ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Anna Ryott: ”Det går för långsamt”

  • Anna Ryott, ordförande för Summa Equity

NEW YORK.

Riskkapitalisten Anna Ryott efterlyser mer konkreta klimatplaner och ett bredare angreppssätt efter klimattoppmötet i New York.

”Det går för långsamt”, säger hon.

”Mitt bestående intryck är att den politiska medvetenheten om klimatfrågan kraftigt har stärkts sedan jag var här förra gången. Vi har nu ett momentum som det gäller att ta till vara på.”

Det sa Stefan Löfven i samband med FN:s klimattoppmöte i New York förra veckan. Statsministern pekade bland annat på att över 70 länder, en mängd städer och företag gjort åtaganden för att minska utsläppen av koldioxid. 

Anna Ryott, ordförande för riskkapitalbolaget Summa Equity, menar att omställningen går för långsamt. 

”Det man vill se nu är hur de ska ta sig dit, vad som behöver göras annorlunda i dag”, säger hon till Di. 

Summa Equity, som totalt har investeringsåtaganden på 11 miljarder kronor, investerar utifrån FN:s 17 globala hållbarhetsmål. Anna Ryott, som även sitter i Di-gruppens styrelse, har varit i New York för möten om hur investeringar och företagande kan användas för att accelerera målen.

Vad är ditt starkaste intryck?
”Det som var unikt i år är att det var många unga personer som var delaktiga i flera av de event som jag deltagit i, och det tycker jag är viktigt, att de ungas röst får höras.” 

Vad hon däremot saknat är ett bredare angreppssätt när det gäller vilka sektorer man fokuserar på.

”Det är jätteviktigt att vi ser en transformation inom transportsektorn, både när det gäller infrastrukturen och för enskilda fordon. Det pratas betydligt mindre om exempelvis byggsektorn och fastighetsbranschen, trots att de släpper ut mer koldioxid.”

Anna Ryott menar också att det finns en risk med att klimatfrågan får så mycket uppmärksamhet. 

”Det är ju inte fel att det är mycket fokus på klimatet. Parisavtalet är superviktigt. Men det måste vara lika mycket fokus på de andra målen också. De globala hållbarhetsmålen hänger samman och påverkar varandra”, säger hon och syftar på mål kring exempelvis fattigdom, utbildning och jämställdhet.

Vad gäller klimatskepticismen i USA säger Anna Ryott att det finns en ökad medvetenhet på området även där, i alla fall inom investerarkollektivet och näringslivet. Hon påpekar att närmare 50 procent av Summa Equitys investerare är från USA. 

”De är väl införstådda med att investeringar i bolag som har lösningar på de stora globala utmaningarna också har goda förutsättningar för hög tillväxt, lönsamhet och bra avkastning.”

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer