Annons

Amerikanska oljebolag vill ha mer etanol i bensinen

Den amerikanska branschorganisationen för olje- och naturgasbolag vill ha mer etanol i bensinen. I ett brev till kongressledamöter efterfrågas ny nationell reglering. Det rapporterar Reuters.

Oljebolagen har svängt om etanolinblandning.
Oljebolagen har svängt om etanolinblandning.Foto:Larsen, Håkon Mosvold/Jonas Ekströmer/TT/Michael Folmer

American Petroleum Institute, API, har slagit ihop sig med den amerikanska branschorganisationen för förnybar energi och bondeförbundet i USA för att kämpa för en högre etanolinblandning i bensin. I ett gemensamt brev till ledande ledamöter i den amerikanska kongressen efterfrågar man lagändringar som lyfter bort hinder för högre mängder etanolinblandning i bensin.

Den amerikanska miljöskyddsmyndigheten, EPA, förbjuder försäljning av bensin med 15 procent etanol, E15, under sommartid. Detta på grund av regler för luftföroreningar. Men enligt Reuters artikel saknas belägg för att E15 leder till mer smog än exempelvis bensin med 10 procent etanol, E10, som säljs året runt.

Oljeindustrin har tidigare gjort motstånd mot etanolmarknadens framfart, men API har svängt i frågan sedan flera guvernörer i majsproducerande områden begärt undantag från EPA:s regler i sina respektive delstater. Branschorganisationen vill inte se olika regler mellan delstaterna. 

”Genom att försäkra enhetlighet i leverantörskedjan för bränsle, som sträcker sig över hela landet, kommer federal lagstiftning att tillföra mer flexibilitet och resultera i mer konsekventa utfall jämfört med ett landskap med olika regler på olika platser”, stod det i brevet. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera