1515

Analytiker: Biden kan bli en historisk tipping point

Demokraten Joe Biden vann amerikanska valet och kommer i januari 2021 att tillträda som president med Kamala Harris vid sin sida. För klimatarbetet gör det all skillnad. 

Joe Biden och Kamala Harris.
Joe Biden och Kamala Harris.Foto:Sarah Silbiger

Det amerikanska presidentvalet har kallats ett ödesval för det globala klimatarbetet. Men hur påverkar egentligen valet av Joe Biden utvecklingen? Här är några röster om resultatet. 

Marcus Carson, docent i sociologi och seniorforskare på Stockholm Environment Institute, skriver i ett mejl att Biden och Harris tema ”Build Back Better” passar första steget i deras klimat-, miljö- och energiagenda ”extremt bra”. 

”Vi vet att USA återinträder i Parisavtalet och att landet planerar att skapa samma multilaterala ledarskap som under Obama/Biden-administrationen. På hemmaplan blir deras första steg att backa tillbaka Trumps nedreglering av miljö- och hälsoskydd. Resultaten borde gå fortare än under Obama, eftersom färdplanen redan är etablerad och inte kräver beslut i kongressen. Men när skydden från Obama/Biden-tiden ska återställas, finns en möjlighet att stärka och förfina tidigare ansträngningar”, skriver han. 

Den största utmaningen, tror Carson, blir att säkra de enorma och viktiga investeringar som krävs för att återuppbygga USA:S ekonomi med ren energi och fackliga jobb. Detta eftersom republikanerna sannolikt kommer att leda Senaten. 

Johan Rockström, chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research, skriver på Twitter att dörren till att klara max 1,5–2 graders uppvärmning ännu är öppen. Detta med ett klimatneutralt EU senast 2050, Kina som satsar på nettonoll till 2060 och nu USA som ska nå dit till 2050. 

”De tre största ekonomierna blir klimatneutrala inom 30 år. Det kan bli en tipping point”, skriver han. 

Peter Erickson, chef för klimatprogrammet på SEI:s USA-center, konstaterar att Bidens vinst innebär att USA nu kan komma tillbaka i klimatarbetet. 

”Vägen fram kommer inte att bli lätt. En splittrad kongress – där republikaner troligtvis (även om det inte är säkert) kommer att behålla kontrollen över senaten, och demokrater över representanthuset – kommer att innebära liten förhoppning om en välbehövlig nationell lagstiftning. Covid-pandemin rasar fortfarande i landet och gör läget osäkert för framtiden”, skriver han i ett blogginlägg

Peter Ericksson påpekar dock att det internationella engagemanget kommer att öka från USA:s sida och att investeringarna för ett fossilfritt samhälle kommer att växa.

Han skriver också att blivande vicepresident Kamala Harris nu kan försöka göra verklighet av sitt förslag att nå en internationell överenskommelse kring hur man ska hantera nedgången av det fossila, något som Parisavtalet inte tar upp. 

Wendel Trio, chef på Climate Action Network i Europa, säger i en kommentar att Joe Bidens vinst är goda nyheter i kampen för klimatet. 

”Stora utsläppare har det största ansvaret för att snabbt minska sina utsläpp. Nu har USA en chans att trappa upp klimatarbetet både på hemmaplan och internationellt. Enligt Parisavtalet måste alla länder lämna in nya klimatmål för 2030 vid slutet av det här året. Även om tiden är kort bör Biden presentera ett ambitiöst förslag för USA.”

Enligt Climate Action Tracker kan Joe Bidens plan för ett klimatneutralt USA till 2050 komma att minska uppvärmningen med 0,1 grad till 2100. Tillsammans med snarlika mål från EU, Japan och Sydkorea samt Kina som satsar på 2060, kan max 1,5 graders uppvärmning fortfarande vara möjligt att nå, skriver organisationen. 

”Att USA och Kina går mot nettonollutsläpp gör att vi nu uppskattar uppvärmningen till slutet av seklet till 2,3–2,4 grader, vilket ger världen 25–40 procents chans att begränsa den till 1,5 grader”, skriver Niklas Höhne från New Climate Institute i en kommentar till beräkningarna. 

Bill Hare från Climate Analytics tycker att valet är historiskt:

”Det här kan vara en historisk tipping point: med Bidens val kommer USA, Kina, EU, Japan och Sydkorea – två tredjedelar av världens ekonomier och över 50 procent av de globala utsläppen – att ha nettonoll i utsläpp kring mitten av seklet.”

 

 


Innehåll från Autolease DNBAnnons

Så skapade it-företaget Advania en grön vagnpark: ”Vi ser enbart fördelar”

Patric Lindman, på Autolease och Magnus Wemby, HR-direktör på Advania.
Patric Lindman, på Autolease och Magnus Wemby, HR-direktör på Advania.

Minskat klimatavtryck och lägre totalkostnad.

För it-företaget Advania har omställningen till en grönare vagnpark, det vill säga fler tjänstebilar med lågt koldioxidutsläpp, bara inneburit fördelar.

– Den här processen driver sig nästan själv. Merparten av våra förare är intresserade av att gå över till en eldriven bil, och de som redan har tagit steget kan inte tänka sig något annat, säger Magnus Wemby, HR-direktör på Advania.

