1515

Anna Ryott: ”Det går för långsamt”

NEW YORK.

Riskkapitalisten Anna Ryott efterlyser mer konkreta klimatplaner och ett bredare angreppssätt efter klimattoppmötet i New York.

”Det går för långsamt”, säger hon.

Anna Ryott, ordförande för Summa Equity
Anna Ryott, ordförande för Summa Equity

”Mitt bestående intryck är att den politiska medvetenheten om klimatfrågan kraftigt har stärkts sedan jag var här förra gången. Vi har nu ett momentum som det gäller att ta till vara på.”

Det sa Stefan Löfven i samband med FN:s klimattoppmöte i New York förra veckan. Statsministern pekade bland annat på att över 70 länder, en mängd städer och företag gjort åtaganden för att minska utsläppen av koldioxid. 

Anna Ryott, ordförande för riskkapitalbolaget Summa Equity, menar att omställningen går för långsamt. 

”Det man vill se nu är hur de ska ta sig dit, vad som behöver göras annorlunda i dag”, säger hon till Di. 

Summa Equity, som totalt har investeringsåtaganden på 11 miljarder kronor, investerar utifrån FN:s 17 globala hållbarhetsmål. Anna Ryott, som även sitter i Di-gruppens styrelse, har varit i New York för möten om hur investeringar och företagande kan användas för att accelerera målen.

Vad är ditt starkaste intryck?
”Det som var unikt i år är att det var många unga personer som var delaktiga i flera av de event som jag deltagit i, och det tycker jag är viktigt, att de ungas röst får höras.” 

Vad hon däremot saknat är ett bredare angreppssätt när det gäller vilka sektorer man fokuserar på.

”Det är jätteviktigt att vi ser en transformation inom transportsektorn, både när det gäller infrastrukturen och för enskilda fordon. Det pratas betydligt mindre om exempelvis byggsektorn och fastighetsbranschen, trots att de släpper ut mer koldioxid.”

Anna Ryott menar också att det finns en risk med att klimatfrågan får så mycket uppmärksamhet. 

”Det är ju inte fel att det är mycket fokus på klimatet. Parisavtalet är superviktigt. Men det måste vara lika mycket fokus på de andra målen också. De globala hållbarhetsmålen hänger samman och påverkar varandra”, säger hon och syftar på mål kring exempelvis fattigdom, utbildning och jämställdhet.

Vad gäller klimatskepticismen i USA säger Anna Ryott att det finns en ökad medvetenhet på området även där, i alla fall inom investerarkollektivet och näringslivet. Hon påpekar att närmare 50 procent av Summa Equitys investerare är från USA. 

”De är väl införstådda med att investeringar i bolag som har lösningar på de stora globala utmaningarna också har goda förutsättningar för hög tillväxt, lönsamhet och bra avkastning.”


Innehåll från City NetworkAnnons

Europeisk molntjänst tar bankerna in i framtiden

Johan Christenson, vd och grundare av City Network.
Johan Christenson, vd och grundare av City Network.

Molnet spås bli ett avgörande verktyg för banker som vill behålla sin konkurrenskraft och innovationsförmåga framåt. Här vill City Network bana väg med sin molntjänst med inbyggd regelefterlevnad anpassad för bank- och finanssektorn.

Molntjänster kommer att utgöra grunden för bankernas digitala transformation och boosta både innovations- och konkurrenskraften. Detta menar Johan Christenson, vd och grundare av molntjänstföretaget City Network.

– Med en molninfrastruktur kan allting automatiseras. Utveckling av nya tjänster och lösningar kan därför ske i en mycket hög hastighet. Vi har exempel där företag 20-faldigat sin produktivitet med samma antal utvecklare som tidigare, säger han och fortsätter:

– Den bästa tiden för att påbörja den här accelerationen var i går. Att genomföra en digital transformation är en fem till tio år lång resa, där företaget inte bara behöver investera i en modern infrastruktur utan också göra en omfattande kunskapsförflyttning. 

Legala utmaningar med molntjänster

På grund av de höga regulatoriska kraven inom banksektorn finns det en tradition av försiktighet när det gäller att använda system utanför den egna organisationens väggar, berättar Johan Christenson. Säkerhet och integritet är två tungt vägande skäl till detta. 

De senaste årens juridiska diskussioner och rättsfall kring användning av utomeuropeiska molntjänster bidrar också till tveksamhet. Banker som använder molntjänster måste göra detta i enlighet med svensk och europeisk datalagstiftning samt branschspecifika krav.

– Vårt mål är att banksektorn ska kunna dra nytta av alla fördelarna med molnet för att fortsätta sin digitala transformation i den takt som marknaden kräver, utan att behöva kompromissa med säkerhet eller lagstiftning, säger Johan Christenson.

Europeiskt alternativ för ökad säkerhet

City Network vill fungera som ett tryggt europeiskt alternativ och har därför byggt in regelefterlevnad i sin tjänst för bank- och finansbranschen, Compliant Cloud, som hjälper företag att påvisa hur lagarna följs vid granskning av Finansinspektionen. Bland kunderna finns bolag inom bank, försäkring och säkerhet.

– Precis som alla organisationer inom de reglerade branscherna har våra kunder ett stort behov av att accelerera sin innovationstakt för att kunna leverera fler och bättre tjänster till sina kunder. Det är kombinationen av automatiserad och programmerbar infrastruktur och regelefterlevnad som gör att vi matchar så väl som leverantör, säger Johan Christenson.

Backas upp av stark ägare

I höstas förvärvades City Network av EQT-ägda Iver som utvecklar och levererar tjänster inom IT-drift, högsäkerhetslösningar och applikationsutveckling. Affären skyndar på den kunddrivna internationaliseringen.

– Samtidigt som banksektorn är kraftigt reglerad och lokal är internationalisering och integration med andra marknader en viktig aspekt. Därför behöver de en molnpartner som kan täcka hela regionen. City Network är det trygga europeiska molnalternativet, avslutar Johan Christenson.

Läs mer om det trygga molnalternativet här.

Om City Network

City Network är det ledande europeiska molnalternativet och erbjuder IT-infrastruktur som tjänst. Molntjänsterna säkrar att kunder kan efterleva svensk och europeisk datalagstiftning, samt branschkrav och regler gällande revision, loggning, databehandling och datasäkerhet som exempelvis Solvency, Basel och GDPR.

Mer från City Network

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med City Network och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?