Apple satsar på hållbart guld

Nu ska Apples guldutvinning bli hållbar. I ett samarbete med juvelerarbolaget Tiffany och den ideella organisation NGO Resolve vill telefontillverkaren minska miljöpåverkan av det guld vi har i våra Iphones och Macar. 

Foto:Richard Drew

”Salmon Gold” heter projektet som fokuserar på hållbar sourcing av guld. Här kombineras utvinning av guld i Alaska, med restaurering av vandringsströmmar för att hjälpa till att öppna dem för lax, harr och andra fiskarter. 

Tillsammans ska lokala gruvbrytare, miljöaktivister och myndigheter korrigera skadan från historisk gruvdrift i regionen.

”Det finns stora intressekonflikter mellan utvinningen och laxen. Salmon Gold är som ett fredsavtal mellan utvinningsområdet och laxhabitatet,” säger Stephen D’Esposito, vd för Resolve i ett pressmeddelande. 

Apple, som använder guld i elektroniska komponenter i sina produkter, ska nu köpa råvaran från gruvarbetare engagerade i projektet. När Salmon Gold blir en del av bolagets leverantörskedja kommer guldet att kunna spåras från utvinningsanläggning till raffinaderi med hjälp av blockkedjeteknik.

Den nya strategin är enligt Apple en del av målet som företaget satte år 2017 om att ”en dag göra produkter med endast återvunna och förnybara material”. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?