Greenlease – vi gör det enkelt att välja miljövänligt 

It-företaget Advania erbjuder it-tjänster till företag, offentlig verksamhet och myndigheter i Sverige, Island, Norge, Danmark och Finland. I Sverige har Advania 700 medarbetare på 14 platser. 

För Advania står hållbarhetsarbetet högt på agendan – såväl ur ett kundperspektiv som sett till den egna verksamheten. Företaget har satsat på att ha både kunskap och verktygen för att kunna ta en roll som strategisk partner för sina kunder och erbjuda kostnadseffektiva, verksamhetsnära och hållbara lösningar över tid. 

– Gällande den egna verksamheten äger vi exempelvis inte de fastigheter vi har kontor i, vilket delvis begränsar vår möjlighet att påverka miljöavtrycket. Däremot är vårt resande ett område där vi har en större möjlighet till påverkan. Vår verksamhet är beroende av att kunna utföra vissa tjänsteleveranser på plats hos våra kunder vilket kräver resor. Och just resor har en stor inverkan på vårt klimatavtryck, berättar Magnus Wemby. 

En successiv omställning

2009 inledde Advania sitt samarbete med Autolease – ett av marknadens ledande billeasingbolag.

– Advania sökte en stabil aktör som är specialist på tjänstebilar och som samtidigt har en bra förståelse för våra behov och därför kan skapa en bättre helhetslösning, både ekonomiskt och ur ett hållbarhetsperspektiv, berättar Magnus Wemby.

Och det fick Advania genom samarbetet med Autolease. 

Successivt har it-företaget förändrat och förnyat sin vagnpark – från fossildrivna fordon till eldrivna bilar med lägre koldioxidutsläpp, max 60 gram koldioxid per kilometer.

I dag består Advanias vagnpark till 60 procent av laddbara bilar. En tredjedel av dessa är nollutsläppsbilar som drivs enbart av el. 

– Vi har inte forcerat vår omställningsstrategi utan undan för undan fasat ut bensin- och dieselbilar till förmån för mer miljövänliga alternativ, säger Magnus Wemby.

Hur har mottagandet varit bland förarna?

– Enbart positivt. Den här omställningen sker ganska naturligt och intresset för mer miljövänliga alternativ är stort bland våra medarbetare. I nuläget är 88 procent av våra nybeställningar en bil som helt eller delvis drivs av el. Och de förare som redan har tagit steget är mycket nöjda och vill gärna fortsätta köra en bil som helt eller delvis drivs av el.

Lägre totalkostnad per månad

För att ytterligare skynda på utvecklingen erbjuder Advania sina tjänstebilsförare så kallade konceptbilar – mer avancerade elbilar som har en högre inköpskostnad.

Det låter kanske som en dyr affär för företaget, men är det inte.

– Totalkostnaden per månad jämfört med en motsvarande fossildriven bil, allt inkluderat, blir inte högre för föraren. Och även om kostnaden för företaget blir marginellt högre, vinner vi på att våra totala koldioxidutsläpp minskar, berättar Magnus Wemby.

Gemensamma stormöten

Varje kvartal har Advania och Autolease gemensamma avstämningsmöten. Då går man igenom hur aktuell vagnpark ser ut, vad som går att effektivisera och hur behoven ser ut framåt.

– Vi inleder alltid en kunddialog med en grundlig behovsanalys och nulägesgenomgång. Denna process är en självklar bas för hela relationen mellan kund och leverantör. Vi blir tillsammans partners på en ”grön resa”, där vi ständigt föreslår förbättringar och sätter gemensamma mål, berättar Patric Lindman, kundansvarig Advania hos Autolease.

Och hur fungerar samarbetet med Advania?

– Vi har ett väldigt bra samarbete. Vi hörs kontinuerligt. De kommer med frågor och förslag som gör att vi tillsammans utvecklar och förbättrar vårt erbjudande.

Överblick i realtid

Advania har även tillgång till ett webbaserat administrationsverktyg där de i realtid får en blick över sin vagnpark – vem som kör vad, när avtalen löper ut, statistik över kostnader, koldioxidutsläpp med mera. 

Finns det inga nackdelar eller hinder för att ställa om till en grönare vagnpark?

– Inte hinder kanske, men utmaningar. Det är viktigt att samhällets totala elförsörjning säkras samt att infrastrukturen för laddning och räckvidden för bilar som drivs helt eller delvis av el fortsätter att utvecklas. I dag fungerar det bra att köra eldrivet i större städer men för medarbetare ute i landet som kör längre sträckor kan det vara en utmaning, säger Magnus Wemby.

Hur löser ni laddfrågan i stort?

– Vi strävar efter att göra det enkelt för våra förare att ladda sin bil. Främst arbetar vi aktivt för att skapa så många laddpunkter som möjligt i anslutning till våra kontor.  Parallellt utrustas våra förare med laddbrickor för att det också ska vara enkelt att ladda längs vägarna, säger Magnus Wemby. 

– Dessutom har vi samarbete med olika aktörer för laddstolpar för att alla förare enklare ska kunna skaffa och installera laddbox i hemmet, samt för smidigare laddning längs vägarna, inflikar Patric Lindman.

Här kan du enkelt räkna ut och jämföra kostnaden för leasingbilar

Greenlease – vi gör det enkelt att välja miljövänligt 

 

 

Mer från Autolease DNB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Autolease DNB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?