1515
Annons

Altor tar in tillväxtraket i sin gröna mix

Altor tar en betydande minoritetsdel i tillväxtraketen Svea Solar. Men grundarna Erik Martinson och Björn Lind fortsätter vara majoritetsägare och leder bolaget mot vidare expansion. 

Harald Mix, som grundat Altor, utökar portföljen med ännu ett impactbolag.
Harald Mix, som grundat Altor, utökar portföljen med ännu ett impactbolag.Foto:Amanda Lindgren/Jesper Frisk

Storleken på investeringen meddelas inte och samtidigt som Svea Solar tar in kapital från Altor köper riskkapitalbolaget också upp Axel Johnson-ägda Axsols andel i bolaget. Därmed blir Altor den största investeraren i solpanelinstallatören, som på mindre än tio år växt till att omfatta 700 anställda i fem olika länder. Under 2021 nådde bolaget en omsättning på över en miljard kronor. 

”Svea Solar är ett väldigt ambitiöst bolag. De har visat att de klarar av ambitiösa tillväxtplaner genom att komma upp i miljardomsättning på rekordtid, huvudsakligen med fokus på den svenska marknaden. På grund av hur bra det gått hittills samt bolagets positionering tror vi att de har potential att bli den ledande aktören i Europa”, säger Matilda Elfving Hauan, senior associate på Altor.

Investeringen från Altor ska användas till fortsatt tillväxt utanför Sveriges gränser. Bland annat ska 5.000 nya personer anställas till 2025 och 2026 är målet att bolaget ska omsätta 15 miljarder och ha etablerat sig på 80 procent av de europeiska marknaderna.

”Det är viktigare än någonsin att snabbt skala upp Europas tillgång till ren energi, inte bara för klimatets skull, utan också för att se till att Europa blir självförsörjande på energi. Det här enorma bidraget från en erfaren och engagerad investerare som Altor kommer att göra det möjligt för oss att ytterligare bidra till ett mer hållbart, motståndskraftigt och oberoende energisystem”, säger Erik Martinson, vd för Svea Solar.

Altor har tidigare investerat i andra impactbolag som H2 Green Steel med fokus på att tillverka fossilfritt stål och vindkraftsbolaget OX2. Att det blev just sol den här gången handlar om potentialen för energislaget.

”Fram till och med 2040 tror vi att solgenererad el kommer att gå från 15 till 30 procent i den europeiska energibalansen. En del i det är solparker, som Svea Solar också håller på med, men stor del av tillväxten drivs av solceller på fastigheter. Bolaget är väldigt bra positionerat att driva den pågående omställningen till grön el”, säger Herman Korsgaard, direktör på Altor. 

2019 tilldelades Svea Solar Di:s utnämnelse för årets Supergasell, efter att ha visat en tillväxt på över 2.000 procent. I takt med att den svenska marknaden mättats har tillväxten på hemmaplan sjunkit något. I år kvalade bolaget i stället in på Financial Times lista över Europas mest snabbväxande bolag med en procentuell tillväxt på över 50 procent under 2021. 

Matsvinnsbolaget vill musta dina äpplen i höst

Rscued slår ihop sig med Ica och lokala idrottsföreningar runt om i landet för att ta hand om överblivna trädgårdsäpplen. Det innebär nya terränger för matsvinnsbolaget som fått fart på tillväxten igen.  

Rscued är mest kända för sina smoothies och juicer. Bolaget gör även chips, jord och rödbetshummus.
Rscued är mest kända för sina smoothies och juicer. Bolaget gör även chips, jord och rödbetshummus.Foto:Nathalie Blixt

Initiativet provades redan under förra året men kommer att skalas upp i år. På 13 orter i Göteborg, Stockholm och Skåne kommer trädgårdsägare kunna registrera sig på Rscueds app för att få äppelträdens överblivna frukter hämtade under hösten.

”Jag har funderat länge över hur man kan ta hand om privatpersoners äpplen. Det är hundratusentals ton som ruttnar bort varje höst. Så jag ringde Ica-stiftelsen med idén och de kopplade ihop mig med organisationen Städa Sverige som engagerar ungdomar och föreningar med att samla skräp. Det var så det började”, säger Rscueds vd Truls Christenson.

Trädgårdsägare kan även välja att själva lämna in äpplena. Annars är det de lokala idrottsföreningarna kopplade till Städa Sverige som kommer att sköta insamlingen. Föreningarna kommer att få in 20.000 kronor för fyra halvdagars arbete från den lokala Ica-butiken och Ica Stiftelsen samt 1 krona per kilo äpplen från Rscued. Insamlingen sker varannan söndag med start 21 augusti.

Läs mer: Produktutveckling i raketfart – tillväxtmaskinen täljer guld på matsvinnet 

Målsättningen är att samla in minst 15 ton äpplen i höst som Rscued sedan mustar och säljer i Ica-butiken på den orten där de plockades. 

”Det är svårt att förutse hur mycket vi kommer att få in. Vi sätter 15-20 ton som en basnivå men det kan bli mycket mer”, säger Truls Christenson som vill att det ska bli ett område som växer till nästa år.

”Var det än finns en Ica-butik och en idrottsförening kan vi göra det här. Nu fokuserar vi på de 13 orterna som finns men vi tar emot intresseanmälningar till nästa år.”

Både användandet av en app och att samla in frukt från privatpersoner är nya områden för Rscued som hade ett hack i tillväxtkurvan i fjol. Efter att ha ökat omsättningen med nära 500 procent mellan 2017 och 2020, då bolaget slutade upp med 24 miljoner kronor, var det knappt någon tillväxt i fjol. Men i år har det börjat röra på sig igen och Rscued är på väg mot en omsättning på 35 Mkr.

”Efter en knackig start i januari och februari har vi haft ett fantastiskt halvår. Vi vet att vi kan vara lönsamma men vi satsar på att bygga en grund för fortsatt expansion med nya lokaler, maskiner och en ny fabrik. Fokus ligger fortsatt på Sverige men nästa år börjar vi planera för en utlandsexpansion”, säger Truls Christenson.

Prenumerera på Hållbart näringslivs nyhetsbrev 

Följ oss på Twitter 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera