsminskningar i andra länder.
Regelverk på plats för klimatsamarbeten gällande utsläppsminskningar i andra länder.Foto:HENRIK MONTGOMERY / TT

Efter besluten under Cop26 i Glasgow går det nu att inleda klimatsamarbeten enligt Parisavtalets artikel 6:2, däremot kommer det dröja ett par år tills det är möjligt genomföra samarbeten enligt artikel 6:4. Det säger Martin Vogel, svensk klimatförhandlare på Energimyndigheten, som på det stora hela är nöjd med utgången av förhandlingarna om artikel 6.

”Vi är förvånade att det blev så bra. Grunden är lagd för ett ambitiöst genomförande av artikel 6”, säger Martin Vogel till Aktuell Hållbarhet. 

Artikel 6:2 rör bilaterala projekt för att stärka klimatambitionerna medan artikel 6:4 rör utsläppsminskningar och hållbar utveckling där överförbara krediter skapas. Efter att artikel 6:2 nu blivit möjlig att använda har Sverige inlett ett klimatsamarbete med Ghana. För att även artikel 6:4 ska gå att börja använda krävs att övervakningskommittén är operationell, något som enligt Martin Vogel kan komma att ske under 2022. Men det är enligt honom möjligt att redan nu planlägga sådana samarbeten.

Klimatsamarbetena har nu fått ett regelverk omkring sig som ska garantera insyn hos olika intressenter och lokalbefolkningen att urfolks rättigheter beaktas liksom bland annat kvinnors, barns, migranters och funktionsnedsattas rättigheter.

Den äldre mekanismen CDM, med krediter från klimatprojekt från 2013 och framåt, kommer efter besluten att få tillgodoräknas av parterna till Parisavtalet under den första åtagandeperioden fram till 2025 eller för vissa länder fram till 2030, vilket var något som Sverige inte önskade.

”Men frågan är vem som kommer vilja köpa och använda det här, eftersom det ger en tydlig signal att man inte använder den mest ambitiösa vägen att adressera klimatförändringar”, säger Martin Vogel.


Innehåll från Tele2Annons

Nordens första 5G-uppkopplade hotell förbättrar gästernas upplevelse

Comfort Hotel Xpress Stockholm är det första hotellet i Norden att erbjuda smarta lösningar med hjälp av 5G. Christian Lundén är chef för innovation och kundresan hos Nordic Choice Hotels.
Comfort Hotel Xpress Stockholm är det första hotellet i Norden att erbjuda smarta lösningar med hjälp av 5G. Christian Lundén är chef för innovation och kundresan hos Nordic Choice Hotels.

Ännu är vi bara i startgroparna för de möjligheter 5G kan ge oss. Men redan nu kan gästerna på ett av Nordic Choices hotell i Stockholm få ett smakprov på vad framtidens hotellbesök kan komma att innebära. Det är det första hotellet i Norden som erbjuder nya smarta lösningar och bättre upplevelser med stöd av 5G.

Läs mer om 5G från Tele2 här 

I början av sommaren flyttade framtidens mobila teknik in i 20 av de 257 rummen på ett av Nordic Choices hotell – Comfort Hotel Xpress Stockholm. Och tanken är att successivt erbjuda 5G på ännu fler av hotellkedjans mer än 200 hotell i Norden och Baltikum.

Det innebär att hotellgästerna har tillgång till ett mobilnät med betydligt högre hastigheter, kortare svarstider och ökad kapacitet jämfört med tidigare nät.

– Gästerna får inte bara ett blixtsnabbt WIFI, utan kan även testa nya TV-tjänster och inte minst upplevelsen av att använda 5G för till exempel spel, nedladdning eller delning, säger Christian Lundén, chef för innovation och kundresan hos Nordic Choice Hotels.

– Vi har även installerat 5G och visualiserat tekniken på skärmar i ett ”gaming corner” i hotellets lobby. På så vis har alla gäster chansen att testa möjligheterna med den nya tekniken.

Oändliga möjligheter

Tillsammans med Internet of Things (IoT) kan 5G skapa helt nya upplevelser för hotellgästerna. IoT-uppkopplade sensorer installeras nämligen också i rummen för att bland annat mäta och säkerställa att luftkvaliteten är bra. Men 5G och IoT förenklar och förbättrar även det dagliga arbetet för hotellpersonalen. Sensorerna kan till exempel känna av när en papperskorg behöver tömmas och när toalettpapper måste fyllas på.

På sikt kommer den nya tekniken dessutom effektivisera och minska underhållskostnaderna för nya byggnader. Med 5G blir det möjligt att hantera flera uppkopplade enheter samtidigt. När allt fler system kopplas upp och ihop, kan hotellen bli mer energieffektiva.

– Vi har alltid haft en drivkraft att testa nya saker som kan förbättra vår verksamhet och kundernas upplevelse. Ännu är vi bara i startfasen av de möjligheter 5G kan ge oss, men vi har nu en bra plattform att bygga vidare på, säger Christian Lundén.

Ny teknik i praktiken

5G-satsningen är ett samarbete med IT-partnern Speeron som levererar 5G-tekniken, utvecklar och integrerar lösningarna för IoT, samt levererar det WIFI som drivs av 5G. Tele2 tillhandahåller 5G-nätet.

– Vi vill vara delaktiga i hur våra kunder kan använda sig av 5G och den senaste generationens mobilteknik i praktiken. Vi testar nu olika möjligheter på ett hotell och nästa fas blir att tillsammans med Nordic Choice och Speeron utöka till fler hotell och ansluta fler funktioner i rummen, säger Stefan Trampus, affärsområdeschef för företagsmarknaden på Tele2.

Så kan Tele2 hjälpa ditt företag – läs om våra erbjudanden här.

Mer från Tele2

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tele2 och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?