ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Apple satsar på hållbart guld

  • Foto: Richard Drew

Nu ska Apples guldutvinning bli hållbar. I ett samarbete med juvelerarbolaget Tiffany och den ideella organisation NGO Resolve vill telefontillverkaren minska miljöpåverkan av det guld vi har i våra Iphones och Macar. 

”Salmon Gold” heter projektet som fokuserar på hållbar sourcing av guld. Här kombineras utvinning av guld i Alaska, med restaurering av vandringsströmmar för att hjälpa till att öppna dem för lax, harr och andra fiskarter. 

Tillsammans ska lokala gruvbrytare, miljöaktivister och myndigheter korrigera skadan från historisk gruvdrift i regionen.

”Det finns stora intressekonflikter mellan utvinningen och laxen. Salmon Gold är som ett fredsavtal mellan utvinningsområdet och laxhabitatet,” säger Stephen D’Esposito, vd för Resolve i ett pressmeddelande. 

Apple, som använder guld i elektroniska komponenter i sina produkter, ska nu köpa råvaran från gruvarbetare engagerade i projektet. När Salmon Gold blir en del av bolagets leverantörskedja kommer guldet att kunna spåras från utvinningsanläggning till raffinaderi med hjälp av blockkedjeteknik.

Den nya strategin är enligt Apple en del av målet som företaget satte år 2017 om att ”en dag göra produkter med endast återvunna och förnybara material”. 

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer