1515

Amnesty: Företag lever inte upp till lagen om hållbarhetsredovisning

Hälften av 28 granskade företag saknar i sin hållbarhetsredovisning en beskrivning av verksamheten och risken att negativt påverka mänskliga rättigheter. 

Foto:@JOEY ABRAIT, Joey Abrait

Flera av företagen lever inte heller upp till de krav som lagen om obligatorisk hållbarhetsredovisning ställer. Det menar Amnesty i Sverige. Tillsammans med Diakonia och Fair Action har Amnesty granskat ett urval av svenska hållbarhetsredovisningar och kommit fram till att 19 av de 28 företagen saknar en analys av hur riktlinjer för mänskliga rättigheter följs i praktiken.

”Under varje lagkrav är det företag som inte redovisar eller inte förklarar varför de inte redovisar i frågan, vilket krävs i lagstiftningen. Exempelvis är det få företag som följer upp hur deras riktlinjer verkställs. Det är en sak att identifiera risker, men företag måste även beskriva hur risken kan kopplas till företagets verksamhet i exempelvis ett högriskland”, säger Ulrika Sandberg, sakkunnig inom företagsansvar och mänskliga rättigheter på Amnesty i Sverige, till Aktuell Hållbarhet.

I granskningen undersöks även hur de 28 företagen lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Resultatet visar att endast fem av företagen redovisar att de specifikt har genomfört en konsekvensanalys enligt en så kallad ”human rights due diligence”, en företagsbesiktning av risker kopplade till mänskliga rättigheter. Något som krävs enligt FN:s vägledande principer.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?