Det amerikanska presidentvalet har kallats ett ödesval för det globala klimatarbetet. Men hur påverkar egentligen valet av Joe Biden utvecklingen? Här är några röster om resultatet.
Marcus Carson, docent i sociologi och seniorforskare på Stockholm Environment Institute, skriver i ett mejl att Biden och Harris tema ”Build Back Better” passar första steget i deras klimat-, miljö- och energiagenda ”extremt bra”.
”Vi vet att USA återinträder i Parisavtalet och att landet planerar att skapa samma multilaterala ledarskap som under Obama/Biden-administrationen. På hemmaplan blir deras första steg att backa tillbaka Trumps nedreglering av miljö- och hälsoskydd. Resultaten borde gå fortare än under Obama, eftersom färdplanen redan är etablerad och inte kräver beslut i kongressen. Men när skydden från Obama/Biden-tiden ska återställas, finns en möjlighet att stärka och förfina tidigare ansträngningar”, skriver han.
Den största utmaningen, tror Carson, blir att säkra de enorma och viktiga investeringar som krävs för att återuppbygga USA:S ekonomi med ren energi och fackliga jobb. Detta eftersom republikanerna sannolikt kommer att leda Senaten.
Johan Rockström, chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research, skriver på Twitter att dörren till att klara max 1,5–2 graders uppvärmning ännu är öppen. Detta med ett klimatneutralt EU senast 2050, Kina som satsar på nettonoll till 2060 och nu USA som ska nå dit till 2050.
”De tre största ekonomierna blir klimatneutrala inom 30 år. Det kan bli en tipping point”, skriver han.
Peter Erickson, chef för klimatprogrammet på SEI:s USA-center, konstaterar att Bidens vinst innebär att USA nu kan komma tillbaka i klimatarbetet.
”Vägen fram kommer inte att bli lätt. En splittrad kongress – där republikaner troligtvis (även om det inte är säkert) kommer att behålla kontrollen över senaten, och demokrater över representanthuset – kommer att innebära liten förhoppning om en välbehövlig nationell lagstiftning. Covid-pandemin rasar fortfarande i landet och gör läget osäkert för framtiden”, skriver han i ett blogginlägg.
Peter Ericksson påpekar dock att det internationella engagemanget kommer att öka från USA:s sida och att investeringarna för ett fossilfritt samhälle kommer att växa.
Han skriver också att blivande vicepresident Kamala Harris nu kan försöka göra verklighet av sitt förslag att nå en internationell överenskommelse kring hur man ska hantera nedgången av det fossila, något som Parisavtalet inte tar upp.
Wendel Trio, chef på Climate Action Network i Europa, säger i en kommentar att Joe Bidens vinst är goda nyheter i kampen för klimatet.
”Stora utsläppare har det största ansvaret för att snabbt minska sina utsläpp. Nu har USA en chans att trappa upp klimatarbetet både på hemmaplan och internationellt. Enligt Parisavtalet måste alla länder lämna in nya klimatmål för 2030 vid slutet av det här året. Även om tiden är kort bör Biden presentera ett ambitiöst förslag för USA.”
Enligt Climate Action Tracker kan Joe Bidens plan för ett klimatneutralt USA till 2050 komma att minska uppvärmningen med 0,1 grad till 2100. Tillsammans med snarlika mål från EU, Japan och Sydkorea samt Kina som satsar på 2060, kan max 1,5 graders uppvärmning fortfarande vara möjligt att nå, skriver organisationen.
”Att USA och Kina går mot nettonollutsläpp gör att vi nu uppskattar uppvärmningen till slutet av seklet till 2,3–2,4 grader, vilket ger världen 25–40 procents chans att begränsa den till 1,5 grader”, skriver Niklas Höhne från New Climate Institute i en kommentar till beräkningarna.
Bill Hare från Climate Analytics tycker att valet är historiskt:
”Det här kan vara en historisk tipping point: med Bidens val kommer USA, Kina, EU, Japan och Sydkorea – två tredjedelar av världens ekonomier och över 50 procent av de globala utsläppen – att ha nettonoll i utsläpp kring mitten av seklet.”