Annons

Amazon lägger 20 miljarder på klimatvänlig teknik

Techkonglomeratet Amazon lanserar en intern riskkapitalfond värd närmare 20 miljarder kronor, fokuserad på teknikinvesteringar ämnade att bromsa klimatförändringarna.

Jeff Bezos, Amazons grundare och världens rikaste man
Jeff Bezos, Amazons grundare och världens rikaste manFoto:Andrew Harrer
Foto:SUNDRY PHOTOGRAPHY

Den nya fonden kommer kallas Climate Pledge Fund (sve: ”Klimatlöftesfonden”) och ska investera i en rad sektorer, bland annat transport, energi, batterilagring, tillverkning, livsmedel och lantbruk.

Techjätten har också åtagit sig att senast 2025 helt ha gått över till att använda el från förnybara energikällor. 

Målet med fonden är att Amazon ska bli klimatneutralt och fritt från koldioxidutsläpp senast år 2040 genom det så kallade klimatlöftet – ett decennium innan vad som stipulerats i FN:s så kallade Parisavtal  – genom att rikta investeringar mot klimatpositiva verksamheter såsom minskad oljeanvändning och återplantering av skog. Även flera andra storbolag har skrivit under klimatlöftet.

”Företag från hela världen i alla storlekar och utvecklingssteg kommer studeras och övervägas, allt från verksamheter som ännu inte har någon färdig produkt till redan väletablerade företag”, uppger Amazons grundare och vd, Jeff Bezos.

Varje potentiell investering kommer bedömas utifrån dess potential att accelerera mot klimatneutralitet och således tjäna som en försäkring för framtida generationers tillgång till planeten, menar Jeff Bezos.

De 2 miljarder dollar som läggs i projektet beskrivs som ”en initial avsättning” som kommer växa över tid. 

Av de stora amerikanska företagen har Microsoft en liknande fond som avsatts 1 miljard dollar, medan en samling olje- och gasbolag har gått ihop med sammanlagt två miljarder dollar till två andra fonder.

Störst i sitt slag är dock Jeff Bezos själv, sedan han i februari aviserade att han avsatt 10 miljarder dollar i ett privat initiativ. I ett Instagraminlägg tillkännagavs att 10 miljarder dollar avsatts till filantropistiftelsen Bezos Earth Fund, pengar som ska ge stöd och stipendier åt forskare, aktivister, organisationer och andra initiativ som bidrar åt att bevara och skydda naturen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?