ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Amnesty: Företag lever inte upp till lagen om hållbarhetsredovisning

  • Foto: @JOEY ABRAIT, Joey Abrait

Hälften av 28 granskade företag saknar i sin hållbarhetsredovisning en beskrivning av verksamheten och risken att negativt påverka mänskliga rättigheter. 

Flera av företagen lever inte heller upp till de krav som lagen om obligatorisk hållbarhetsredovisning ställer. Det menar Amnesty i Sverige. Tillsammans med Diakonia och Fair Action har Amnesty granskat ett urval av svenska hållbarhetsredovisningar och kommit fram till att 19 av de 28 företagen saknar en analys av hur riktlinjer för mänskliga rättigheter följs i praktiken.

”Under varje lagkrav är det företag som inte redovisar eller inte förklarar varför de inte redovisar i frågan, vilket krävs i lagstiftningen. Exempelvis är det få företag som följer upp hur deras riktlinjer verkställs. Det är en sak att identifiera risker, men företag måste även beskriva hur risken kan kopplas till företagets verksamhet i exempelvis ett högriskland”, säger Ulrika Sandberg, sakkunnig inom företagsansvar och mänskliga rättigheter på Amnesty i Sverige, till Aktuell Hållbarhet.

I granskningen undersöks även hur de 28 företagen lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Resultatet visar att endast fem av företagen redovisar att de specifikt har genomfört en konsekvensanalys enligt en så kallad ”human rights due diligence”, en företagsbesiktning av risker kopplade till mänskliga rättigheter. Något som krävs enligt FN:s vägledande principer.

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer