1515
Annons

Analytiker: Biden kan bli en historisk tipping point

Demokraten Joe Biden vann amerikanska valet och kommer i januari 2021 att tillträda som president med Kamala Harris vid sin sida. För klimatarbetet gör det all skillnad. 

Joe Biden och Kamala Harris.
Joe Biden och Kamala Harris.Foto:Sarah Silbiger

Det amerikanska presidentvalet har kallats ett ödesval för det globala klimatarbetet. Men hur påverkar egentligen valet av Joe Biden utvecklingen? Här är några röster om resultatet. 

Marcus Carson, docent i sociologi och seniorforskare på Stockholm Environment Institute, skriver i ett mejl att Biden och Harris tema ”Build Back Better” passar första steget i deras klimat-, miljö- och energiagenda ”extremt bra”. 

”Vi vet att USA återinträder i Parisavtalet och att landet planerar att skapa samma multilaterala ledarskap som under Obama/Biden-administrationen. På hemmaplan blir deras första steg att backa tillbaka Trumps nedreglering av miljö- och hälsoskydd. Resultaten borde gå fortare än under Obama, eftersom färdplanen redan är etablerad och inte kräver beslut i kongressen. Men när skydden från Obama/Biden-tiden ska återställas, finns en möjlighet att stärka och förfina tidigare ansträngningar”, skriver han. 

Den största utmaningen, tror Carson, blir att säkra de enorma och viktiga investeringar som krävs för att återuppbygga USA:S ekonomi med ren energi och fackliga jobb. Detta eftersom republikanerna sannolikt kommer att leda Senaten. 

Johan Rockström, chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research, skriver på Twitter att dörren till att klara max 1,5–2 graders uppvärmning ännu är öppen. Detta med ett klimatneutralt EU senast 2050, Kina som satsar på nettonoll till 2060 och nu USA som ska nå dit till 2050. 

”De tre största ekonomierna blir klimatneutrala inom 30 år. Det kan bli en tipping point”, skriver han. 

Peter Erickson, chef för klimatprogrammet på SEI:s USA-center, konstaterar att Bidens vinst innebär att USA nu kan komma tillbaka i klimatarbetet. 

”Vägen fram kommer inte att bli lätt. En splittrad kongress – där republikaner troligtvis (även om det inte är säkert) kommer att behålla kontrollen över senaten, och demokrater över representanthuset – kommer att innebära liten förhoppning om en välbehövlig nationell lagstiftning. Covid-pandemin rasar fortfarande i landet och gör läget osäkert för framtiden”, skriver han i ett blogginlägg

Peter Ericksson påpekar dock att det internationella engagemanget kommer att öka från USA:s sida och att investeringarna för ett fossilfritt samhälle kommer att växa.

Han skriver också att blivande vicepresident Kamala Harris nu kan försöka göra verklighet av sitt förslag att nå en internationell överenskommelse kring hur man ska hantera nedgången av det fossila, något som Parisavtalet inte tar upp. 

Wendel Trio, chef på Climate Action Network i Europa, säger i en kommentar att Joe Bidens vinst är goda nyheter i kampen för klimatet. 

”Stora utsläppare har det största ansvaret för att snabbt minska sina utsläpp. Nu har USA en chans att trappa upp klimatarbetet både på hemmaplan och internationellt. Enligt Parisavtalet måste alla länder lämna in nya klimatmål för 2030 vid slutet av det här året. Även om tiden är kort bör Biden presentera ett ambitiöst förslag för USA.”

Enligt Climate Action Tracker kan Joe Bidens plan för ett klimatneutralt USA till 2050 komma att minska uppvärmningen med 0,1 grad till 2100. Tillsammans med snarlika mål från EU, Japan och Sydkorea samt Kina som satsar på 2060, kan max 1,5 graders uppvärmning fortfarande vara möjligt att nå, skriver organisationen. 

”Att USA och Kina går mot nettonollutsläpp gör att vi nu uppskattar uppvärmningen till slutet av seklet till 2,3–2,4 grader, vilket ger världen 25–40 procents chans att begränsa den till 1,5 grader”, skriver Niklas Höhne från New Climate Institute i en kommentar till beräkningarna. 

Bill Hare från Climate Analytics tycker att valet är historiskt:

”Det här kan vara en historisk tipping point: med Bidens val kommer USA, Kina, EU, Japan och Sydkorea – två tredjedelar av världens ekonomier och över 50 procent av de globala utsläppen – att ha nettonoll i utsläpp kring mitten av seklet.”

 

Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Hållbar fastighetsautomation med människan i fokus

Allt fler fastighetsägare har idag ett stort fokus på hållbarhet. Med Schneider Electrics system för fastighetsautomation kan de enkelt övervaka och styra sina byggnader och snabbare uppnå hållbarhetsmålen.

Fastigheter står idag för omkring 30 procent av världens energianvändning och för nästan 40 procent av de årliga koldioxidutsläppen. För att uppnå målen i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste 3 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år. Idag ligger renoveringstakten på endast 1-1,5 procent årligen och det största hindret för att investera i hållbara byggnader är finansiering. Lösningen för att säkerställa mer träffsäkra investeringar är att använda sig av digital teknik.

- En av våra lösningar för fastighetsautomation är digital tvilling, en spegling av en verklig fastighet, med vilken man kan skapa datadrivna insikter för att optimera energianvändningen i sina fastigheter. Man får här data i realtid, kan simulera energiflöden och modellera förändringar innan de tillämpas live i anläggningen. Den digitala tvillingen skapar mervärde för fastighetsägaren, som kan ta rätt beslut för att optimera driften, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director , Schneider Electric.

En öppen plattform för byggnadens olika system

80 procent av 2050 års byggnader uppskattas redan idag vara byggda, vilket innebär att både det befintliga fastighetsbeståndet såväl som kommande byggnader behöver kunna hanteras för att uppnå hållbarhetsmålen. 

Med Schneider Electrics fastighetsautomationssystem EcoStruxure™ Building Operation (EBO) möjliggörs enkel och flexibel styrning och övervakning av fastighetens olika system i en plattform. Med systemet skapas förutsättningarna för att samla, strukturera, analysera och agera på byggnadens data. För att möjliggöra dagens och framtidens allt mer uppkopplade byggnader har systemet inbyggt stöd för effektiv hantering och lagring av stora mängder data.

- Vi ser att fyra grundpelare driver utvecklingen av dagens och framtidens byggnader och därmed våra lösningar för fastighetsautomation– de behöver vara drift-och energieffektiva, motståndskraftiga, hållbara och utformade med människan i fokus. I och med att vi tillbringar uppåt 90 procent av våra liv inomhus blir det tydligt att de byggnader som vi vistas i har en stor påverkan på vårt välmående och hälsa. Luftkvalité, temperatur och belysning är exempel på parametrar som är viktiga att ha i åtanke. Med EcoStruxure™ Building Operation kan fastighetens olika system integreras sömlöst i en framtidssäkrad och flexibel plattform och bidra till att möjliggöra en mer produktiv och hälsosam inomhusmiljö för byggnadens nyttjare, säger Linnea Lunnbäck, Offer Manager, Schneider Electric. 

”Med en digital tvilling kan man skapa datadrivna insikter för att minska sin miljöpåverkan”

Läs mer om framtidens fastigheter

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Valet 2022

Så vill S satsa på grön industri

Socialdemokraterna vill utöka de gröna kreditgarantierna för klimatinvesteringar till minst 100 miljarder kronor.

Mikael Damberg och en tidigare budget.
Mikael Damberg och en tidigare budget.Foto:Jonas Ekströmer/TT, Jonas Ekströmer

Det uppgav finansminister Mikael Damberg (S) när han i Luleå höll en pressträff om hur svensk industri ska vara världsledande, enligt ett pressmeddelande.

Enligt nuvarande plan ska ramen för kreditgarantierna öka till 80 miljarder kronor 2024.

Damberg uppgav också att Socialdemokraterna (S) vill gå vidare med planerna för att fånga in och lagra koldioxidutsläpp från till exempel kraftvärmeindustri, skogsbruk och pappersmassaproduktion. Sverige ska, enligt Damberg, bli ett av de första länderna i världen att sjösätta ett statligt stödsystem för bio-CCS.

För att svensk industri ska vara världsledande i klimatomställningen vill S dessutom öka satsningarna på ny teknikutveckling och stödet till stora klimatprojekt, förenkla tillståndsprocesserna, öka satsningar på forskning och innovation, samt utveckla och utöka Industriklivet.

Industriklivet är en statlig satsning på bidrag till forsknings-, pilot- och demonstrationsprojekt för att minska utsläpp från industrin. Det omfattar drygt 900 miljoner kronor i år, enligt Energimyndigheten.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera