Allt fler företag sätter mål om att bli klimatneutrala när världen kraftsamlar för att bromsa klimatförändringen. För företagen innebär det att alla utsläpp kopplade till verksamheten ska ner till nettonoll, och där ingår även utsläpp från tjänsteresor samt anställdas pendling till jobbet.
”Det är glasklart vad alla bolag måste göra; ställa om till en verksamhet med nettonoll utsläpp. Då är det en förutsättning att man mäter hela klimatavtrycket”, säger Filip Dessle, klimatstrateg på Zero Mission.
LÄS OCKSÅ Börsbolagen tänker om kring tjänsteresor – ”vi kommer nog inte gå tillbaka”
Anställdas resor till och från jobbet är en del av företagets indirekta utsläpp som redovisas i scope 3, enligt den internationellt vedertagna redovisningsstandarden Greenhouse Gas Protocol (Läs mer om denna här). Men Dagens industris enkät tyder på att det ännu inte är så vanligt att bolag redovisar dessa utsläpp.

Filip Dessle och kollegan Johanna Grant, klimatstrateg med bakgrund i Gröna Bilister, berättar att det har skett en snabb utveckling under senare år då det blivit allt mer fokus för företag att rapportera sina väsentligheter i värdekedjan, det vill säga scope 3. Det vanligaste utsläppet att räkna med i scope 3 är utsläpp från tjänsteresor, såsom flygresor.
”Det är praxis sedan länge skulle jag säga. Pendlingsresor som är en del av scope 3 skulle jag däremot säga inte är lika vanligt att företag redovisar”, säger Johanna Grant.
Dagens industris enkät pekar på samma trend som klimatstrategerna på Zero Mission ser. Av de 27 storbolag som har svarat på enkäten har 90 procent räknat på utsläppen kopplat till tjänsteresor. Men för anställdas pendlingsresor har endast 23 procent koll på utsläppen.
Att tjänsteresor räknas in men inte pendlingsresor kan i många fall vara missvisande. Det säger Jesper Johansson, vd på konsultbyrån Transformo som hjälper företag att minska sina transportutsläpp.
”Att jobba med minskat flyg i tjänsten är jättebra, men i många fall är pendlingsresorna en större källa till utsläpp för företag. Har vi ett stort företag med internationellt huvudkontor sticker flygresorna ut. Men det är tydligt att företag ofta tror att det är flygresorna som är den största utsläppskällan från företagets transporter”, säger Jesper Johansson.
Avvägningen kring vilka utsläpp som ska räknas in i företagets klimatbokslut är en fråga om väsentlighet och storlek på utsläppen. För företag som precis har påbörjat arbetet med klimatberäkningar kan det vara mer prioriterat att fokusera på större och mer direkta utsläppskällor.
Men för företag som har ett mer långtgående klimatarbete kan det vara dags att börja mäta pendlingsresornas utsläpp. Filip Dessle berättar att de företag som börjat räkna på utsläpp från pendlingsresor ofta gör det med syfte att de vill kartlägga hela värdekedjan, exempelvis för att kunna sätta trovärdiga klimatneutralitetsmål eller få sina klimatmål godkända av Science Based Targets initiative.
Filip Dessle påpekar att företag inte bara ska stirra sig blind på var utsläppen är störst och direkt kopplade till verksamheten, även om fokus bör ligga där.
”Vissa utsläppskällor har företag större förmåga att kunna påverka och har också en symbolisk karaktär, då kan det också vara ett argument för att börja mäta. Där tänker jag att pendlingsresorna kan komma in. Det kan också vara ett sätt att involvera medarbetarna i företagets klimatarbete”, säger Filip Dessle.
Det finns flera olika tillvägagångssätt för att räkna på utsläppen från pendlingsresor. För företag som vill ta ett helhetsgrepp i frågan genom dels exakta mätningar och dels en tydlig bild av hur effektiviserade rese- och mötesrutiner kan skapa ekonomiska vinster och stora medarbetarnyttor, finns verktyget CERO som har utvecklats av KTH-docenten Markus Robèrt. CERO är idag en metod som både Transformo och ZeroMission jobbar med.
”Som med alla klimatberäkningar handlar det om att göra något osynligt synligt. Att mäta medarbetares resvanor behöver ske på ett sätt som upplevs involverande istället för kontrollerande från arbetsgivarens sida. Ett bra sätt är att kommunicera att medarbetarna är del av arbetsgivarens klimatmål och ger en grund till att förbättra både tillgänglighet och arbetsmiljö”, säger Johanna Grant.
Även om det ännu inte är norm att företagen räknar på utsläppen från pendlingsresor upplever Zero Missions klimatstrateger att det blir allt vanligare att företag tar med dessa när de utvecklar sina klimatberäkningar. Trenden pekar mot att det kan komma att bli en praxis i närtid.
”Jag tror absolut att det kommer vara standard att räkna utsläpp från pendlingsresor om ett par år”, säger Filip Dessle.